Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Tunka převzal Prskavcův trůn, Přindiš a Fišerová si dojeli pro stříbro

V české medailové žně se proměnily finálové závody na mistrovství světa ve vodním slalomu, které hostí francouzské Pau. Titul kajakářského šampiona vybojoval Ondřej Tunka, hned za ním skončil Vít Přindiš. Stříbro získala i Tereza Fišerová, jež v nové olympijské disciplíně - kanoi žen - nestačila pouze na Britku Franklinovou. Obhájce titulu Jiří Prskavec naopak nepostoupil do finále. Deblkanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler obsadili čtvrté místo. 

Ondřej Tunka se raduje z titulu světového šampiona
zdroj: PR autor: Ivana Roháčková

Sedmadvacetiletý Tunka předvedl ve finále životní jízdu. Po devátém místě ze semifinále startoval jako druhý, dostal se suverénně do vedení a pak už jen sledoval, jak mu postupně odpadají soupeři. Nejvíce se mu přiblížil letošní vítěz Světového poháru Přindiš, ale ani on svého krajana nesesadil, protože byl o dvě setiny pomalejší.

Oba Čechy v čele překonal až poslední kajakář v závodě Peter Kauzer, který se po dojezdu mocně radoval z titulu. Slovinskému favoritovi však byla dodatečně připsána dvousekundová penalizace za dotyk branky, což ho odsunulo na třetí místo.

Nečekaný vítěz byl z prožitého dramatu v cílovém prostoru rozklepaný. "Pořád nemůžu uvěřit tomu, co se teď stalo, je to krásné. Mně se jelo hrozně dobře. Neuvědomuju si, co jsem udělal špatně, nemohl jsem jet o moc líp," řekl Tunka.

Přindiš navzdory těsné ztrátě stříbro bral. "Dvě setiny, co to je? Nic. Ale mám medaili z mistrovství světa a jsem hrozně šťastný. Samozřejmě, kdybych vyhrál, euforie by byla možná malinko větší, ale vyhrál Ondra, jsme dva na stupních, to je prostě nádhera," uvedl Přindiš, jenž letos vyhrál tři z pěti závodů SP a jako první český kajakář v historii ovládl celý seriál.

Devatenáctiletá Fišerová navázala ve finále na zisk stříbra z červnového mistrovství Evropy. Zajela čistou jízdu a se suverénní Franklinovou prohrála o více než čtyři sekundy. Před třetí Anou Satilaovou z Brazílie měla druhá žena celkového hodnocení Světového poháru náskok přes sekundu a může se radovat z první seniorské světové medaile.

"To je něco neskutečného. Hlavně jsem si během jízdy říkala, že to asi nebude stačit, že jsem tam měla něco špatně. Ale dojela jsem do cíle, byla jsem druhá a věděla jsem, že z toho bude placka, což byl pro mě nepopsatelný pocit," hodnotila Fišerová.

Ziskem stříbra zopakovala česká závodnice umístění Kateřiny Hoškové z minulého šampionátu v Londýně. Favorizované obhájkyni titulu Jessice Foxové z Austrálie se finále nepovedlo a skončila šestá.

V disciplíně C2, kterou od příštích olympijských her nahradí v programu právě kanoe žen, obsadili Jonáš Kašpar a Marek Šindler těsně čtvrté místo. K medaili jim chybělo 19 setin, ke zlatu pouze 1,04 sekundy.

České duo jelo ve finále vzhledem k semifinálovému vítězství jako poslední a předvedlo čistou jízdu. Hodně času ovšem ztratilo v desáté protivodné brance a druhá letošní medaile po bronzu z mistrovství Evropy mu unikla.

"Udělali jsme dvě chyby, které nás stály čas. Jinak jízda nebyla vůbec špatná. Zrychlili jsme oproti semifinále, kdy jsme s jízdou byli spokojení, ale prostě dneska to bylo vysoko a všichni jeli skvěle," konstatoval zadák posádky Šindler.

Zlato navzdory dvousekundové penalizaci za dotyk branky získali domácí Gauthier Klauss a Matthieu Péché. Druzí byli se ztrátou pouhých sedmi setin slovenští bratranci Ladislav a Peter Škantárové, bronz brali Němci Robert Behling a Thomas Becker.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Pau (Francie):

Muži:

K1: 1. Tunka 91,84 (0 trest. sekund), 2. Přindiš (oba ČR) -0,02 (0), 3. Kauzer (Slovin.) -0,29 (2), ...v semifinále 19. Prskavec (ČR).

C2: 1. Klauss, Péché (Fr.) 105,30 (2), 2. L. Škantár, P. Škantár (SR) -0,07 (0), 3. Behling, Becker (Něm.) -0,85 (0), 4. Kašpar, Šindler -1,04 (0), ...v semifinále 13. Karlovský, J. Jáně, 14. Koplík, Vrzáň (všichni ČR).

Ženy:

C1: 1. Franklinová (Brit.) 109,09 (0), 2. Fišerová (ČR) -4,12 (0), 3. Satilaová (Braz.) -5,20 (2), ...v semifinále 12. Říhová, 15. Jančová (obě ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy