Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Londýn, Austrálie, příprava na boj o Tokio. Prskavec se oženil a spřádá olympijské plány

Po druhém titulu mistra světa na divoké vodě se kajakář Jiří Prskavec stihl o víkendu oženit. A už také myslí na příští sezonu, jejímž vrcholem budou olympijské hry v Tokiu, kde by moc rád získal medaili. Nejlépe zlatou, když z předchozích her v Riu de Janeiro už má bronz. "Tam jsem doplatil na jediný dotyk branky. Ale zapracoval jsem na tom a daří se mi jezdit čisté jízdy. Chodí to v takových sériích a doufám, že si to udržím," dodává.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK autor: Martin Hladík

Ovšem ani to, že je mistrem světa, mu ještě automaticky účast na olympiádě nezaručuje. "Musím se nominovat. Reprezentace je podmínka, abych se dostal na olympiádu, a musím být nejlepší z Čechů ve třech nominačních závodech," vysvětluje šestadvacetiletý světový šampion s tím, že na divoké vodě může jedna země mít na OH v každé kategorii jen jedno místo.

"Normálně má mistr světa alespoň jisté místo v reprezentaci, ale pro olympijský rok je to jinak," říká Prskavec, který má v boji o olympiádu jen výhodu tří plusových bodů navrch.

Teď má volno po sezoně, ale už začátkem listopadu odjede na týden do Londýna. "Tam máme příští rok mistrovství Evropy a nominační závod na olympiádu," říká.

Olympijskou trať v Tokiu ještě neviděl. "Ale už je hotová a odjela tam teď malá skupina českých závodníků, já jsem jet nechtěl, protože musím dát tělu odpočinek bez vody," tvrdí kajakář, který si trať pojede do Japonska osahat až někdy na přelomu listopadu a prosince.

Na zimu se pak chystá odletět na tři měsíce trénovat do Austrálie, kam vezme s sebou i manželku s pětiměsíčním synem. V teple začne příprava na vysněnou účast v Tokiu. Po návratu z Austrálie se bude připravovat v Česku na nominační závody na Trnávce v Želivi.

Paddleboard jako odreagování i trénink

K tréninku nebo spíš ke zpestření přípravy používá také paddleboard, na němž se pádluje ve stoje. "Je to hrozně zábavný. Dá se na něm jezdit i na vlnách jako na surfu. Sjedu na tom i kanál v Troji," tvrdí spokojeně.

Už i na tomhle novém vodním fenoménu ale také závodí, a jak jinak – vítězí. "Zkoušel jsem všechny disciplíny. Ve slalomu jsem už vyhrál," dodává jedna z velkých českých medailových nadějí pro příští olympijské hry, ale cestu na ně ještě stále nemá v silné konkurenci zejména Víta Přindiše a Vavřince Hradilka jistou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články