Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Logicky musel přijít trochu útlum, aby to zase mohlo jít nahoru, říká Prskavec

V končící sezoně přidal další titul mistra Evropy, opět vyhrál i Světový pohár, jen mistrovství světa mu nevyšlo. Olympijský vítěz ve slalomu na divoké vodě Jiří Prskavec už stihl i krátkou dovolenou s rodinou v Barceloně, ale stále ještě neví, jestli nebude závodit i příští týden v Londýně, a už myslí i na nadcházející sezonu.

Prskavec v katalánské metropoli uvažoval i o návštěvě fotbalového zápasu Ligy mistrů Barcelona – Plzeň, ale nakonec se utkání odehrálo bez něho. "Říkal jsem si, že bych zašel, ale nejsem úplně fotbalový fanoušek a manželka ani kluci by si to zatím ještě neužili, tak jsem nešel," konstatuje slavný kajakář.

Na sezonu bude vzpomínat v dobrém. "Podařilo se mi splnit dva ze tří cílů. Jen svět úplně nedopadl. Byla to víc psychická než fyzická záležitost, rychlostně jsem na to měl – ale asi jsem se nedokázal zkoncentrovat tolik, kolik bylo potřeba," dodal s tím, že ale sezonu bral trochu odlehčeněji, aby si odpočinul. "Ono je to potřeba. Dvě předchozí sezony se točily kolem olympiády a musel jsem být upnutý na ten top výkon, pak logicky musel přijít trochu útlum, aby to zase mohlo jít nahoru," vysvětluje přesvědčeně.

"Takhle jsem to měl v hlavě nastavené, ale nemyslím si, že by to s dětmi a rodinou souviselo úplně s posunem hodnot trochu od toho sportu," dodává v reakci na dotaz, jak moc změnila jeho priority rodina (má dva syny).

Těším se, až přepnu do tréninkového režimu

Tlak okolí si jako jedna z největších hvězd svého sportu příliš nepřipouští. A na konec psychicky náročné sezony se také přehnaně netěšil.

"Ten tlak musí vyjít ze mě. Já si ho vytvářím sám, když vím, že jsem v top formě. Sezona byla dlouhá a náročná, ale i díky tomu, že poslední dva závody byly v Pau a Seu d´Urguell, kde to mám strašně rád, a byl jsem tam i s rodinu, tak mě to možná ještě víc nabilo energií a neměl jsem pocit, že bych se nějak moc těšil na konec sezony. Spíš to vidím tak, že závodní období bylo strašně dlouhé, a tak se spíš těším, že přepnu do toho tréninkového režimu," vysvětluje Prskavec.

Poslední závod, finále Světového poháru v Seu, vyhrál a blízko byl i v tom předchozím v Pau, ale na páté místo jej posunul údajný dotek jedné z branek, který ani zpomalené záběry kamer úplně nepotvrdily...

"Nerad bych se k tomu vracel, ale podle mě to nebylo od rozhodčích příliš férové. Oni zaregistrovali jen pohyb tyče, což mohl udělat i vítr, ale neviděli dotyk. To potvrdili i tátovi, který je šéftrenérem. I na břehu mi dal dotyk jen jeden ze tří rozhodčích, a to ještě s otazníkem na pohled videa. Já si myslím, že když je to takhle nejasné, tak by měli rozhodnout ve prospěch závodníka, ale oni na to mají asi jiný názor. Já o dotyku nevěděl," vrátil se k penalizaci, která jej připravila o výhru.

Každá trať má své kouzlo

Divoká voda má svoje specifika a podmínky na stejné trati může ovlivňovat průtok, což závodníkům stěžuje pozici. Ovšem zkušený závodník přiznává, že má přírodní kanály rád.

"Voda se samozřejmě mění. Ale pokud jde o průtok a o stejné tréninkové podmínky, tak to je jen na olympijských čerpacích kanálech, kde pumpy čerpají stále stejné množství vody. V přírodních korytech se voda samozřejmě mění a jde o to, aby stavitelé dali překážky tak, aby se to měnilo co nejméně a trať byla co nejférovější," vyjmenovává specifika vodního slalomu.

"Na druhou stranu mohou úpravy ubírat tratím na jejich kouzlu. Například v Augsburgu se voda mění úplně extrémně, ale kdyby to někdo přestavěl, tak by ta trať přišla o své kouzlo," vysvětluje a hned dodává, že do historie by nezasahoval.

"Do toho bych úplně nešlapal. Mám rád tratě, kde se podmínky mění a závodník na to musí reagovat. Pro jeden závod to třeba není úplně fér, ale když je to součást celého Světového poháru, tak to nevadí a patří to k tomu," říká s tím, že kdo umí číst vodu, musí okamžitě reagovat na průtok a zvolit optimální projetí. "Kdo tohle zvládne v těch zásadních momentech, zkrátí čas, a ještě šetří síly, protože vodu využívá ve svůj prospěch," říká k tématu nestejných podmínek pro závodníky při vodním slalomu.

Už myslí na příští sezonu, ale ještě netuší, zda nebude ještě o nadcházejícím víkendu závodit v Londýně.

"Má tam být rankingový závod, který je součástí světové série, a má se tam jet příští rok mistrovství světa. Kvůli současné situaci v Anglii ale není jisté, jestli závod opravdu bude," říká s tím, že potom by měl mít měsíc volno. "Pak přijde příprava v Londýně a Paříži.

V zimě nejspíš poletíme opět na francouzský Reunion, kde jsme trávili zimní přípravu poslední dva roky a fungovalo to velice dobře. Mezitím budeme v pražské Troji nebo doma v Brandýse nad Labem," říká k zimní přípravě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články