Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kanoisté zastoupili na SP v Troji kajakáře. Fišerová má dvě zlata, Martina Satková s Rohanem bronz

Sobota z českého kajakářského pohledu nevyšla, neděle už byla díky kanoistům medailová. Čeští reprezentanti si spravili chuť, když na pražském kanále v Troji v rámci Světového poháru ve vodním slalomu získali tři cenné kovy. Ženám kralovala Tereza Fišerová, Martina Satková si vyjela bronz a třetí místo obsadil mezi muži i Lukáš Rohan. Fišerová si pak navíc dojela i pro zlato v extrémním slalomu kajakářek.

Bronzová medailistka z nedávného mistrovství Evropy Fišerová s Martinou Satkovou se v Praze díky čistým jízdám postaraly o první medailové úspěchy českých vodáků. V sobotu v soutěžích na kajaku vyšli Češi naprázdno.

Fišerová poprvé v životě vyhrála velký závod, do jehož finále po vítězství v semifinále nastupovala jako poslední. "Cítím se úžasně, ale pořád mi to trošku nedochází. Když jsem dojela do cíle a viděla, že mám sekundu náskok, tak ze mě vytřískly emoce," radovala se.

Překvapená z bronzu byla Martina Satková, které v cíli gratulovala sestra Gabriela. Prakticky si obrátily role ve srovnání s předloňským mistrovstvím Evropy, kde Martina nadšeně skočila do vody za novopečenou kontinentální šampionkou Gabrielou. "Já jsem byla hrozně ráda, že se to dneska podařilo mně, že za mnou ségra přiběhla a fandila mi. Málem dneska skákala do vody i ona, ale já jsem říkala, že nemusí, že objetí a pusa stačí," uvedla s úsměvem Martina Satková.

Druhé místo obsadila stejně jako v sobotním závodu na kajaku Němka Elena Liliková, o vítězství ji připravil jeden dotek branky. Za Fišerovou zaostala o jednu sekundu, Martina Satková ztratila na vítězku 1,55 sekundy a pátá Gabriela Satková, jež rovněž zvládla náročnou trať čistě, nabrala manko 4,09.

Bez trestných sekund zvládli jízdy i nejlepší kanoisté včetně obou českých reprezentantů. Vyhrál Slovinec Luka Božič, který druhého Francouze Nicolase Gestina porazil o 96 setin. Stříbrný olympijský medailista Rohan ztratil na vítěze 2,13 sekundy, pátý Vojtěch Heger zaostal o 3,51.

Rohan třetí příčkou navázal na loňský pražský pohárový triumf. V úvodu finálové jízdy musel změnit strategii, protože mezi semifinále a finále klesla hladina a tyčky branek byly výš. "Byl jsem dost překvapený, když jsem vjel do té tratě. Pak jsem musel úplně změnit svůj plán. Jel jsem mnohem riskantněji, než jsem měl namyšleno. Trochu mě mrzí, že jsem to nevěděl dopředu. Bohužel toho času mezi semifinále a finále je strašně málo a já už nechtěl chodit sem k trati, protože je strašné vedro. Toho rozhodnutí nelituju, ale otázkou je, jak by to dopadlo, kdybych jel s jiným plánem," vyprávěl Rohan.

Po projetí cílem byl třetí, ale na startu bylo ještě dalších pět kanoistů, takže musel čekat. "Říkal jsem si, že ten čas je hodně dobrý, ale že tam jsou třeba Tasiadis a Savšek, tak jsem čekal, že mě někdo odšoupne a budu spíš čtvrtý nebo pátý. Ale nějak nervózní jsem nebyl, byl jsem spokojený se svojí jízdou," doplnil.

Padesátisekundová penalizace stála ve finále naděje na úspěch britskou favoritku a stříbrnou olympijskou medailistku Mallory Franklinovou. Neprojetí branky zastavilo už v semifinále australskou hvězdu Jessicu Foxovou stejně jako úřadujícího mistra světa Václava Chaloupku.

Prvenství v extrémním slalomu

Fišerová podobně jako na evropském šampionátu procházela pavoukem suverénně. V čele čtveřice závodnic na plastových lodích byla i v semifinále, když za ní najela do druhé protivodné branky Číňanka Jen Ťia-chua. Trefila českou reprezentantku špičkou svého plastového kajaku k pravému oku.

"Myslím si, že to byla smůla, ale asi do toho (některé soupeřky) šly trošičku víc, než by musely. Nemá cenu na někoho házet špičky, já bych tak nikdy nejezdila, snažím se vždycky vystrkovat jen bokem. Protože jak i přede mnou Jessica (Foxová) dostala do hlavy, nebo já, tak to není úplně příjemné. Ale neříkám tím, že to dělají naschvál, určitě ne, jenom by si chtělo na to dávat větší pozor a mít loď víc pod kontrolou," hodnotila moment, při kterém dostala velkou ránu do hlavy. "Úplně jsem viděla, jak na mě loď míří, ta špička, ta mě sejmula, v tu chvíli to byla opravdu velká pecka."

Fišerová navzdory tomu naplno dojela do cíle, kde jí po obličeji tekla krev. "Když jsem si na to v cíli sáhla, tak tam bylo až moc krve i po tom eskymáku a po tom, co jsem projela ve vlnách, takže to určitě nebylo příjemné," uvedla.

Šla do sanitky a zvažovala, jestli o čtvrthodinku později nastoupí do finále. "Rozhodla jsem se, že pojedu. A když už jsem se rozhodla, že pojedu, tak jsem chtěla to nejlepší. Mohla jsem se buď bát, nebo do toho jít," popisovala několikanásobná medailistka z velkých akcí, která do finále nastoupila bez respektu.

Se zalepenou ranou na hlavě znovu všem ujela, zvládla i povinný eskymácký obrat a projela jasně na prvním místě cílem. "Jsem hrozně moc ráda, že to klaplo. Samozřejmě si toho cením a tohle budeme muset teď co nejdřív vyřešit, protože mě to dost stresuje," povídala, zatímco si na obočí držela vatový tampon.

Potvrdila, že má náturu na kontaktní disciplínu, v níž se bude za dva roky závodit o olympijské medaile. "Jsem bojovník, už jsem to mnohokrát říkala, tak jsem to vybojovala," řekla po druhém dnešním triumfu, který si nemohla užít. "Teď opravdu převládá bolest a stresy z toho, že mi tady krvácí obočí," dodala.

Čeští muži se na rozdíl od Fišerové ve vyřazovacích jízdách neprosadili. Loňský evropský šampion Vít Přindiš a nováček v této disciplíně Jiří Prskavec vypadli hned v prvním kole, Vojtěch Heger byl vyřazen ve čtvrtfinále.

Úvodní závod SP ve vodním slalomu v Praze:

Muži: C1: 1. Božič (Slovin.) 97,75 (0 trest. sekund), 2. Gestin (Fr.) -0,96 (0), 3. Rohan -2,13 (0), ...5. Heger -3,51 (0), v semifinále 27. Chaloupka (všichni ČR).

Ženy: C1: 1. Fišerová (ČR) 111,80 (0), 2. Liliková (Něm.) -1,00 (2), 3. M. Satková -1,55 (0), ...5. G. Satková (obě ČR) -4,09 (0).

Extrémní slalom:

Muži: 1. Hengst (Něm.), 2. Clarke (Brit.), 3. Goncalves (Braz.), ...Heger vyřazen ve čtvrtfinále, Prskavec a Přindiš (oba ČR) vyřazeni v rozjížďkách.

Ženy: 1. Fišerová (ČR), 2. Zwoliňská (Pol.), 3. Franklinová (Brit.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články