Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Čeští kajakáři zůstali v Troji bez medailí, kralovali Foxová a veterán Kauzer

Na pražském kanále v Troji se českým kajakářům při startu Světového poháru tolik nedařilo. Jiří Prskavec skončil čtvrtý i kvůli jedné chybě, Tereza Fišerová obsadila při premiéře v kategorii K1 pátou příčku, Antonie Galušková byla devátá. Mužský závod ovládl veterán Peter Kauzer ze Slovinska, ženám kralovala Jessica Foxová z Austrálie.

Prskavec, který pohárový závod v Praze ovládl už čtyřikrát a je dvojnásobným mistrem světa, chyboval na sedmnácté brance. S dvousekundovou penalizací ztratil na nejrychlejšího a čistě jedoucího Kauzera 2,03 sekundy. Domácí favorit v Troji prohrál ještě s Italem Giovannim De Gennarem a Švýcarem Martinem Dougoudem.

Nejlepší kajakář světa špatně zareagoval na vyšší hladinu vody v trati, která se změnila mezi semifinále a finále. "O tom válci v půlce vím, že za téhle vody je vždycky větší a měl by mě líp chytnout. Tak jsem před ním nezpomaloval, najel jsem plnou rychlostí a nechytl mě. Ztratil jsem docela dost času i sil, pak jsem věděl, že to musím někde nahnat, zkusil jsem to na (brankách) 17-18-19. Myslím, že se mi to povedlo, bohužel jsem hned tu první plácnul, nevešel jsem se pod ni, a tím byl konec nadějí," popisoval Prskavec.

Počínaje mistrovstvím světa 2013 získával na velkých mezinárodních závodech v Troji medaile, ať už to bylo mistrovství Evropy nebo Světový pohár. Nyní tato série skončila. "Malinko mě to mrzí kvůli divákům a fanouškům. Bylo to tu krásné, zase po dvou letech pořádný závod v Troji a mě moc mrzí, že jsem jim to nemohl vrátit za to fandění. Ale jednou to muselo přijít a já se příští rok zase zkusím o trochu líp připravit a být zase lepší," dodal Prskavec.

Fišerová v kategorii K1 letos mezi dospělými debutuje a v pátek byla nečekaně nejrychlejší v kvalifikaci. V Troji bude útočit na medaile i v neděli na kánoi a v extrémním slalomu. Za Foxovou, jež zlatem oslavila sobotní 28. narozeniny, zaostala s dvěma trestnými sekundami o 3,18 vteřiny. Foxová byla také jednou penalizována za dotyk branky.

I Galušková měla jeden "šťouch", ale časem na nejrychlejší nestačila a mezi deseti finalistkami byla devátá. Barbora Valíková obsadila v semifinále 23. příčku.

V neděli budou na trojském kanálu závodit kategorie C1. Na kánoi se představí opět Fišerová i sestry Martina a Gabriela Satkovy, v mužském semifinále jsou obhájce pražského pohárového zlata Lukáš Rohan i Václav Chaloupka s Vojtěchem Hegerem.

Úvodní závod SP ve vodním slalomu v Praze:

Muži: K1: 1. Kauzer (Slovin.) 95,54 (0 trest. sekund), 2. De Gennaro (It.) -0,95 (2), 3. Dougoud (Švýc.) -1,74 (0), 4. Prskavec -2,03 (2), ...v semifinále 14. Přindiš, 22. Tunka (všichni ČR).

Ženy: K1: 1. Foxová (Austr.) 103,91 (2), 2. Liliková (Něm.) -0,89 (2), 3. Prigentová (Fr.) -1,42 (0), ... 5. Fišerová -3,18 (2), 9. A. Galušková -9,67 (2), v semifinále 23. Valíková (všechny ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články