Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Češi vyšlou na OH mládeže 37 sportovců. Doktor by rád medaili

Praha – Čínský Nanking bude od poloviny srpna hostit druhé letní Olympijské hry mládeže. Českou republiku bude reprezentovat 37 sportovců, mezi nimi i kajakářka Amálie Hilgertová, neteř dvojnásobné olympijské vítězky Štěpánky Hilgertové. Vedoucím výpravy je sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor. ČT sport odvysílá z olympiády každý den hodinový sestřih výkonů mladých sportovců.

Amálie Hilgertová
zdroj: ČT sport

Letošní Olympijské hry mládeže proběhnou od 16. do 28. srpna v Číně. Ty předchozí před čtyřmi lety hostil Singapur. "Z hlediska transportu je vždycky lepší, když je soutěž blíž, na druhou stranu i v budoucnu se budeme s podobnými problémy potýkat nejen na mládežnických olympiádách. Je to drobná komplikace, ale musí se řešit," řekl Doktor. "My jsme zvyklí jezdit na soustředění do Austrálie, takže Čína by pro nás neměla být problém. Doufám, že to nebude tak hrozné," dodala Hilgertová.

Hry mládeže jsou známy nejen po sportovní stránce, ale také mimo sportoviště. Olympionici si vyzkouší team-buildingy s jinými národy, workshopy a netradiční kulturní akce. Olympiády mládeže se zúčastní přes tři a půl tisíce sportovců z více jak dvě stě zemí. Česká republika bude zastoupena ve čtrnácti sportech. Výprava bude mít o jednoho člena méně než před čtyřmi lety. "Tak nějak vyšly naše odhody, i když jsme předpokládali, že bychom v některých sportech měli vyšší účast," uvedl dvojnásobný držitel olympijského zlata Doktor.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Martin Doktor a Amálie Hilgertová

"Jsem hrozně ráda, že jedu. Můj spoluskupinový jezdec Jirka Prskavec byl v Singapuru a říkal, že to bylo naprosto úžasné. Doufám, že přivezu medaili, abych nezklamala. Nominace byla těžší, protože se měnila kritéria a vypadalo to chvíli, že nepojedu. Byla jsem z toho hodně špatná, ale nakonec jsme se kvalifikovali pomocí ME a MS, kde jsem v součtu dopadla nejlépe," zavzpomínala Hilgertová.

Doktor nechce odhadovat, jak česká výprava dopadne, doufá však, že alespoň jedno překvapení by přijít mohlo. "Pohybujeme se na úrovni sportů mládeže, kde je těžké predikovat výsledek. Nerad bych dopředu říkal, že jeden sportovec má větší šanci než druhý."

Důležité podle něj je užít si hlavně atmosféru. "Ty Hry doopravdy olympijské jsou, se všemi ceremoniály apod. A nad rámec běžných věcí, které se dějí na dospělých OH, je tam kulturní program, který sportovce více sbližuje napříč sporty, disciplínami a národy. To bude to hlavní, co si naši sportovci odvezou. A když přivezeme nějakou medaili, bude to krásné," dodal Doktor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články