Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Neuhortová a Prokešová skvělými výkony zařídily na ME dva bronzy pro českou výpravu

Až do posledního dne ME v maďarském Szegedu musela česká výprava čekat na umístění na stupních vítězů, ale radost přišla hned dvakrát. Nejprve ve finále skifu lehkých vah dojela třetí Kristýna Neuhortová, která tak zopakovala výsledek z minulého mistrovství Evropy. V posledním finále s českou účastí ji senzačně napodobila skifařka Alice Prokešová a přidala druhý bronz do české sbírky. K medailovým výsledkům přidaly dvě hodnotná čtvrtá místa dvojka bez kormidelnice Novotníková, Flamíková a dvojskif Šantrůčková, Lukšová.   

Úspěšná bronzová obhajoba

První cenný kov pro českou výpravu zajistila skifařka lehkých vah Kristýna Neuhortová. Ve finále A dojela třetí a obhájila bronzovou medaili z loňského mistrovství Evropy. 

Neuhortová se ještě v polovině závodu nacházela na čtvrtém místě. Rozvrhla si však tempo lépe než Francouzka Morizotová, které v druhé polovině došly síly. Česká reprezentantka se tak před ni dokázala dostat a třetí místo udržela až do cíle.

Z vítězství se radovala Alena Furmanová, která startovala jako nezávislý individuální sportovec. Druhé místo patřilo Irce Margaret Cremenové.

"Se závodem jsem spokojená. Myslím si, že jsem prodala vše, co jsem natrénovala. V poslední době se mi nejezdilo nejlépe, proto jsem ráda, že jsem nakonec uhájila bronzovou pozici," popsala svůj výkon Neuhortová.

Česká senzace

O nejvíce překvapivý český výsledek na mistrovství Evropy se postarala skifařka Alice Prokešová. Čtyřiadvacetiletá závodnice, která se v minulosti věnovala atletice, vybojovala v maďarském Szegedu bronzovou medaili.

Prokešová dříve startovala na dvojskifu s Markétou Nedělovou nebo Michalou Pospíšilovou, letos ale závodí na skifu. V Szegedu postoupila do finále přímo z úvodní rozjížďky a dnes předvedla výborný výkon.

Ještě v polovině trati byla šestá, poté se ale posouvala vpřed. V závěru dokázala předjet Rumunku Andradu Marii Morosanuovou, které došly síly, a připsala si největší úspěch veslařské kariéry. Vyhrála Srbka Jovana Arsičová.

"V první půlce trati jsem byla na poslední pozici, ale s čistou myslí jsem se postupně propracovala dopředu. Jela jsem si svůj závod. Na závěrečných 250 metrech jsem si řekla, že musím zkusit udolat i Rumunku na třetí pozici, ať to stojí cokoliv, což se nakonec podařilo." 

Po projetí cíle nejprve kontrolovala, zda jsou před ní jen dvě skifařky. "Protože jsem tomu nějak nemohla uvěřit. Po náročném podzimu a zimě je tento úspěch pro mě obrovským zadostiučiněním a motivací do další práce," uvedla Prokešová a poděkovala Kacovskému a celému týmu za podporu.

"Mistrovství Evropy mělo být mým posledním závodem v sezoně, protože nikdo nečekal takový výsledek. Teď doufám, že mě pošlou do Lucernu. Uvidíme," dodala Prokešová, která by v květnu chtěla v dodatečné kvalifikaci zabojovat o účast na olympiádě v Paříži.

Dvě posádky těsně pod stupni vítězů

Nejlepší výsledek v kariéře si v Maďarsku připsaly Pavlína Flamíková a Radka Novotníková na dvojice bez kormidelnice. Posádka, kterou stejně jako Neuhortovou vede trenér Tomáš Kacovský, postoupila poprvé na velké akci do finále a nakonec skončila čtvrtá.

Flamíková s Novotníkovou v závěru bojovaly o bronzovou medaili, za třetími Chorvatkami Ivanou a Josipou Jurkovičovými nakonec zaostaly tři desetiny sekundy.

Dosavadním maximem české posádky na ME byla osmá místa z předešlých dvou šampionátů. Třetí titul za sebou získaly Ioana Vrinceanuová a Roxana Anghelová z Rumunska.

"Pro nás to byl super závod! Naše první finále A na mistrovství Evropy. Ale pocity jsou trochu rozpolcené, na jednu stranu je to skvělé a jelo se skvěle. Povedl se nám i finiš a čtvrté místo je pro nás velký posun. Na druhou stranu ty desetinky dost mrzí, hlavně když to pokazilo Kácův bronzový hattrick. Ale jsme spokojené, nevzdaly jsme se a snažily se to urvat až do konce," řekly Flamíková s Novotníkovou.

Čtvrté skončily i Anna Šantrůčková a Lenka Lukšová na dvojskifu. Nově složenou posádku, která bude v polovině května v Lucernu bojovat v dodatečné kvalifikaci o účast na olympijských hrách v Paříži, ale dělilo od medaile osm sekund. Vyhrály Norky Thea Helsethová a Inger Seimová Kavlieová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články