Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Veslaři mají za sebou nominaci, vrcholem sezony bude domácí mistrovství světa

Speciální sezona, jejímž vrcholem bude zářijové mistrovství světa v Račicích, čeká nejlepší české veslaře. V reprezentačním týmu jsou jak zkušení závodníci jako Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek, Jakub Podrazil či Lenka Antošová, tak i mladé naděje v čele se zlatou párovou čtyřkou z loňského světového šampionátu do 23 let. Nominaci představil sportovní ředitel svazu Ondřej Synek.

Je nám líto, video expirovalo.
Veslařský svaz představil osm reprezentačních posádek pro sezonu

Ze zimního testování a následných kontrolních závodů vykrystalizovalo 21 závodníků, kteří by měli koncem května odjet na první díl Světového poháru v Bělehradě. Poté se nominace po dohodě s trenéry může změnit.

Kromě dalších závodů SP v Poznani a Lucernu čeká veslaře i červnové mistrovství republiky a srpnové ME v Mnichově.

Jednoznačným vrcholem bude mistrovství světa, které v září hostí Račice. Tamní Labe Aréna MS uspořádá podruhé v historii, premiéru si odbyla před 29 lety. Důležitost akce umocňuje i fakt, že poslední dva ročníky byly kvůli pandemii koronaviru zrušeny.

Naposledy se o světové tituly závodilo před třemi lety v Ottensheimu, Češi v Rakousku na medaili nedosáhli. Posledním tuzemským cenným kovem je Synkovo stříbro na skifu z MS 2018 v Plovdivu.

Nejlepší český veslař historie Synek, který loni kvůli zdravotním problémům ukončil v 38 letech aktivní kariéru a plynule přešel do funkce sportovního ředitele svazu, vkládá před startem sezony největší naděje do Vraštila se Šimánkem. Ti na loňských olympijských hrách v Tokiu skončili na dvojskifu lehkých vah těsně pod stupni vítězů.

"Neexistuje větší tlak, než jaký na sebe uděláme sami. Je hrozně těžké se svazovat nějakým konkrétním výsledkem, protože každý rok se startovní pole trochu promíchá. Teď po olympiádě se zkouší nové posádky. Musíme jezdit nejlíp, jak umíme, a uvidíme, na co to bude stačit," řekl Vraštil.

"Kdyby letos nebyly Račice, tak by bylo už po Tokiu mnohem těžší rozhodování v tom, jestli pokračovat, nebo ne. Račice jsou naše srdcovka. MS dospělých je tam po strašně dlouhé době, takže bylo celkem jednoduché rozhodnutí, že minimálně rok ještě vydržíme," řekl devětatřicetiletý Vraštil, jehož čeká už dvanáctý světový šampionát. Na domácí trati to ale bude pro něj stejně jako pro ostatní premiéra.

Za nadějnou Synek považuje i párovou čtyřku

Synek je zvědavý, jak si povede nová párová čtyřka, v níž loňské mistry světa do 23 let Tomáše Šišmu, Dalibora Nedělu a Filipa Zimu doplnil olympionik Jan Fleissner.

"Je to dobře sestavená posádka. Připomíná mi stříbrnou párovou čtyřku z OH 2004 v Aténách. To taky nebyli žádní ranaři, ale jezdili výborně," řekl pětinásobný mistr světa a trojnásobný olympijský medailista.

Nejlepší ženský dvojskif Antošová, Kristýna Fleissnerová, který v Tokiu zopakoval desáté místo z Ria, se kvůli těhotenství druhé jmenované rozpadl.

Antošová se proto rozhodla přejít na skif, na němž se pokusí prosadit i nadějná Anna Šantrůčková. Mezi muži Češi nejprestižnější kategorii zatím neobsazují.

"Na skifu jezdí buď ti suverénně nejlepší, nebo nejhorší. My teď nikoho takového, kdo by ve světové konkurenci reálně měl na finále A nebo B, nemáme. Honza (Fleissner) i Kuba (Podrazil) se posouvají, ale je to dlouhodobá práce. Mně to trvalo pět let," řekl Synek, který bude mít reprezentaci na starosti v celém olympijském cyklu. Hry v Paříži se uskuteční v roce 2024.

"Kdyby se do Paříže kvalifikovalo pět lodí, bylo by to super," řekl Synek, jenž kromě dvojskifů ve všech čtyřech kategoriích dává šance i párové čtyřce.

"Měla by se pohybovat na rozhraní finále A a B, její vrchol by měl přijít na OH 2028 v Los Angeles. Tam by mohla případně zaútočit i na medaili," prohlásil Synek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články