Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Synek si zvyká na roli ředitele. Chceme najít nové hvězdy, uspět doma na MS a dostat závodníky do Paříže, říká

Veslařské medaile coby závodník už nepřidá. Ondřej Synek už ale začal další pokračování své kariéry, tentokrát v roli sportovního ředitele veslařského svazu. Jaké pokroky udělal a jak vidí šance českých závodníků pro světový šampionát, který se po téměř třiceti letech bude konat v Račicích?

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Veslování pod vedením Ondřeje Synka

V nové roli se Ondřej Synek stále teprve rozkoukává. Začíná nová sezona, s ní ale také olympijský cyklus, kdy bude velkým cílem dostat co nejvíce závodníků do Paříže, kde se Hry uskuteční už za dva a čtvrt roku. V jaké kondici je ale momentálně vůbec české veslování?

"Nemá dobře připravenou širokou základnu veslařů. Potřebujeme najít nové holky a kluky, kteří budou splňovat parametry výšky a kondiční připravenosti. Na těch pak musíme dál pracovat. Veslování má ten problém, že začínáme až v deseti nebo dvanácti letech a ty 'velké' lidi už máme vybrané jinými sporty, na což trochu narážíme. Výhodou ale je, že se dá začít prakticky kdykoliv," míní Synek. 

"Chceme se vrátit tam, kde jsme bývali, což znamená přivézt medaili z mistrovství světa nebo olympijských her," dodává čtyřnásobný olympionik, který na Hrách získal celkem tři medaile a opakovaně byl také mistrem světa. "Chtěli bychom na OH kvalifikovat velkou loď, kterou jsme neměli v Tokiu. Kluci jsou mladí, ale výkonností jdou nahoru, takže by to mohlo klapnout," věří. 

Na japonské olympiádě bylo sedm českých veslařů a Synek doufá, že přinejmenším stejný počet by mohl jet i do Paříže. "Snažit se budeme hlavně o dvojskify a čtyřku," doplňuje. "Doufám, že nás nečekají chudší roky. Máme poměrně úspěšnou kategorii juniorů i do 23 let. To je ta základna, ze které chceme těžit," míní Synek.

První skutečně velmi důležitou akcí bude pro české veslování domácí MS, které se po devětadvaceti letech uskuteční v polovině září v Račicích. "Bude to velká reklama pro náš sport a doufám, že už plné loděnice budou ještě plnější," usmívá se Synek. "Chceme se ukázat v tom nejlepším světle," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články