Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V opravách se zadařilo Antošové, žádná z dalších posádek nepostoupila do semifinále

Skifařka Lenka Antošová vyhrála svou opravnou jízdu na MS v Račicích a postoupila do semifinále. Ani jedna z dalších českých posádek, které se představily v pondělním dopoledním programu na mistrovství světa ve veslování v Račicích, nedokázala postoupit. Dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková, Radka Novotníková, dvojskif lehkých vah Kristýna Neuhortová, Veronika Činková, dvojskif Alice Prokešová, Markéta Nedělová, párová čtyřka mužů i žen a čtyřka bez kormidelníka mužů tak budou o start v semifinále bojovat v opravách.

Třicetiletá Antošová se v opravě utkala s bronzovou skifařkou z posledního MS 2019 v Ottensheimu Američankou Karou Kohlerovou a Jeannine Gmelinovou ze Švýcarska, která má ve sbírce zlaté medaile z mistrovství Evropy i světa.

Náročný závod ale Antošová zvládla. Po startu byla v čele, v polovině trati ji předstihla Gmelinová, ale rodačka z Děčína se v závěru dokázala před švýcarskou skifařku ještě dostat a vyhrála o dvě desetiny sekundy.

"Byl to pro mě klíčový závod. Čtvrtým místem v rozjížďce jsem si vysloužila asi nejtěžší opravu," řekla Antošová České televizi. "Snažila jsem se na závod připravit hlavně mentálně, protože jsme věděla, že to bude nejdůležitější. Teď už se toho moc natrénovat nedá," podotkla svěřenkyně Josefa Lukše.

Že před finišem vede, se dozvěděla až od hlasatele na račickém kanálu. "Myslela jsem, že jsem druhá, a popravdě jsem trošku překvapená, že jsem první místo udržela," přiznala Antošová, kterou semifinále čeká v pátek.

O postup do čtvrtfinále v opravách bojoval skifař Jan Potůček, který skončil pátý a čeká jej boj v takzvaném semifinále E/F. Dvojka bez kormidelníka Jan Chládek, Adam Kulhánek byla pátá a pojede semifinále C/D.

Dalších šest českých posádek dnes do programu MS zasáhlo poprvé, ani jedna z nich ale nedokázala postoupit přímo do semifinále. Dvojku bez kormidelnice Pavlína Flamíková, Radka Novotníková, dvojskif lehkých vah Kristýna Neuhortová, Veronika Činková, dvojskif Alice Prokešová, Markéta Nedělová, párovou čtyřku mužů i žen a čtyřku bez kormidelníka mužů čekají opravy.

Nejblíže k postupu měly Flamíková a Novotníková, které ještě v polovině trati vedly a na metě 1500 metrů byly třetí. Poté je ale předjely Chorvatky Josipa a Ivana Jurkovičovy a Češky obsadily čtvrté místo, první nepostupové.

"Chtěly jsme jet vše vyrovnaně a uvidělo by se, co se stane v závěru. To se nám povedlo, ale asi nám došly síly. V poslední pětistovce ony začaly nastupovat a my jsme to neodchytly," uvedla Novotníková. "V opravné jízdě to budeme muset zvládnout lépe," doplnila Flamíková.

Čtvrté místo obsadily i Neuhortová s Činkovou, které ale do semifinále mohlo posunout pouze vítězství. Prokešová s Nedělovou do MS vstoupily pátým místem. Pátá skončila rovněž čtyřka bez kormidelníka Adam Kapa, Jakub Kyncl, Matěj Mach, Dmytro Baranivskyj a párová čtyřka Eliška Podrazilová, Anna Šantrůčková, Alžběta Zavadilová, Barbora Podrazilová. Mužská párová čtyřka Filip Zima, Tomáš Šišma, Dalibor Neděla, Jan Fleissner byla šestá.

Zkušební závod absolvovali Milan Viktora a Jiří Kopáč na dvojce bez kormidelníka lehkých vah, kteří s ohledem na pouhých šest přihlášených posádek mají jistou účast v pátečním finále. Viktora s Kopáčem byli třetí, Egypťané a Američané ale rozjížďku viditelně vypustili.

"Jízda nám napověděla, že na tom nejsme vůbec špatně. Uvidíme, jak to dopadne v pátek. Můžeme skončit první, ale taky šestí. Dnes o tolik nešlo," řekl Kopáč. "Teď si dáme pár rychlejších tréninků, odpočineme si a budeme se snažit držet spíše v teple, protože tady (na kanále) je opravdu chladno," dodal Viktora pro ČT.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články