Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Odpočinek místo drilu. Synek se sžívá s novým tréninkem

Elitní skifař Ondřej Synek se zdaleka neloučí. Vyhlíží Tokio a možná i světový šampionát v Račicích za čtyři roky. Za sebou má přípravu na osmnáctou sezonu ve světě vrcholového sportu. Udělal v ní v podstatě jedinou, ale přitom zásadní změnu. Už nedře do úmoru jako v předchozích letech, ale dává větší prostor regeneraci a odpočinku. Věří, že i touto cestou uspěje v září na světovém šampionátu v Plovdivu. Obětoval kvůli tomu i start na mistrovství Evropy, ale třeba také na tradičních Primátorkách a mistrovství České republiky.

Ondřej Synek
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

"Uvědomil jsem si, jak každým rokem stárnu, proto jsme upravili trénink po stránce regenerace a odpočinku. Je to pro mě novinka, s níž se snažím sžít, ale zároveň začínám zjišťovat, že díky tomu mám i více volného času, což je fajn," řekl Synek.

Hlavní část denního tréninku ale zůstala. "Jsem pořád schopný normálně odtrénovat hlavní fázi na 100 procent. Pořád jsem rychlý, ale kdybych měl jít odpoledne na druhou a případně třetí fázi, tak jsem kolikrát opravdu unavený. Buď tedy tu fázi zkrátím a není tak výživná, nebo ji vypustím a nahrazuju to třeba víc kolem. Jdu se jen vyjet na kole," přiblížil Synek.

Je nám líto, video expirovalo.
Synek načne v Bělehradě 18. sezonu

Odhadl, že tím škrtl zhruba 20 procent najetých kilometrů. "Týká se to hlavně těch odpoledních fází, kdy jsem najížděl kilometry. Teď o víkendu jsem ale koukal na horská kola z Nového Města na Moravě a zaznělo tam, že Nino Schurter najezdí 12 tisíc kilometrů za rok, což na cyklistu není asi moc, ale vysvětlovali, že jezdí hlavně ty poctivé kilometry a k tomu pak absolvuje další trénink. Myslím, že teď to mám podobné a najezdím možná třeba jen polovinu toho, co někteří jiní," porovnal Synek.

Nejtěžší pro něho bylo přesvědčit hlavu. "Jsem celou kariéru zvyklý trénovat a makat naplno a nic neošidit. Teď se musím přesvědčovat o tom, že to bude stačit na úspěch, i když odpoledne vynechám." Trenér Milan Doleček nemá s novou tréninkovou variantou problém. "Došli jsme k tomu tak nějak vzájemnou shodou. Máme od začátku komunikativní vztah a on dobře ví, že své tělo dobře znám," uvedl Synek.

Ondřej Synek:

"Myslím, že za těch 18 let jsem se natrénoval dost. Tělo si to pamatuje a těží z toho. Mám pocit, že ta výkonnost je stejná, přestože ty odpolední fáze nejsou tak intenzivní. Zjistili jsme, že je to lepší cesta, než se zrušit odpoledne a být třeba druhý den nepoužitelný."

Už trenažér jim ale napověděl, že tato cesta může fungovat. "Výsledky byly v porovnání s předchozími lety hodně dobré. Myslím, že jsem dobře připravený. Uvidíme, jak to bude doopravdy, už Bělehrad by mohl naznačit," vyhlížel pětatřicetiletý Synek víkendový start Světového poháru.

"Vynechám Evropu, protože jsem dal přednost přípravě na mistrovství světa, které je pro mě důležitějším vrcholem sezony," vysvětlil Synek. Nepojede ani tradiční Primátorky a republikový šampionát. "Rozhodl jsem se proto, že se chci soustředit na ty velké závody. Nezapadá mi to do konceptu přípravy na tuto sezonu. Dřív jsem jezdil všechno a nijak mi to nevadilo, ale teď budu radši načerpávat síly. Fakt už asi nejsem nejmladší," konstatoval s úsměvem Synek.

Synek chce závodit minimálně do Tokia

Hlavním hnacím motorem jeho sportovního konání je vidina olympijského zlata. Připustil ale také, že ho láká i možnost účasti na domácím mistrovství světa v Račicích v roce 2022. A jet by tam mohl i na dvojskifu, v němž začínal. "Chtěl bych na skifu určitě vydržet do Tokia a pokusit se o to jediné zlato, které mi chybí. To je největší výzva pro každého veslaře. Pak se rozhodnu, co a jak dál," řekl Synek.

"Velkou výzvou jsou i Račice 2022, ale pořád to jsou ještě čtyři roky, tam by mi bylo čtyřicet, což už je fakt jako hodně...," smál se Synek. "Ale i v takovém věku ještě mnozí veslují, třeba můj velký kamarád Olaf Tufte chce také ještě do Tokia, kde mu bude čtyřiačtyřicet," jmenoval Synek skvělého Nora.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články