Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Dukla, Dukla, nebo snad Dukla? O vítězi Primátorek je rozhodnuto. Nebo ne?

Vítězem pražských Primátorek bude velmi pravděpodobně a opět nikoli překvapivě osmiveslice Dukly. Zaútočí už na 39. triumf za sebou. Přestože v elitní posádce bude opět chybět nejlepší český veslař Ondřej Synek, byla by senzace, kdyby loď největšího favorita nevyhrála. Univerzitní část Primátorek se uskuteční v pátek odpoledne, hlavní závody mužů a žen jsou na programu od 18:25. Rozjížďky 105. ročníku začnou v sobotu ráno, finálové jízdy se pojedou v neděli dopoledne. Hlavní finále osmiveslic mužů tradičně odstartuje ve 12:00. Přímý přenos nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

"Je to tak. Největším soupeřem hlavní posádky Dukly by měly být další dvě lodě Dukly," řekl jeden z trenérů hlavní osmiveslice Milan Doleček starší. "Na loděnici se už kluci hecují. Druhá posádka je složená z lehkých vah a třetí osmu tvoří ti, které náš anglický šéftrenér vyloučil z reprezentace a oni se zdravě naštvali. A chtějí nám to ukázat. Soupeřit se tak bude hodně," uvedl Doleček.

Zdravou rivalitu v loděnici potvrzují i Jakub Podrazil a Lukáš Helešic, posádka dvojky bez kormidelníka tradičně usedne do "hlavní" osmy. "Myslím si, že to tam kolektivu prospívá. Letos jsme složili tři lodě Dukly a věřím, že se nám podaří ukázat kvalitu dukláckého veslování v České republice," řekl Podrazil, který původně chtěl jet na skifu. "Nebyl ale nikdo, kdo by ho nahradil," pousmál se Helešic.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Primátorkách se představí také univerzitní osmiveslice

Synek v posledních letech na Primátorkách nestartuje, letos se však představí v doprovodném programu. V pátek odpoledne se zapojí do závodu univerzitních osmiveslic a bude hájit barvy Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra. Do hvězdné posádky s ním usednou například Podrazil, Helešic či Jakub Makovička. Kormidelníkem bude kajakář Jiří Prskavec.

"Určitě máme šanci vyhrát. Já tedy nejdříve musím ve škole zvládnout přípravu na státnice, ale aspoň si na Vltavě vyčistím hlavu," uvedl Synek, který studium končí právě v těchto dnech. "Na osmiveslici jsem nikdy neseděl a vůbec nevím, co od toho mám čekat," přiznal vodní slalomář Prskavec, který zažije premiéru až v pátek rovnou v závodě.

Pro Prskavce by v nové roli mělo být výhodou, že univerzitní posádky závodí jen na kilometrové trati a prakticky jedou rovně. Nemusí tak zvládnout pro hlavní závody klíčovou zatáčku pod vyšehradskou skálou. "Takže to bude jen držet," plánoval Helešic. "Říkali jsme, že mu když tak do lodě dáme pádlo. S tím to umí," uvedl Podrazil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články