Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Stříbro a bronz. Čeští triatlonisté uspěli v Cheile Gradistei

Úspěšně zahájili sezonu čeští triatlonisté. Na světovém šampionátu v zimním triatlonu, který hostilo rumunské Cheile Gradistei, získala Helena Karásková stříbrnou a Marek Rauchfuss bronzovou medaili.

MS v zimním triatlonu
zdroj: ITU Media autor: Janos Schmidt

V rumunském Cheile Gradistei čekalo na triatlonisty 7,5 km běhu, 13,25 km cyklistiky a závěrečných deset kilometrů běžeckého lyžování. "Pro diváky to byl výjimečný zážitek, protože viděli na téměř celou trať, která byla připravena v biatlonovém areálu na malém prostoru," říká vedoucí české výpravy Ivo Grabmüller. "Užili jsme si i skvělé počasí – jasno, žádný vítr, dostatek sněhu," dodává.

V elitních kategoriích se jako první vydaly na trať ženy. Od startu se na čele pohybovala Helena Karásková, která běžeckou část dokončila na pátém místě. "Byl to asi nejtěžší běh, jaký jsem při zimním triatlonu absolvovala. Vůbec se mi nepovedl. Trápila jsem se," vyprávěla po závodě.

Na kole však měla česká závodnice nejlepší čas ze všech účastnic, díky čemuž se posunula na druhou příčku. Jako bývalá reprezentantka v běhu na lyžích může dlouhodobě spoléhat na poslední disciplínu, ani ta jí ale k dalšímu zlatu z MS neposunula. Na vítěznou Rusku Julii Surikovovou ztratila dalších 28 vteřin.

Po dvou zlatých medailích tak vybojovala na šampionátu stříbro. "Na startu jsem pomýšlela na zlato, ale nakonec jsem za to stříbro šťastná. Závod se konal ve vysoké nadmořské výšce, což mi nesedí, trochu mě pobolívalo břicho a trať byla náročná. Takže jsem spokojená," líčila v cíli. Šárka Grabmüllerová obsadila šestou příčku poté, co se jí nevydařila běžecká část.

Helena Karásková
zdroj: ITU Media autor: Janos Schmidt

Penalta připravila Rauchfusse o stříbro

Závod mužů byl o poznání dramatičtější. Nejenže startovní pole bylo ve srovnání s tím ženským téměř trojnásobné, ale také bylo výkonnostně vyrovnanější. Český reprezentant Marek Rauchfuss se hned od začátku držel na jeho špičce.

"Běh byl brutální. V rozměklém sněhu rychle ubývaly síly. Navíc jsem přepálil tempo, a tak mě to hodně bolelo. I tak se mi podařilo do depa doběhnout jen s několikavteřinovou ztrátou. Jenže pak jsem udělal chybu. Nehodil jsem boty do připraveného boxu, takže jsem dostal patnáctivteřinovou penaltu do běžeckého lyžování," líčil Rauchfuss.

Na kole si připsal třetí nejrychlejší čas, díky čemuž se posunul na průběžné druhé místo. Stále měl ale před sebou běžecké lyžování, ve kterém si musel vybrat udělenou penalizaci. Ta ho nakonec připravila o jednu pozici ve výsledkové listině. "Nebýt té penalty, skončil by Marek druhý," vysvětlil Ivo Grabmüller.

Závod s velkým náskokem ovládl Rus Pavel Andrejev. Druhý skončil jeho krajan Pavel Jakimov, na kterého Marek Rauchfuss ztratil 16 vteřin. "Na jednu stranu jsem zklamaný kvůli penaltě, na druhou stranu jsem s výsledkem spokojený," dodal český závodník, pro kterého to byl první velký závod po sedmileté pauze zaviněné zraněním. Vladislav Karásek byl 26.

Mistrovství světa v zimním triatlonu, Cheile Gradistei

Muži: 1. Pavel Andrejev 1:33:37, 2. Pavel Jakimov (oba Rus.) 1:35:15, 3. Marek Rauchfuss 1:35:31 … 26. Vladislav Karásek 1:54:45

Ženy: 1. Julia Surikovová (Rus.) 1:47:51, 2. Helena Karásková 1:49:21, 3. Romana Slavinecová (Rak.) 1:53:32 … 6. Šárka Grabmüllerová 2:04:15

Hlavní zprávy

Nejčtenější články