Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zakopalová nezaváhala a je ve třetím kole, Plíšková končí

Londýn - Minimálně třetí kolo čeká na kurtech All England Clubu Kláru Zakopalovou. Česká hráčka dnes porazila německou tenistku Anniku Beckovou ve dvou setech 7:6 a 6:3 a bez větších obtíží tak postupuje v turnaji dále. Končí naopak Karolína Plíšková, která za hodinu a čtvrt vypadla po setech 6:7 a 1:6 s Chorvatkou Martičovou, i Barbora Záhlavová-Strýcová - ta vypadla s Bulharkou Pironkovovou po hrách 5:7 a 3:6. Wimbledon dnes zažil i přepis historie - dvaačtyřicetiletá Japonka Kimiko Dateová-Krummová porazila o devatenáct let mladší rumunskou tenistku Cadantuovou 6:4, 7:5 a jako nejstarší hráčka od roku 1968 postoupila do třetího kola.

Klára Zakopalová na Wimbledonu
zdroj: Getty Images autor: Julian Finney

Zakopalová prožívá v posledních čtyřech letech na Wimbledonu svoji nejlepší grandslamovou sérii. V roce 2010 si zde zahrála osmifinále a loni i předloni prošla jako dnes do třetího kola. "To je docela dobrý, to jsem ani nevěděla. Ale mám trávu ráda, hraje se mi tady dobře, tak jsem ráda," řekla Zakopalová. Jde tak pro ni již o třetí postup do stejné fáze soutěže v řadě - nyní se v sobotu střetne s Číňankou Li Na.

V utkání s Beckovou česká tenistka asi sedmkrát spadla. Narazila si palec pravé ruky, který po utkání ledovala. "Zápas jsem s tím vyhrála, tak to snad nebude nic dramatického. Ale klouže to opravdu hodně a je to docela nebezpečný," řekla pražská rodačka.

Plíšková na začátku utkání přišla o servis, ale brejk si vzala zpět a za stavu 6:5 v tie-breaku při svém podání nevyužila setbol. "Kdybych to udělala, tak to vypadalo jinak, ale selhal mi servis. Musím se naučit vyhrávat, i když mi nejde," řekla Plíšková. S Martičovou prohrála i potřetí v kariéře, před Wimbledonem na 144. hráčku světa nestačila na turnaji ITF na trávě v Nottinghamu. Spokojená mohla být alespoň s tím, že hrála poprvé na grandslamu druhé kolo.

Karolína Plíšková:

"Za to jsem ráda, ale jsem teď naštvaná, protože tohle bylo hratelný a mohla jsem si zahrát ještě jedno."

Plíšková si tak poprvé na grandslamu zahrála druhé kolo, box pro jejího trenéra však zůstal stejně jako při nedávném Roland Garros prázdný. "Není to ideální," přitakala tenistka. V Paříži i v Londýně byla Karolína Plíšková bez kouče, jen s kondičním trenérem, kterým je její chorvatský přítel Dinko Jukič. "Není ideální, že tady není trenér, protože je potřeba. Vyšlo to špatně na tyhle důležité turnaje," řekla 77. hráčka světa.

Kimiko Dateová-Krummová
zdroj: AP Photo autor: Kirsty Wigglesworth

Dateová-Krummová si jako nejstarší hráčka od roku 1968 zahraje třetí kolo

Japonská tenistka porazila o devatenáct let mladší Alexandru Cadantuovou z Rumunska 6:4, 7:5 a v této fázi Wimbledonu si navíc zahraje poprvé od roku 1996, kdy došla až do semifinále. Její soupeřkou bude světová jednička a obhájkyně titulu Američanka Serena Williamsová, která si v druhém kole poradila s Caroline Garciaovou z Francie 6:3 a 6:2.

Serena Williamsová:

"Hrozně si Kimiko vážím a skutečnost, že v takovém věku hraje na nejvyšší úrovni, je pro mě inspirací. Před pár lety jsem viděla její zápas s Venus a přišla jsem při něm o čtyři roky života. Kimiko má rychlé ruce, skvělý volej a chodí často na síť. Musím se poradit se sestrou, jak na ni hrát."

"Ani se mi tomu nechce věřit. Ale letos jsem vynechala hodně antukových turnajů a soustředila se na trávu. A také jsem měla štěstí, že jsem v prvním kole nepotkala nasazenou hráčku. Mám opravdu velkou radost," řekla Dateová-Krummová, která si ve třetím kole v All England Clubu navíc zahraje poprvé od roku 1996, kdy došla až do semifinále. Zápas se Steffi Grafovou tehdy za stavu 1:1 přerušil déšť. "Když jsme se druhý den vrátily na kurt, Steffi už hrála jako obvykle a já neměla žádnou šanci," přidala Dateová-Krummová.

Japonská veteránka je rovněž druhou nejstarší ženou, jež dokázala ve Wimbledonu vyhrát zápas. Rekord patří Martině Navrátilové, která v roce 2004 postoupila do druhého kola ve 47 letech.

Ženy - 2. kolo:

Zakopalová (32-ČR) - Becková (Něm.) 7:6 (7:5), 6:3, S. Williamsová (1-USA) - Garciaová (Fr.) 6:3, 6:2, Li Na (6-Čína) - Halepová (Rum.) 6:2, 1:6, 6:0, Dateová-Krummová (Jap.) - Cadantuová (Rum.) 6:4, 7:5, Martičová (Chorv.) - Karolína Plíšková (ČR) 7:6 (9:7), 6:1, Stosurová (14-Austr.) - Pučkovová (Rus.) 6:2, 6:2, Cibulková (18-SR) - Torrová (Šp.) 6:0, 6:1, Lisická (23-Něm.) - Vesninová (Rus.) 6:3, 6:1, Keysová (USA) - Barthelová (30-Něm.) 6:4, 6:2, Pironkovová (Bul.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 7:5, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články