Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Žádný vyhraný turnaj, přesto Plíšková uznává: Jedna z nejlepších sezon v kariéře

Sice na Turnaji mistryň do semifinále nepostoupila, ale sezonu alespoň zakončila výhrou, což udělalo Karolíně Plíškové radost. A spokojená byla i s celým ročníkem, který sice nezačala dobře a celkově nevyhrála ani jeden turnaj, sama by ho ovšem označila za jeden z nejlepších v kariéře. I proto se rozhodla pokračovat ve spolupráci s trenérem Saschou Bajinem.

Karolína Plíšková
zdroj: ZUMA autor: Rob Prange

Bývalá světová jednička se rozloučila se sezonou výhrou ve skupině na Masters v Mexiku nad krajankou Barborou Krejčíkovou. "Skončit sezonu vítězstvím není špatné. To se mi ještě nepodařilo, vidíte! Tak jsme našli pozitivní věc," usmála se Plíšková.

V letošním roce nezískala poprvé po devíti letech na okruhu WTA titul ve dvouhře. Přesto si svých výkonů hodně váží. "Protože dostat se zpátky do grandslamového finále, ještě ve Wimbledonu, kde se mi nikdy nedařilo, hodnotím jako jeden ze svých největších úspěchů v kariéře," vyzdvihla. Finále si vedle londýnského grandslamu zahrála také v Montrealu a v Římě.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková porazila v Mexiku Krejčíkovou

V úvodu sezony to přitom na báječný rok nevypadalo. Plíškové se nedařilo a vyhrané zápasy sbírala jen poskrovnu. "Většinou se mi dařilo od začátku, vždycky jsem měla nějaký vyhraný turnaj a nebyl na mě takový tlak, že musím. Teď jsem vypadla z desítky a myslím, že dost lidí mě odepsalo, že už nikdy nebudu hrát tak dobrý tenis," vzpomínala na první měsíce roku 2021.

Postupně se ale dostala do své obvyklé formy a výkony stoupaly stejně jako přibývala esa na jejím kontě. "Cením si toho, že tým, který jsem si postavila, a lidi, které mám okolo sebe, ve mě pořád věřili," pronesla Plíšková. "A i když to trvalo chvíli, nebylo to pár týdnů, tak se z toho podařilo udělat super rok. To bych vyzdvihla. Hodnotím to jako jednu z nejlepších sezon."

Nakonec letos vyhrála 37 zápasů. A třináctkrát ze sedmnácti duelů uspěla v třísetových bitvách. "Mám nějakou mentální sílu, kterou dokážu v těžkých zápasech najít. I když nehraju dobře nebo se trápím, tak vždy najdu cestu, jak se nevzdat a zápas vyhrát. Leckdy zahraju správný úder, že nejdu zbytečně na šílené winnery. Když mi to v ten den nejde, jsem ochotná bojovat a něco i povracet. Na tohle mám dobrou hlavu. Neztrácím víru," řekla. Navenek ale častokrát na kurtu působí odevzdaně, což jí kritici vyčítají. "Říkají, že tak vypadám, ale nikdy to tak není," ujistila.

Má za sebou i první sezonu s trenérem Bajinem. Jeho spolupráci si opakovaně pochvalovala a stejně mluvila i po Turnaji mistryň. "Je to asi nejlepší trenér, kterého jsem kdy měla," řekla Plíšková, která v nedávné minulosti měnila kouče velmi rychle. S Bajinem se ale dohodla na pokračování.

"Jsem ráda, že Sascha chtěl zůstat se mnou. Pro mě nebyla jiná varianta, protože myslím, že rok jsme měli dobrý. Samozřejmě leckdy jsem měnila trenéry, i když jsem měla dobré roky, ale není tam jediný problém, který bychom měli nebo řešili. Je spousta věcí, kterých chceme společně dosáhnout. On ve mě věří a mám pocit, že mě chápe jako hráčku i jako člověka."

Podle Plíškové má Bajin dar se vcítit do hráčky. Jeho pozitivní přístup českou tenistku často dostával do pohody. Ukázkou toho byla právě Guadalajara, kde se Plíškové vůbec nedařilo v tréninku.

"Nikdy ve mě neztratil důvěru, pořád mi věřil, že tady každý zápas můžu vyhrát. A to je pro mě jako pro hráčku asi nejdůležitější, protože když se hraje supr, každý je kamarád a každý to vidí pozitivně. Ale když se nehraje dobře, navíc jsem tady byla unavená a první týden to tady bylo trápení, tak potom poznáte lidi podle toho, jak se zachovají," řekla Plíšková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články