Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Plíšková otočila českou bitvu s Krejčíkovou, semifinále Turnaje mistryň si ale nezahraje

Bez českých tenistek se odehraje semifinále letošního Turnaje mistryň ve dvouhře. Karolínu Plíškovou o postup v mexické Guadalajaře připravila Španělka Garbiňe Muguruzaová díky výhře nad Estonkou Anett Kontaveitovou dvakrát 6:4.

Karolína Plíšková
zdroj: Reuters autor: Geoff Burke

Plíšková měla naději na účast v semifinále po obratu v duelu s krajankou Barborou Krejčíkovou 0:6, 6:4 a 6:4, ale k tomu potřebovala jakékoli vítězství už jisté postupující Kontaveitové, což se nestalo.

Na kontě sice Plíšková měla stejně jako Muguruzaová dvě výhry a prohru, ale Španělka prošla dál díky lepšímu poměru setů. Krejčíková skončila s třemi prohrami ve skupině poslední.

"Mám čisté svědomí, že jsem pro postup udělala všechno. Vím, že kolikrát stačilo jedno vítězství, takže když nestačí dvě, tak bohužel, silná skupina. I takové jsou osudy," řekla Plíšková, která hrála Turnaj mistryň popáté v kariéře a do semifinále se dostala třikrát.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková porazila v Mexiku Krejčíkovou

Zápas Kontaveitové sledovala Plíšková stejně jako většinu duelů v turnaji. "Prožívat to nebudu, protože jednak to nemůžu ovlivnit, jednak jsem přežila horší věci než nepostoupit ze skupiny," řekla Plíšková po zápase s Krejčíkovou.

"Samozřejmě bych si moc přála, aby to dopadlo, protože si myslím, že si postup zasloužím už jen za to, jak jsem otočila zápas (s Krejčíkovou). A kdyby postoupila Muguruzaová, kterou jsem porazila, tak by mě to štvalo, ale jsem připravená na všechno."

České tenistky hrály na vrcholu sezony podesáté v řadě, ale na titul ve dvouhře čekají od triumfu Petry Kvitové v roce 2011. Finále si naposledy zahrála Kvitová v roce 2015.

Muguruzaová je v semifinále poprvé od svého debutu na Masters z před šesti lety a hrát o finále bude s krajankou Paulou Badosaovou.

Soupeřka Kontaveitové vzejde ze závěrečného utkání druhé skupiny mezi Běloruskou Arynou Sabalenkovou a Marií Sakkariovou z Řecka.

Plíšková vyhrála v českém souboji los a zvolila servis, ale první set se proměnil v jasnou dominanci Krejčíkové. Druhá nasazená proměnila třetí brejkbol první hry a od té doby krajanku ve výměnách rozebírala. Krejčíková uštědřila Plíškové "kanára" za pouhých šestadvacet minut.

Plíšková odešla do šatny a po návratu získala první game druhé sady čistou hrou. I výměny začaly být vyrovnanější, ale dva brejkboly ve třetí hře Plíšková ještě nevyužila. Vzápětí Krejčíková získala brejk na 3:2, který potvrdila při svém servisu.

"Už jsem si myslela, když mě ve druhém setu brejkla, že je konec, ale jsem na sebe pyšná, že jsem bojovala a nedala jí nic zadarmo. Na konci jsem si výhru zasloužila," řekla Plíšková na kurtu. "Moje podání bylo dobré i špatné," komentovala svých 11 es a 12 dvojchyb.

V sedmé hře Plíšková v desetiminutové hře snížila na 3:4 a Krejčíková pak propadla při svém servisu. V osmém gamu věnovala servis Plíškové třemi dvojchybami, další dvě přidala o dvě hry později a Plíšková měla rázem druhý set.

I v rozhodujícím setu byla dlouho blíže výhře Krejčíková. Brejkbol ve čtvrté i další dva v deváté hře ale Plíšková odvrátila a když zvýšila na 5:4, tak si v předklonu zakřičela "Pojď!" Při podání Krejčíkové si vypracovala tři mečboly, při třetím uspěla.

"Jsem hodně zklamaná, ale hrála jsem dobře a bohužel prohrála, tak to je. Nevyužila jsem svoje šance, proto jsem neuspěla. Takhle to je jednoduché," hodnotila Krejčíková.

Pro Krejčíkovou premiérová účast ve dvouhře na Masters skončila. Ve skupině Teotihuacán nevyhrála ani jeden zápas. V Mexiku ale ještě pokračuje ve čtyřhře, v které už mají s Kateřinou Siniakovou jistý postup mezi čtyři nejlepší páry deblové soutěže.

Plíšková hraje Masters popáté v kariéře a do semifinále může postoupit počtvrté. Finále si ale zatím nezahrála. Poslední českou vítězkou turnaje je Petra Kvitová z roku 2011.

"Teď se budu soustředit na čtyřhru a nechám tam všechno, abychom získaly trofej. To je teď můj cíl," řekla Krejčíková, se Siniakovou letos vítězky Roland Garros i olympiády.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články