Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

WTA ruší bojkot ženských turnajů v Číně kvůli kauze Pcheng Šuaj

Ženská tenisová asociace (WTA) končí s bojkotem turnajů v Číně, který zavedla v prosinci 2021 kvůli aféře kolem čínské hráčky Pcheng Šuaj. Někdejší světová jednička ve čtyřhře krátce předtím na sociálních sítích obvinila bývalého významného komunistického funkcionáře ze sexuálního napadení. Následně zmizela z veřejného života a panovaly obavy o její bezpečí. Podle šéfa WTA Steva Simona žije Pcheng Šuaj s rodinou poklidně v Pekingu, takže nic nebrání návratu ženského tenisu na lukrativní čínský trh.

Je nám líto, video expirovalo.
Pcheng Šuaj popřela na videu své předchozí prohlášení

Simon také připomněl, že požadavek, aby se zástupci WTA setkali s Pcheng Šuaj a bylo zahájeno transparentní vyšetřování, nebyl nikdy vyslyšen. Návrat turnajů do Číny si podle něj přáli i samotní hráči a hráčky.

"Rozhodnutí odejít z Číny bylo správné a stojím za ním. Ale po šestnácti měsících už víme, že naše požadavky nesplní. Takže nemá smysl pokračovat se stejnou strategií," řekl Simon.

"Proto jsme se rozhodli pro jiný postup. Věříme, že v Číně můžeme pomoci dobré věci, jako jí tam pomáháme už dvacet let. A musíme také zajistit, aby se na případ Pcheng Šuaj nezapomnělo. Doufám, že návrat bude ku prospěchu," prohlásil.

Turnaje WTA se v Číně obnoví od září a podle BBC se počítá i s návratem Turnaje mistryň do Šen-čenu. Kalendář by měl být podobný tomu z roku 2019, kdy se v zemi uskutečnilo devět turnajů s celkovou dotací přes 30 milionů dolarů.

Rozhodnutí WTA ocenili i zástupci Mezinárodní tenisové federace (ITF), která o návratu turnajů do Číny rozhodla minulý týden. "Pořád ale budeme sledovat situaci kolem Pcheng Šuaj a chtít záruky, že je v pořádku, v bezpečí," uvedl šéf ITF David Haggerty.

Čína je pro ženský tenis z ekonomických důvodů důležitou zemí

V předloňském kalendáři WTA Tour bylo 11 turnajů v Číně a Hongkongu včetně finále sezony v Šen-čenu s obří dotací 14 milionů dolarů. Vzhledem k politice nulové tolerance ke covidu-19 a častým uzávěrám celých měst nehráli v Číně od vypuknutí pandemie koronaviru ani muži. Také ATP plánuje, že se na podzim do Číny vrátí.

Případ Pcheng Šuaj vzbudil ve světě pochybnosti o svobodě projevu, dodržování lidských práv a cenzuře v nejlidnatější zemi světa. Čínská strana považovala celou kauzu za zpolitizovanou a za snahu vyvolat bojkot zimních olympijských her v Pekingu.

Během ZOH se Pcheng Šuaj setkala s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem, od té doby se opět na veřejnosti neobjevila. V rozhovorech zorganizovaných čínskými úřady vzala svá slova o napadení komunistickým funkcionářem zpět.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články