Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ve wimbledonském finále se bude přepisovat historie. Zásluhou Federera, nebo Djokoviče?

Nejstarší vítěz grandslamového turnaje v open éře a rekordní 21. vítězství v podání Rogera Federera? Nebo první obhajoba wimbledonského titulu hráčem nad třicet let, o kterou bude usilovat Novak Djokovič? V All England Clubu bude k vidění další souboj velikánů "bílého sportu". Kdo zvedne slavnou trofej nad hlavu? Odložené finále v ženském deblu následně odehraje Barbora Strýcová.

Roger Federer ve Wimbledonu
zdroj: Panoramic autor: Antoine Couvercelle

Švýcar Federer nastoupí na londýnské trávě k duelu o nejprestižnější titul už podvanácté a bude usilovat o deváté vítězství, srbský rival a aktuálně první hráč světa Djokovič bude na šestý pokus hrát o pátý triumf.

Spolu se o wimbledonský vavřín střetnou potřetí, obě předchozí finále pro sebe rozhodl dvaatřicetiletý rodák z Bělehradu. Celkem už mají za sebou 47 vzájemných duelů a vyrovnanou bilanci vede Djokovič 25:22. Na grandslamovém turnaji se potkají pošestnácté a také v této statistice má mírně navrch Srb (9:6).

Federera tak po semifinálovém vítězství nad Rafaelem Nadalem, kterým načal druhou stovku výher ve Wimbledonu, čeká další šlágr s dlouholetým sokem. A stejně jako v případě španělského hráče nečeká, že by se navzájem mohli na centrálním kurtu překvapit nebo zaskočit.

"Je to stejné jako před zápasem s Rafou. Myslím, že když s někým hrajete víc než patnáctkrát v kariéře, už toho moc nezbývá. Moc dobře víte, kam hráč půjde v rozhodujících chvílích," uvedl Federer. "Nakonec to stejně bude o tom, kdo bude v ten konkrétní den lepší, kdo to lépe zvládne psychicky a komu zbude víc energie," dodal.

Ani důvěrně známé kulisy a soupeř však v případě wimbledonského finále nedokážou zmírnit napětí. "Samozřejmě, že budu nervózní, vzrušený a já nevím, co všechno. Ale udělám všechno, abych to udržel pod kontrolou a dokázal předvést svou nejlepší hru," řekl Djokovič.

Ačkoliv se jejich herní styl liší, oba zvládli cestu letošním pavoukem stejně. Shodně ztratili dva sety, jeden v prvním týdnu a druhý v pátečním semifinále. Federer zdolal Nadala 7:6, 1:6, 6:3 a 6:4, Djokovič vyřadil dalšího Španěla Roberta Bautistu 6:2, 4:6, 6:3 a 6:2.

Oba už v podstatě patří k inventáři Wimbledonu. Od roku 2003 hrál s výjimkou dvou let pokaždé alespoň jeden z nich ve finále. A ať už dnes vyhraje kdokoli, zapíše se do tenisové historie. "Těším se, že budeme psát historii tohoto sportu. Samozřejmě bych chtěl útočit na co nejvíc grandslamových titulů. To jsou mé nejvyšší cíle a ambice," dodal Djokovič.

Stane se Strýcová světovou jedničkou?

Barbora Strýcová nastoupí k finále ve čtyřhře až dnes. Plánovaný poslední zápas sobotního programu na centrkurtu museli pořadatelé odložit kvůli protahujícímu se mužskému deblu. Ten skončil až po bezmála pěti hodinách vítězstvím kolumbijského páru Juan Sebastian Cabal, Robert Farah.

Barbora Strýcová ve Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Alastair Grant

Strýcová s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej budou hrát o titul proti kanadsko-čínské dvojici Gabriela Dabrowská, Sü I-fan. Pokud třiatřicetiletá česká tenistka nejcennější trofej získá, stane se poprvé v kariéře světovou jedničkou v deblovém žebříčku WTA.

Nedělní program tenisového Wimbledonu:

Centrální dvorec (15:00 SELČ):
finále dvouhry mužů:
Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.).
finále čtyřhry žen:
Strýcová
, Sie Šu-wej (3-ČR/Tchaj-wan) - Dabrowská, Sü I-fan (4-Kan./Čína).

Kurt č. 1 (14:00):
finále smíšené čtyřhry:
Dodig, Čchan Jüng-žan (8-Chorv./Tchaj-wan) - Lindstedt, Ostapenková (Švéd./Lot.).

Kurt č. 18 (12:00):
finále čtyřhry juniorů:
Forejtek, Lehečka (1-ČR) - Draxl, Nanda (7-Kan./USA).

Zdroj
ČT sport, ČTK, tennis.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články