Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

BLOG: České tenistky obdivuje svět, muži se prý přidají brzy

České ženské tenisové povstání trvá. V nejslavnějším turnaji světa to na travnatých dvorcích londýnského All England Clubu opět potvrdily Markéta Vondroušová triumfem v singlu a Barbora Strýcová, která s tchajwanskou spoluhráčkou Sie Šu-wej podtrhla český úspěch výhrou v deblu.

Vondroušová uhranula svět pestrou hrou, klidem a grácií. Strýcová pak energií, stále výbornou fyzičkou a čtením hry.

"Celý svět se klaní," prohlásil prezident českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

A že českému ženskému tenisu nehrozí výpadek kvůli výměně generací, dokazuje i široké věkové rozpětí mezi oběma šampionkami. Zatímco sedmatřicetiletá Strýcová je po mateřské pauze na svém rozlučkovém turné, o třináct let mladší Vondroušová potvrdila, že od dob, kdy byla světovou jedničkou mezi juniorkami, nespadla do průměru.

Zkrátka český ženský tenis je na tam hodně dobře. Ve světovém žebříčku je devět Češek do místa jednašedesát. To drží osmnáctiletá Linda Nosková a jen o pět míst před ní je její vrstevnice Linda Fruhvirthová.

Takže v dohledné době rozhodně nehrozí, že by tenistkám došla šťáva tak, jako se to stalo v mužské sekci po odchodu Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha. 

K tomu před lety Kaderka řekl, že výkonnostní propad po výměně generací je normální, že se to děje ve všech zemích. Nyní šéf tuzemského tenisu opět vidí budoucnost ve světlých barvách. Za současnou českou jedničkou Jiřím Lehečkou jsou podle něho další, o nichž se zatím moc neví. "Je jich hodně. Některá jména ještě nejsou tak známá, ale brzy budou," tvrdí Kaderka sebevědomě.

Ovšem zatímco v ženském tenise je špička přece jen širší a v ní se porážejí tenistky navzájem, což potvrdil i právě skončený Wimbledon, mezi muži si v Londýně zahráli o titul jednička se světovou dvojkou a v semifinále byli z nejlepší trojky tři. Tam se na už obsazená místa na výsluní v žebříčku dostává mnohem hůř.

Takže si počkejme, kdy a jestli vůbec dojde na prorocká Kaderkova slova. Zatím dlouhé čekání začal se střídavými úspěchy krátit jen Lehečka, který je v první světové stovce z Čechů jediný – třiatřicátý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články