Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych nezvládl utkání s Djokovičem a vypadl ve čtvrtfinále

Londýn - Český tenis přišel o poslední singlovou naději ve Wimbledonu. Tomáše Berdycha vyřadila ve čtvrtfinále turnaje světová jednička Novak Djokovič ve třech setech 7:6, 6:4 a 6:3. Berdych sice odolával a ve druhém setu i vedl 3:0, v klíčových momentech však vyrobil neuvěřitelné chyby a už se nedokázal vzchopit k obratu. Djokovič se tak v semifinále postaví Argentinci del Potrovi, v druhém utkání se střetne domácí naděje Andy Murray s překvapením turnaje, Polákem Jerzym Janowiczem.

Tomáš Berdych na Wimbledonu
zdroj: ČTK/imago

Česká jednička přitom začala dobře. Proti srbskému tenistovi Berdych nekazil, držel si poměrně s přehledem své podání a předváděl nejlepší výkon na dosavadním průběhu turnaje. Djokovič byl vynikající na returnu a tradičně dokázal vracet i nemožné, avšak Berdych se schopnostmi světové jedničky nenechával rozhodit a rozhodovala tak zkrácená hra. Zde měl už i minibrejk, ten však ztratil a za stavu 5:6 a při Djokovičově setbolu však nezvládl své podání, zamýšlený ambiciózní vítězný úder zahrál do autu.

Do druhé sady vlétl Berdych nečekaně famózním způsobem, byl velmi agresivní, aktivní, získal dva brejky a vedl již 3:0. Poté však jeho podání sebral Djokovič, který získal čtyři hry v řadě. Zvýšil rychlost, posunul se blíž k základní čáře, byl důraznější, opět ukazoval obratnost při rozštěpech a skvělých retunech a podobně jako třeba na antuce se doklouzával k míčům. Berdych naopak trochu vypadl z rytmu, více chyboval a prohrál sedm z následujících osmi her.

"On nezačal druhý set dobře a já toho využil. Pak jsem já s novými míči udělal na úvod gamu dvojchybu a ve špatném duchu to pokračoval a on se vrátil do utkání. Nesmíte mu dát míč zadarmo, toho on hned využije," řekl Berdych. Český tenista pak set prohrál, když za stavu 4:5 a 30:40 vyrobil neuvěřitelný kiks. Vyběhl k síti, aby zahrál vítězný úder na druhou stranu, než na kterou podával, míček však trefil jen do sítě.

Třetí set již měl poměrně rychlý průběh, Djokovičovi se podařilo sebrat Berdychovi podání, když český tenista zahrál za stavu 1:2 dvě dvojchyby. Jednu, když vedl 40:30 a dovedl tak hru do shody, a druhou při Djokovičově výhodě a brejku. Oba hráči si již pak jen udržovali svá podání a Berdych poslední výměnu prohrál poměrně symbolicky - dobíhal stopbal, připravoval si těžký křižný prohoz, ale zahrál jej jen do sítě.

"Měl jsem hrát mnohem lépe, než jsem hrál. Proti Djokovičovi je potřeba hrát na hranici možností, skvěle, aby člověk měl šanci ho porazit a to nebyl dnes můj případ," řekl Berdych. Světová šestka tak nedokázala zopakovat svou finálovou účast z roku 2010 a prohrála čtrnácté vzájemné utkání s Djokovičem z celkových šestnácti.

Djokovič v semifinále narazí na del Potra

Světová jednička se v semifinále utká s Argentincem Juanem Martinem del Potrem, který překvapivě hladce vyřadil Španěla Davida Ferrera po setech 6:2, 6:4 a 7:6. Čtyřiadvacetiletý Del Potro se vyrovnal i se zraněním z úvodu zápasu a mezi nejlepší čtyři se na londýnském grandslamovém turnaji dostal poprvé. Del Potro si podvrtnul už tak zatejpované levé koleno při pátém míčku zápasu a s bolestivou grimasou si řekl o lékařskou pomoc. Rodák z Tandilu se rozhodl pokračovat a Španěla, který také usiloval o první účast v semifinále Wimbledonu, smetl ve třech setech. Podobně jako Djokovič tak ještě neztratil na turnaji ani jednu sadu.

V prvním setu, kdy se po kurtu ještě nějaký čas Del Potro pohyboval poměrně nejistě, mu pomohl rychlý brejk a nakonec ho vyhrál 6:2. Nejvyrovnanější byl nakonec třetí set, který se protáhl až do tie-breaku, ale i v něm si bronzový medailista z loňského olympijského turnaje v Londýně poradil v poměru 7:5.

"Doktor mi řekl, že s kolenem nemůže dělat nic víc. Měl jsem na něm pásku, která mi trochu pomohla s pohybem, ale jinak nic. Vzal jsem si nějaké prášky, abych mohl pokračovat, ale na začátku zápasu to hodně bolelo," prozradil Del Potro. O možnosti, že by mohl přijít o semifinále kvůli zranění, nechtěl Argentinec příliš hovořit. "Nebudu nic riskovat. Doktoři mi řekli, že s páskami a protizánětlivými léky můžu hrát. Kdyby mi potom řekli něco jiného, musel bych se zamyslet," uvedl.

Výsledky čtvrtfinále mužské části Wimbledonu

Djokovič (1-Srb.) - Berdych (7-ČR) 7:6 (7:5), 6:4, 6:3
Del Potro (8-Arg.) - Ferrer (4-Šp.) 6:2, 6:4, 7:6 (7:5)
Murray (2-Brit.) - Verdasco (Šp.) 4:6, 3:6, 6:1, 6:4, 7:5
Janowicz (24-Pol.) - Kubot (Pol.) 7:5, 6:4, 6:4. 

Druhou dvojici vytvoří domácí Murray s překvapením Janowiczem

V druhém semifinále se střetne světová dvojka a miláček domácího publika Andy Murray, který v pětisetové bitvě a dosud nejlepším utkání turnaje přemohl Španěla Fernanda Verdasca, s polským tenistou Jerzym Janowiczem. Přemožitel Radka Štěpánka z druhého kola prošel v souboji dvou polských tenistů přes krajana Lukasze Kubota, jehož po vyrovnaném souboji porazil 7:5, 6:4 a 6:4.

Murray se v utkání s Verdascem dlouho trápil a po dvou setech prohrával již 2:0. Skotský hráč kazil jednoduché míče, působil nesmírně odevzdaně, zatímco Verdasco podal s největší pravděpodobností svůj nejlepší výkon na Wimbledonu v kariéře. Svého soupeře drtil na vlastním podání, jehož úspěšnost a razance téměř neklesala z prvního na druhé, a držel Murrayho pod tlakem. Britský tenista ani na svém vlastním servisu nebyl sebejistý a pro 54. hráče světového žebříčku ATP to velmi dlouho vypadalo jako překvapivě jednoduchá záležitost.

Bodem zvratu byl však třetí set. Murray se zkoncentroval, přestal kazit a citil i velkou podporu domácího publika, které jej doslova dohnalo k druhému brejku v zápase. Murrayho zisk vedení na 2:0 nakopl, na rozdíl od druhého setu, kdy naopak promrhal získané podání svého soupeře na začátku sady. Britský tenista poté celou sadu získal 6:1, ani nadále však neměl jednoduchou úlohu. Oba hráči předváděli famózní tenis, některé míče získali doslova silou vůle, nakonec se však přece jen ukázala větší kvalita domácího tenisty, který dokonal úžasný obrat a prošel do semifinále po setech 4:6, 3:6, 6:1, 6:4 a 7:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články