Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Berdych je v semifinále a utká se s Federerem. Djokovič duel skrečoval v druhém setu

Londýn – Tomáš Berdych se probojoval do semifinále Wimbledonu. Ovšem ne úplně vysněnou cestou, když sice vyhrál první set nad Novakem Djokovičem v tie-breaku a v druhém setu vedl 2:0, ale srbský tenista kvůli zranění lokte musel utkání skrečovat. Berdych se tak v duelu o finále utká s Rogerem Federerem, který ve čtvrtfinále přehrál Milose Raonice jasně 3:0 na sety.

Novak Djokovič a Tomáš Berdych
zdroj: Reuters autor: MATTHEW CHILDS

"Je to skvělý pocit," radoval se Berdych, kterému nevyšla první část sezony, ale nyní znovu hraje dobře. "Nejde o nějaké zadostiučinění. Nepotřebuju někomu něco dokazovat. Hraju tenis pro sebe. Vím, co pro něj denně dělám. Jsem spokojený s tím, jak turnaj zvládám, s celým svým tažením," řekl.

Soupeřem finalisty londýnského turnaje z roku 2010 Berdycha v pátečním utkání o finále bude Švýcar Roger Federer. Se sedminásobným vítězem Wimbledonu má Berdych bilanci 6:18, letos s ním prohrál na Australian Open a v Miami.

"Je jedno, jestli proti stojí Novak, Roger nebo soupeř v prvním kole. Vždycky je důležité, abych věřil sám sobě, své hře a tomu, co dělám," řekl Berdych a směrem k Federerovi dodal: "Musím jít na kurt a hrát co nejlépe. On je výjimečný hráč a nikdo tady nebyl lepší než on."

V prvním setu se hrál vyrovnaný tenis. Berdych stejně jako v předchozích zápasech dobře podával a Djokovič spoléhal na svoji zbraň - dobré výměny. Ani jeden hráč si nevypracoval brejkbol a v tie-breaku uspěl Berdych. Nenechal se rozhodit ani tím, že musel opakovat v úvodu servis, a zkrácenou hru získal poměrem 7:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych po skreči Djokoviče postoupil do semifinále Wimbledonu

Už při výměně stran při tie-breaku požádal Djokovič hlavního rozhodčího, aby mu zavolal fyzioterapeuta. Po úvodní sadě si bývalý první hráč světa nechal promasírovat loket. Pak prohrál dvě hry druhého setu, zakroutil hlavou a šel Berdychovi podat ruku.

"Loket mě bolí asi rok a půl. Dělal jsem s fyzioterapeuty, co šlo. Snažil jsem se hrát, až doteď to šlo, ale bohužel to dnes byl nejhorší den. Šlo vydržet třicet minut, pak už ne," řekl Djokovič a připustil, že na bolest mohlo mít vliv i to, že musel hrát v úterý.

Jednatřicetiletý Berdych, kterému grandslamový titul ve sbírce úspěchů chybí, je v sedmém semifinále na turnajích velké čtyřky. Má tak o jedno více než wimbledonský vítěz Jan Kodeš. Nejlepší je se 27 semifinálovými účastmi Ivan Lendl.

Federer k nadšení fanoušků na centrkurtu nedal šanci Kanaďanu Milosi Raonicovi a loňského finalistu porazil ve třech setech 6:4, 6:2, 7:6. Odehrál stý zápas ve Wimbledonu. "To je hodně a jsem rád, že mi to moje tělo dovolilo. Mexickou vlnu na centrkurtu ve Wimbledonu nevidíte často," řekl Federer, který zatím letos neztratil na travnatých dvorcích v All England Clubu ani set.

Pětatřicetiletý Švýcar je nadmíru spokojený se svojí hrou, kterou ideálně přizpůsobuje podmínkám, a už vyhlížel duel s Berdychem. "Už tady byl ve finále a zná to tady," řekl Federer, jenž je po vyřazení obhájce prvenství Andyho Murrayho a Djokoviče hlavním kandidátem na titul. O postup do finále Wimbledonu si zahraje podvanácté v kariéře a semifinálový duel nezvládl jen vloni, kdy ho vyřadil právě Raonic.

Poslední duel na trávě spolu Federer a Berdych sehráli v roce 2010 právě ve Wimbledonu, kde ve čtvrtfinále uspěl český tenista. Své tažení tehdy ukončil až prohrou ve finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články