Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Wimbledon je zpět, Kvitová vyráží za obhajobou

Londýn – Za obhajobou triumfu vyráží do slovutného All England Clubu Petra Kvitová. Loňské vítězce Wimbledonu se však zatím v letošním roce nedaří podle očekávání, a tak mladou Češku nemusí tížit role hlavní favoritky. Za tu je považována vítězka nedávného Roland Garros Ruska Maria Šarapovová. Mezi muži aspirují na titul - už tradičně - především Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer.

Petra Kvitová po vítězství ve Wimbledonu
zdroj: AP

Dvaadvacetiletá Kvitová před rokem prolétla k triumfu za pomoci 222 vítězných úderů, kterými v turnaji soupeřky ničila. Nyní by ráda svůj výkon zopakovala. "Obhajoba je vždycky těžší," řekla Kvitová médiím po překvapivé úterní prohře v prvním kole v Eastbourne. "Poprvé nikdo neočekává, že vyhrajete, a můžete hrát v klidu," doplnila. "Nyní na mě bude tlak, očekávání jsou velká. Každý mě bude sledovat," tušila svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy.

Je nám líto, video expirovalo.
Ivo Kaderka o českých šancích na Wimbledonu

Šarapovová se po vítězství na pařížské antuce prý už nemohla dočkat trávy, kterou má mnohem radši. Před Wimbledonem nehrála žádný turnaj a věnovala se tréninku. "Každý mě bude chtít porazit, musím být ještě lepší než v Paříži," uvedla Ruska, kterou by mohla z pozice jedničky v Londýně sesadit Azarenková.

Dvouhra mužů má tři jasné favority - jmenují se Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer. Srb, Španěl a Švýcar si z posledních 29 grandslamových titulů rozdělili 28 a jen málokdo očekává, že by Wimbledon vyhrál někdo jiný. "Proč pořád vyhrávají? Protože jsou moc dobří. Tak to prostě je," řekl Francouz Jo-Wilfried Tsonga.

Novak Djokovič
zdroj: Ap

"Prožíváme unikátní éru mužského tenisu. Máme několik velmi charismatických hráčů, přitahujeme pozornost, což je pro tenis skvělé," řekl obhájce titulu Djokovič, který musí postoupit do finále, aby měl jistotu, že si udrží pozici jedničky. Britové budou jako každý rok sledovat, zda bude pokračovat jejich dlouhé čekání na domácího šampiona, nebo ho Andy Murray po 76 letech ukončí. "Murray je určitě jedním z čekatelů na titul," řekl bývalý americký tenista John McEnroe.

K českým nadějím mezi muži patří Tomáš Berdych. Finalista Wimbledonu z roku 2010 se na trávě cítí dobře a za pomoci tvrdého servisu a drtivého forhendu je nebezpečný. V All England Clubu už navíc porazil Federera i Djokoviče. "Co se oblíbenosti týče, tak má Wimbledon asi největší kouzlo. Ale řeknu to takhle, kdybych měl vyhrát grandslam, tak je jedno jaký," uvedl Berdych před cestou do Londýna.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články