Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Williamsová ve finále porazila Azarenkovou a obhájila titul

New York - Američanka Serena Williamsová vyhrála popáté US Open a získala už sedmnáctou grandslamovou trofej ve dvouhře. Světová tenisová jednička porazila v nedělním finále v New Yorku Bělorusku Viktorii Azarenkovou po boji 7:5, 6:7 a 6:1. Serena Williamsová vyhrála ve Flushing Meadows dvouhru již pětkrát, ale poprvé titul obhájila. Další tři vavříny získala v letech 1999, 2002 a 2008.

Serena Williamsová
zdroj: ČTK/AP autor: Darron Cummings

"Když se snažíte psát historii, nebo jako v mém případě stát se její součástí, můžete znervóznět víc, než je záhodno," řekla po zápase Williamsová. "Samozřejmě bych byla radši, kdyby to bylo ve dvou setech. Proti skvělé soupeřce, jako je Vika, se ale může stát cokoliv a vy musíte o všechno tvrdě bojovat," ocenila Bělorusku.

Se sedmnácti grandslamovými tituly jí v historických tabulkách patří mezi ženami šesté místo, o jeden více mají Martina Navrátilová a Chris Evertová. Rekordmanka Margaret Courtová má na kontě 24 trofejí. Stejný počet grandslamových vavřínů nasbíral rekordman mezi muži Roger Federer. "Je to vážně krásný pocit být s ním ve stejné lize," řekla s úsměvem Williamsová.

Williamsová, jež koncem září oslaví 32. narozeniny, je nejstarší vítězkou US Open od roku 1950, kdy vyhrála Margaret DuPontová. Na konec kariéry ale rozhodně nemyslí. "Cítím se skvěle. Nikdy mi nebylo líp. Můžu hrát těžké turnaje, jako byl tento, dvouhru, čtyřhru, jakýkoliv nabitý program," pochvalovala si a ocenila, že dokázala vyhrát na kurtu Arthura Ashe jako sedmnáctiletá i jednatřicetiletá. "Vyhrála jsem tenhle turnaj ve třech různých dekádách. Jsem šťastná, že jsem měla takovou příležitost," dodala.

V repríze loňského finále začala Američanka agresivně a hned vzala Azarenkové servis, ale o výhodu vzápětí přišla. A to i proto, že v gamu a poté v celém utkání měla problémy se silným větrem. Zvedající se sukně šatů ji rušila při servisu.

Williamsová se svým silovým tenisem přesto mířila za výhrou. Od stavu 4:5 v prvním setu získala sedm z osmi her a po zisku úvodní sady vedla ve druhé 4:1. Jenomže za stavu 5:4 ani 6:5 zápas při svém podání nezakončila. Běloruska se vyrovnala Williamsové v razanci a za pomoci tradičních hlasitých výkřiků při úderech, bojovnosti a skvělých returnů si vynutila tie-break. Ten ovládla poměrem 8:6.

Rozhodující zlom nastal po dvojchybě Azarenkové, po které přišla ve třetím setu o podání a prohrávala 1:3. Od té chvíle už nedokázala čelit tlaku domácí favoritky. Williamsová byla v závěru k nezastavení a duel ukončila po dvou hodinách a tři čtvrtě. Za titul získala šek na 2,6 milionu dolarů a další milion k tomu dostane za vítězství v sérii amerických turnajů. Vyšší odměnu v ženském tenise dosud nikdo neinkasoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články