Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vrbenský vyhrál na Spartě. A budoucnost? Jednou chce být v desítce

Český tenis po odchodu Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka do sportovního důchodu čeká na novou ikonu. Jsem česká tenisová naděje, píše o sobě Michael Vrbenský na svých webových stránkách a v prvním turnaji po koronavirové pauze ukázal i veřejnosti, že nemusí jít o planá slova. Na pražské Spartě si poprvé zahrál před televizními kamerami a v konkurenci české špičky slavil titul.

Tenista Michael Vrbenský
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Vítězství si cením a doufám, že na to navážu," řekl dvacetiletý tenista po finálové výhře nad Zdeňkem Kolářem. Nejcennější skalp získal Vrbenský v úvodním utkání, v kterém si na antuce z pozice 405. hráče světa poradil se současnou českou jedničkou a 65. hráčem dvouhry ATP Jiřím Veselým.

S raketou běhal odmalička, jelikož je z poděbradské tenisové rodiny. Pod otcovým vedením hrál od čtyř let a aktuálně ho vede kouč Dušan Karol. Do 12 let hrál i fotbal. "V útoku, ale pak mě to vpředu nebavilo, tak jsem rok chytal," řekl. Pak se rozhodl pro bílý sport. "Vždycky jsem tíhl k individuálnímu sportu," dodal.

Zatím se zdá, že udělal dobře. Před čtyřmi lety vyhrál Pardubickou juniorku a v roce 2017 si zahrál finále čtyřhry juniorů na slavné trávě ve Wimbledonu. "Jaké mám tenisové plány? Jako každý tenista - hrát ATP turnaje a být v desítce," pronesl hráč, jehož idolem je dvacetinásobný grandslamový vítěz Roger Federer.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr zápasu Vrbenský - Kolář a ohlasy

Na turnaji O pohár prezidenta ČTS se Vrbenský cítil jako v bavlnce. Běžně zatím hrává na nižším okruhu Futures, kde se musí o všechno start sám. "Ani fanoušci tam nechodí. Tady jich bylo víc. A poprvé jsem hrál před televizními kamerami, což pro mě bylo přínosem a další dobrou zkušeností," řekl Vrbenský.

Na dvorcích pražské Sparty, kde tenisově vyrůstá od šesti let, předváděl solidní servis i hru od základní čáry. Dokázal i úspěšně bodovat na síti.

Má tenisového a mentálního kouče i fyzioterapeuta. V době pandemie trénoval s Lukášem Rosolem. "Nabídl mi to a tři týdny jsme spolu hráli. Když viděl, co bych mohl do budoucna zlepšit, tak mi to řekl. Moc si toho vážím," uvedl Vrbenský.

Veselý má potenciál, ale za ním zatím zeje mezera. Loni se mluvilo o mladších nadějích Jonáši Forejtkovi a Jiřím Lehečkovi. "Doufám, že se nás dopředu dostane co nejvíc a uděláme větší stopu, než je teď," dodal Vrbenský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články