Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

V bitvě tenisových legend Lendl porazil Borga

Ostrava - Ostrava žije tenisovým návratem slavného rodáka. Po třiceti letech se Ivan Lendl představuje v exhibici ve vítkovické ČEZ areně. Očekávané vyprodané hlediště pro sedm tisíc lidí rozehřáli na úvod Švéd Mats Wilander a Karel Nováček, který nahradil původně ohlášeného Slováka Miloslava Mečíře. Stále aktivně trénující Švéd nakonec v jednosetovém zápase vyhrál v poměru 6:3, navíc stihl sehrát symbolickou výměnu s jedním z mladých podavačů míčků a také s Miloslavem Mečířem. Zlatým hřebem byl však Lendlův duel s další bývalou světovou jedničkou Björnem Borgem. V samotném zápase Lendl porazil Borga ve dvou setech 6:4 a 7:6, když obě někdejší hvězdy přistoupili k utkání s podivuhodnou disciplínou a nasazením. Tenisovou show si však nechali do závěrečné čtyřhry. 

Záznam tenisové exhibice Ivana Lendla sledujte zde

Padesátiletý Lendl se letos objevil na kurtu po šestnáctileté pauze a první výhry se po pěti prohrách a remíze dočkal právě dnes v Ostravě. "Slavit nebudu, ale říkají, že šťastná je třináctka, teď možná i sedmička. Samozřejmě, že jsme se trošku naběhali, ale taky jsme se na kurtu pobavili a věřím, že diváci také," řekl Lendl v rozhovoru na kurtu, zatímco obecenstvo ocenilo legendárního hráče potleskem vstoje. "Měl jsem šance, ale Ivan hrál dobře. Doufal jsem, že bych mohl vyhrát, ale jsem rád, že si tady mohl zahrát," uvedl Borg.

"Má to nostalgický nádech, ale už jsem pár zápasů hrál a nejsem víc nervózní než jindy," řekl Lendl mezi prvním a druhým setem. Hráči na sebe mezi výměnami nemluvili. Zachovávali kamennou tvář a plnou soustředěnost. "To je moc dobré," zaznělo z úst Lendla po vítězném úderu Borga. Švéd pak hodil raketou o zem a tleskal, když český hráč před zraky svých rodičů doběhl skvěle kraťas.

Před koncem druhé sady Lendl prohrával 4:5 a ztěžka na lavičce oddechoval. "Chytám dech, ale hraje se mi moc dobře," ujišťoval moderátora a svá slova doložil - při podání dal tři esa. O sadě i zápasu rozhodl tie-break, v kterém byl Lendl o trochu přesnější.

Ivan Lendl:

"Exhibice se mi moc líbila. Byl jsem tady několikrát bez tenisu, ale teď jsem si i zahrál a diváci byli úžasní, aréna taky. Pocity byly fantastické, jsem zvyklý hrát před velkým publikem a velké zápasy, ale tohle bylo výjimečné. Doufám, že nebude trvat dalších třicet let, než si tady zase zahraju."

Wilander i prodruhé přehrál Nováčka v exhibičním zápase

Wilander zopakoval svoji výhru z loňského roku, kdy porazil Nováčka na exhibici v Praze. "Já jsem byl jistý, zatímco Nováček vypadal nervózně. Bylo pro něj těžké hrát před českým publikem," řekl Wilander v televizi. V dlouhých výměnách chtěl Nováček jednou využít jestřábí oko, které ovšem technicky v hale chybělo. A tak ho imitoval na druhé straně Wilander pohybem své ruky a ukázal dobrý míč. Nováček zas svého soka po zkaženém returnu poučoval, že musí hrát středem rakety.

Nováček předal na jednu výměnu raketu sběrači a sám přijal jeho roli. "Bylo to lepší než na kurtu," řekl Nováček. Švéd při pinkání se sběračem imitoval Španěla Rafaela Nadala, a když vyhrál, tak udělal na chlapce dlouhý nos. Na moment vzal raketu do ruky rovněž MiloslavMečíř, ten měl hrát původně s Wilanderem, ale bolí ho koleno.

Závěrečná čtyřhra se již nesla v duchu právé exhibice a show pro fanoušky. Lendl s Nováčkem v ní prohrávali s Borgem a Matsem Wilandererm 4:5 a pak došlo ke změně rozložení sil na dvorci. Borg dohrával s Lendlem a proti nim stáli "mladíci" Wilander s Nováčkem. To už nešlo o výsledek, i když tie-break vyzněl pro zkušené - Borga s Lendlem, ale hlavně o finesy a pobavení.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články