Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

US Open má po šesti letech domácí vítězku, Gauffová otočila finále se Sabalenkovou

Američanka Cori Gauffová vyhrála US Open a slaví první grandslamový titul v kariéře. Turnajová šestka otočila finále s Běloruskou Arynou Sabalenkovou a zvítězila po více než dvou hodinách 2:6, 6:3, 6:2. Devatenáctiletá tenistka se stala první domácí vítězkou posledního grandslamu sezony od úspěchu Sloane Stephensové v roce 2017.

Je nám líto, video expirovalo.
Gauffová otočila finále US Open

Gauffová vystřídala na trůnu v New Yorku Polku Igu Šwiatekovou, která vypadla v osmifinále. Mladá Američanka vyhrála dvanáctý zápas po sobě a osmnáctý z posledních devatenácti. Před startem US Open ovládla turnaje v Cincinnati a Washingtonu.

Tenistka z Floridy se stala po Sereně Williamsové a Tracy Austinové třetí americkou teeenagerkou, která US Open vyhrála.

"Děkuji všem, kteří mi nevěřili. Asi před měsícem jsem vyhrála turnaj kategorie 500 a lidé říkali, abych toho nechala. Před dvěma týdny jsem vyhrála tisícovku a lidé říkali, že to bylo nejvíc, čeho jsem mohla dosáhnout. A teď jsem tu tří týdny poté s touhle trofejí," řekla na kurtu Gauffová.

"Snažila jsem se to vše vzít s grácií a odevzdala to nejlepší. Všichni ti, kteří si mysleli, že lejou do mého ohně vodu, jen naopak přidávali plyn a já teď velmi jasně hořím," doplnila.

Gauffová méně chybovala

Gauffová udělala proti Sabalenkové jen 19 nevynucených chyb. O šest let starší Běloruska, která se stane v pondělí novou světovou jedničkou, jich měla 46.

Rodačka z Minsku nevyužila možnost získat druhý grandslamový titul v sezoně a kariéře. Nasazená dvojka nenavázala na letošní vítězství na Australian Open.

"Chci Coco pogratulovat. Hrála neuvěřitelně a s celým týmem si tenhle titul zaslouží. Jsem si jistá, že získá ještě spoustu dalších trofejí. Věřím, že spolu sehrajeme ještě mnoho finálových zápasů. Snad jen s jiným výsledkem," uvedla s úsměvem Sabalenková.

Běloruska přitom vstoupila do finále na kurtu Arthura Ashe lépe. Hned v úvodní hře získala brejk a soupeřku přehrávala.

Američanka sice ve čtvrté hře srovnala na 2:2, poté ale ztratila čtyři gamy za sebou a po čtyřiceti minutách hry přišla i o první set.

Gauffová prokázala stejně při obratech s Němkou Laurou Siegemundovou a Belgičankou Elise Mertensovou silnou psychiku.

Lepší pohyb v druhé sadě

Ve druhé sadě zlepšila pohyb, hru i servis. Odvrátila tři brejkboly a ve čtvrtém gamu využila jedinou šanci na prolomení podání soupeřky. Za podpory domácích fanoušků stav utkání srovnala.

Nejmladší americká finalistka US Open od Sereny Williamsové v roce 1999 využila psychické výhody i v úvodu rozhodujícího setu. Po dvou brejcích získala náskok 4:0.

Sabalenková snížila a za stavu 1:4 si vyžádala zdravotní pauzu na ošetření levé nohy. Po návratu na kurt sice vzala Gauffové servis a snížila, Američanka se ale nenechala znervóznit.

Brzy se vrátila do tempa a dotáhla duel k vítězství. Po prvním proměněném mečbolu mohla radostí padnout na zem.

Gauffová se po vítězství posune v žebříčku WTA na třetí místo a bude nejvýše postavenou Američankou. Vedle premiérového triumfu získala také odměnu ve výši tří milionů dolarů (zhruba 66,8 milionu korun), Sabalenková si přijde na polovinu.

Kazašsko-finská dvojka slaví titul

Anna Danilinová a Harri Heliövaara proměnili premiérový společný start v zisk titulu ve smíšené čtyřhře.

Kazašsko-finská dvojice porazila ve finále nejvýše nasazený domácí pár Jessica Pegulaová, Austin Krajicek 6:3, 6:4 a slaví v New Yorku shodně první grandslamovou trofej.

Čtyřiatřicetiletý Heliövaara se do finále na některém z turnajů velké čtyřky dostal poprvé v kariéře, pro osmadvacetiletou rodačku z Ruska to byl druhý start. Vloni si Danilinová zahrála o titul v ženské čtyřhře na Australian Open.

Valentová juniorský titul na US Open nezískala

Šestnáctiletá Tereza Valentová juniorský titul ve dvouhře nezískala. Turnajová devítka prohrála ve finále s domácí Katherine Huiovou, o dva roky starší Američance podlehla i přes šest odvrácených mečbolů dvakrát 4:6. Hráčka TK Sparta Praha přišla o šanci získat první juniorský grandslam v kariéře a navázat v New Yorku na triumf Marie Bouzkové z roku 2014.

Duel mezi Valentovou a Huiovou byl hned v úvodu prvního setu za stavu 1:1 přerušen kvůli nepříznivému počasí. Po návratu na kurt přišla česká juniorka třikrát o servis a úvodní sadu ztratila za 47 minut.

Ani ve druhém setu se Valentové dlouho nedařilo a brzy prohrávala 0:4 a 1:5. Přesto česká tenistka zvládla finále ještě zdramatizovat. Vyhrála tři hry po sobě, snížila na 4:5 a odvrátila šest mečbolů. Huiová ale nakonec při svém servisu sedmou možnost na ukončení zápasu využila.

Valentová doplatila v utkání na 37 nevynucených chyb. Její soupeřka jich měla ještě o tři více.

Vedle Bouzkové se ve Flushing Meadows radoval z juniorského titulu Dušan Lojda v roce 2006. Před čtyřmi lety uspěl také Jonáš Forejtek.

Výsledky tenisového US Open:

Dvouhra ženy – finále: Gauffová (6-USA) – Sabalenková (2-Běl.) 2:6, 6:3, 6:2.

Smíšená čtyřhra – finále: Danilinová, Heliövaara (Kaz./Fin.) – Pegulaová, Krajicek (1-USA) 6:3, 6:4.

Juniorky dvouhra - finále:

Huiová (USA) - Valentová (9-ČR) 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články