Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Svitolinová neztratila set ani proti Halepové, Alcaraz je nejmladším čtvrtfinalistou v open éře

Elinu Svitolinovou nedokázala v New Yorku zastavit ani bývalá světová jednička Simona Halepová z Rumunska. Ukrajinská tenistka zvítězila 6:3, 6:3 a na posledním grandslamu roku ještě neztratila set. Osmnáctiletý Španěl Carlos Alcaraz se stal nejmladším čtvrtfinalistou US Open od roku 1988. Ve čtvrtém kole porazil 5:7, 6:1, 5:7, 6:2 a 6:0 Němce Petera Gojowczyka.

Elina Svitolinová
zdroj: Reuters autor: Robert Deutsch

Další soupeřkou Svitolinové bude nenasazená Kanaďanka Leylah Fernandezová, jež po nečekaném vítězství nad obhájkyní titulu Naomi Ósakaovou vyřadila další bývalou vítězku turnaje Angelique Kerberovou.

O čtrnáct let starší německou soupeřku a světovou sedmnáctku porazila den před 19. narozeninami 4:6, 7:6, 6:2.

Ve dvouhře mužů dál překvapuje Botic van de Zandschulp, který se jako třetí hráč v historii probojoval z kvalifikace až do čtvrtfinále US Open.

Nizozemský tenista z druhé stovky žebříčku v osmifinále porazil jedenáctého nasazeného Diega Schwartzmana z Argentiny 6:3, 6:4, 5:7, 5:7 a 6:1.

Jeho příštím soupeřem bude turnajová dvojka Daniil Medvěděv z Ruska, který si poradil s Britem Danielem Evansem 6:3, 6:4 a 6:3.

Svitolinovou už jen jedna výhra dělí od vyrovnání grandslamového maxima. V roce 2019 hrála semifinále ve Wimbledonu a právě ve Flushing Meadows.

Letos byla aktuální světová pětka a bronzová olympijská medailistka na turnajích "velké čtyřky" dosud nejdále ve 4. kole na Australian Open.

Svitolinová podle svých slov hraje dobře od turnaje v Chicagu, kde před US Open ukončila téměř roční čekání na titul.

"Od té doby jsem lepší a lepší. Cítím se skvěle fyzicky i psychicky a proti Simoně jsem byla silnější, lépe se pohybovala a hrála dobrý tenis," řekla.

Pětadvacetiletý van de Zandschulp, 117. hráč žebříčku ATP, zvládl tři zápasy v kvalifikaci a v hlavní soutěži už porazil druhého hráče světové dvacítky.

Před Schwartzmanem ve druhém kole vyřadil osmého nasazeného a jedenáctého hráče světa Caspera Ruuda z Norska.

Na US Open dokázali v minulosti postoupit z kvalifikace do čtvrtfinále Francouz Nicolas Escudé v roce 1999 a Gilles Muller z Lucemburska v roce 2008.

Je nám líto, video expirovalo.
Alcaraz je nejmladším čtvrtfinalistou US Open v open éře

Alcaraz překonal Agassiho a je nejmladším čtvrtfinalistou US Open v open éře

Španělský teenager navázal na předchozí rovněž pětisetové vítězství nad světovou trojkou Stefanosem Tsitsipasem z Řecka a ve věku 18 let a čtyř měsíců o osm dní překonal Andreho Agassiho, jenž v roce 1988 došel až do semifinále.

Alcaraz je nejmladším čtvrtfinalistou v New Yorku od Brazilce Thomaze Kocha v roce 1963, kdy ale na grandslamech nemohli startovat profesionálové. Tzv. open éra začala až o pět let později.

Celkově se Alcaraz na turnajích velké čtyřky dostal mezi nejlepších osm hráčů jako nejmladší od Michaela Changa na Roland Garros v roce 1990.

"Mám obrovskou radost, že jsem na grandslamu poprvé postoupil do druhého týdne. Tohle je splněný sen," řekl na webu ATP Alcaraz. "Pětisetové zápasy jsou ale ohromně náročné," přidal 55. hráč světa.

"Po úvodních setech jsem si myslel, že jsem na konci s fyzickými i psychickými silami. Hrozně moc mi tam pomohli fanoušci. Cítil jsem jejich energii, bez nich bych to nedokázal," uvedl.

Alcaraz s Gojowczykem se postarali už o 33. pětisetový zápas na letošním US Open, které se tak může stát rekordním ročníkem.

Do konce turnaje zbývá 11 utkání a maximem newyorského grandslamu je 35 pětisetových duelů z roku 1983.

O postup do semifinále si Alcaraz zahraje s Felixem Augerem-Aliassimem z Kanady. Patnáctý hráč světového žebříčku si v osmifinále poradil 4:6, 6:2, 7:6 a 6:4 s domácím Francesem Tiafoem.

Výsledky osmifinále tenisového US Open:

Dvouhra ženy - 4. kolo: Svitolinová (5-Ukr.) - Halepová (12-Rum.) 6:3, 6:3, Fernandezová (Kan.) - Kerberová (16-Něm.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:2, Krejčíková (8) - Muguruzaová (9-Šp.) 6:3, 7:6 (7:4), Sabalenková (2-Běl.) - Mertensová (15-Belg.) 6:4, 6:1.

Dvouhra muži - 4. kolo: Medvěděv (2-Rus.) - Evans (24-Brit.) 6:3, 6:4, 6:3, Van de Zandschulp (Niz.) - Schwartzman (11-Arg.) 6:3, 6:4, 5:7, 5:7, 6:1, Auger-Aliassime (12-Kan.) - Tiafoe (USA) 4:6, 6:2, 7:6 (8:6), 6:4, Alcaraz (Šp.) - Gojowczyk (Něm.) 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 6:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články