Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jako bájný Fénix. Thiem otočil finále US Open se Zverevem a získal první grandslamový titul

Prohrával 2:6, 4:6 a 1:2 s brejkem ve třetím setu, ale nevzdal se. Dominic Thiem finále US Open s Alexanderem Zverevem otočil, po čtyřech hodinách využil třetí mečbol a vyhrál 2:6, 4:6, 6:4, 6:3 a 7:6. V New Yorku proto uzmul svůj první grandslamový titul v kariéře.

Dominic Thiem s trofejí pro vítěze US Open
zdroj: USA Today Sports

V grandslamovém finále uspěl na čtvrtý pokus. Loni a předloni prohrál utkání o cennou trofej na antukovém Roland Garros a letos na Australian Open. Po Thomasi Musterovi je druhým rakouským grandslamovým šampionem.

"Přál bych si, aby zde dnes mohli stát dva vítězové, protože si to oba zasloužíme," řekl Thiem při slavnostním vyhlášení na kurtu Arthura Ashe.

Rodák z Vídeňského Nového Města ztratil cestou do finále jen jeden set, ale svázaný nervozitou začal špatně. První dvě sady a podání na 1:2 ve třetí totiž prohrál. Ztracený servis ale hned získal zpět, začal hrát přesněji a srovnal na 2:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Dva sety dolů ani křeče nezastavily šampiona Thiema na US Open

V rozhodujícím dějství byla znát touha obou získat první grandslamový titul a spolu s únavou hráli ztuha. Thiem už prohrával 3:5, ale nedovolil Zverevovi duel dopodávat. Sám na servisu neuspěl za stavu 6:5 a rozhodl tie-break.

Thiem, který měl problém s křečemi a mezi výměnami sotva chodil, v něm při prvních dvou mečbolech chyboval, ale třetí získal prohozem a po něm už se po chybě Němce radoval.

Finále US Open vyhrál ze stavu 0:2 jako první hráč po 71 letech. V roce 1949 předvedl stejný obrat Američan Pancho Gonzalez. "Byl to boj. Škoda že jsi neudělal trochu víc chyb," prohlásil Zverev směrem k Thiemovi. "Děkuji svému týmu, poslední dva roky nebyly snadné. Děkuji i rodičům a snad jednou trofej zvednu a přivezu domů," dodal v slzách.

Ve světovém žebříčku zůstane Thiem třetí a Zverev bude sedmý. Vítěz získal stejně jako královna dvouhry žen Naomi Ósakaová šek na tři miliony dolarů.

US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 53,4 milionu dolarů):

Muži: Dvouhra - finále:
Thiem (2-Rak.) - Zverev (5-Něm.) 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (8:6).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články