Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tenisový svaz mlčí k milionům ze státní dotace, které končily na účtech funkcionáře Flégla

Desítky milionů korun ze státní dotace vyplatil Český tenisový svaz spolku Orel Jednota Praha-Balkán, který vede vlivný tenisový funkcionář Vojtěch Flégl. Jen za rok 2021 to mělo být podle zjištění Radiožurnálu přes 40 milionů korun, což byla téměř třetina celkové dotace, kterou svaz obdržel na podporu svého sportu v Česku. Část peněz určená na pořádání turnajů přitom měla skončit na účtech Fléglových firem. ČTS a Flégl se ke kauze odmítají vyjádřit.

zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/imago sportfotodienst

"Je to velmi závažné, mě to zaráží a je potřeba rozebrat ty jednotlivé částky a zjistit, jestli byly vynaloženy účelně a v pořádku. A pokud ne, měly by se vrátit," řekl Radiožurnálu člen Národní rady pro sport a senátor za TOP 09 Tomáš Třetina.

Flégl je jedním z blízkých spolupracovníků prezidenta svazu Iva Kaderky. Patří k členům dozorčí rady ČTS a Rady ČTS. Peníze určené na pořádání turnajů měl spolek dál vyplácet firmám za jednotlivé služby, přičemž některé z nich měly patřit právě Fléglovi nebo jeho rodinným příslušníkům.

Radiožurnál zjistil, že v roce 2021 Fléglův spolek Orel Jednota Praha-Balkán organizoval v Česku celkem 28 turnajů. Dotace od Národní sportovní agentury na tento rok činila v celkovém úhrnu skoro 142 milionů korun a měla pokrýt veškeré organizační činnosti, náklady na reprezentaci a talentovanou mládež.

Fléglův spolek z toho získal podobně jako v předchozích letech zdaleka nejvíce – téměř třetinu, tedy 44,5 milionu, z toho přes 41 milionů šlo na pořádání turnajů.

Radiožurnál se zaměřil na konkrétní položky. Za dopravu v rámci turnajů Fléglův spolek vyúčtoval vždy právě 121 tisíc. Pouze v jednom případě mistrovství Evropy čtrnáctiletých v Mostě to byl přesný dvojnásobek 242 tisíc.

Velmi podobně si spolek účtoval částky i za videopřenosy zápasů. V roce 2021 to bylo pokaždé buď 169 400 korun, nebo 181 500 korun, přičemž finance opět putovaly k Fléglově společnosti Vista Sport.

"Ty částky jsou do očí bijící," uvedl pro Radiožurnál Třetina. "Tohle by mělo vadit především tenistům, a pokud jim to nevadí, je potřeba prověřit ta čísla z hlediska účelnosti využití a je potřeba se na to ptát," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články