Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rusky zdolaly po čtyřhře Němky a zahrají si finále s českým týmem

Soči (Rusko) - Soupeřem českých tenistek ve finále Fed Cupu bude Rusko, jež v domácím semifinále porazilo 3:2 na zápasy Německo. Rozhodující bod získaly Jelena Vesninová a Anastasia Pavljučenkovová ve čtyřhře. V repríze moskevského finále z roku 2011 se bude hrát o titul 14. a 15. listopadu na půdě českých obhájkyň.

Sport
zdroj: ČT4

Tým kapitánky Anastasie Myskinové udělal výrazný krok směrem do finále už v úvodní semifinálový den, po němž vedl 2:0 na zápasy. Za Německo však dnes v Adler Areně nastoupily Andrea Petkovicová a Angelique Kerberová, jež v sobotu ještě odpočívaly po příletu ze zámoří, a rychle srovnaly na 2:2.

Petkovicová deklasovala 6:2, 6:1 Světlanu Kuzněcovovou a Kerberová si poradila s Pavljučenkovovou ještě jednoznačněji 6:1, 6:0. Pavljučenkovová se však z drtivé porážky oklepala a v deblu po boku Vesinové pomohla získat rozhodující bod. Nad dvojicí Petkovicová, Sabine Lisická Rusky vyhrály 6:2, 6:3. Němkám se tak nepodařilo poprvé ve své historii otočit ze stavu 0:2 na zápasy a nezopakují si loňské finále, které v listopadu v Praze prohrály.

Svěřenkyně kapitána Petra Pály před čtyřmi lety v ruské metropoli vyhrály a získaly první titul v historii. Zahájily tím úspěšnou éru, kterou korunovaly dalšími triumfy v letech 2012 a 2014.

Rusko - Německo 3:2

Kuzněcovová - Petkovicová 2:6, 1:6, Pavljučenkovová - Kerberová 1:6, 0:6, Vesninová, Pavljučenkovová - Petkovicová, Lisická 6:2, 6:3. 

Prohra v deblu v baráži pomohla k udržení mezi elitou tenistkám Itálie, které tým USA porazily 3:2 na zápasy. Serena Williamsová sice splnila roli favoritky a vyhrála oba své singly, její kolegyně ji však nenapodobily. Za stavu 2:2 nastoupila třiatřicetiletá Američanka do rozhodující čtyřhry s Alison Riskeovou, jež po jejím boku nahradila tradiční partnerku, sestru Venus, která se z utkání v Itálii omluvila.

Domácí duo ve složení Flavia Pennettaová, Sara Erraniová vyhrálo debl hladce 6:0, 6:3 a zajistilo Italkám setrvání v elitní skupině. Williamsová ve Fed Cupu neuspěla poprvé po šestnácti výhrách.

Návrat ke dvouhře po osmi letech nevyšel Martině Hingisové, nicméně Švýcarky i tak vyhrály 3:2 v Polsku. Čtyřiatřicetiletá hráčka prohrála po sobotním duelu s Agnieszkou Radwaňskou i dnes s její mladší sestrou Urszulou, i když vedla 6:4 a 5:2. Ve třetím setu si navíc poranila sval na noze a nemohla nastoupit do rozhodující čtyřhry.

V ní však potvrdila výbornou letošní formu Timea Bascinszká, jež k dvěma singlovým výhrám přidala i rozhodující bod v deblu. Spolu s Viktorijí Golubicovou porazily domácí duo Agnieszka Radwaňská, Urszula Alicja Rosolská 9:7 ve třetím setu.

Ještě déle čekaly na postup mezi elitu Nizozemky, které naposledy byly ve Světové skupině v roce 1998. Návrat se jim podařil doma v Hertogenboschi, kde porazily 4:1 Austrálii.

Vedle Polska a Austrálie neudržely příslušnost ke světové elitě ani Kanaďanky, které do baráže poslala porážka od českých tenistek. Hvězda severoamerického týmu Eugenie Bouchardová prohrála v Montrealu s Alexandrou Dulgheruovou i debutantkou Andreeou Mituovou, Dulgheruová pak otočila zápas proti Francoise Abandaové a zajistila Rumunsku premiérovou účast mezi elitou.

Baráž o Světovou skupinu tenisového Fed Cupu:

Polsko - Švýcarsko 2:3
A. Radwaňská - Bacsinszká 1:6, 1:6, U. Radwaňská - Hingisová 4:6, 7:5, 6:1, A. Radwaňská, Rosolská - Bacsinszká, Golubicová 6:2, 4:6, 7:9.

Itálie - USA 3:2
Erraniová - S. Williamsová 6:4, 6:7 (3:7), 3:6, Pennettaová - McHaleová 6:1, 6:1, Erraniová, Pennettaová - Riskeová, S. Williamsová 6:0, 6:3.

Nizozemsko - Austrálie 4:1
Bertensová - Dellacquaová 6:2, 6:3, Rusová - Gajdošová 0:6, 7:5, 7:5, Hogenkampová, Krajiceková - Dellacquaová, Rogowská 6:2, 7:6 (7:3).

Kanada - Rumunsko 1:2 po třetí dvouhře
Bouchardová - Dulgheruová 4:6, 4:6, Bouchardová - Mituová 6:4, 4:6, 1:6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články