Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Plíšková odvrátila trio mečbolů a v Římě už je v semifinále

Měla namále, ale složitou situaci ustála s grácií. Tenistka Karolína Plíšková odvrátila v duelu s Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska tři mečboly, vyhrála 4:6, 7:5, 7:6 a na antuce v Římě postoupila poprvé v sezoně do semifinále. Její soupeřkou bude v sobotu Chorvatka Petra Martičová.

Karolína Plíšková
zdroj: ZUMA autor: Rob Prange

Devětadvacetiletá Plíšková si s Ostapenkovou vylepšila vzájemnou bilanci na 5:3. Vítězku Roland Garros z roku 2017 zdolala čtyřikrát poté, co ztratila první set.

Zápas v Římě měl divoký průběh. Rodačka z Loun nejprve prohrávala 0:4, následně srovnala na 4:4, ale poté opět přenechala soupeřce čtyři hry v řadě. Jejímu "vabank tenisu" se snažila čelit trpělivostí a důrazem při returnu po druhém servisu. Díky tomu podávala za stavu 5:4 na výhru ve druhé sadě, ale poměr setů dorovnala až esem o dva gemy později.

Ve třetím setu šla Plíšková dvakrát do brejku, ale pokaždé ihned o výhodu přišla. I sama byla pod tlakem po druhém servisu, proto se snažila více riskovat a udělala celkem 13 dvojchyb. Tři za stavu 4:5 a čelila i proto třem mečbolům - při všech si ovšem podáním pomohla. Sadu do tie-breaku posunula kuriózním "prasátkem" a bitvu ukončila sedmi míči v řadě.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková utekla z mečbolů a v Římě je v semifinále

"Jsem pyšná hlavně na to, jak jsem to ustála a jak jsem bojovala až do konce," řekla Plíšková, která třísetovou bitvu s Ostapenkovou zvládla podruhé v krátké době. Před třemi týdny s ní otočila osmifinále ve Stuttgartu. "Je hodně nebezpečná. Hrály jsme spolu nedávno, takže jsem věděla, co mě čeká," doplnila světová devítka.

V semifinále je Plíšková poprvé po sedmi měsících a znovu v Římě. Loni se turnaj kvůli koronaviru hrál až ve druhé půlce září. S Martičovou, kterou od letošní antukové sezony vede bývalá vítězka Roland Garros Italka Francesca Schiavoneová, má bilanci 2:4.

Bartyovou zastavilo zranění

Čtvrtfinále bylo konečnou pro světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. Australská tenistka kvůli zranění na pravé ruce za stavu 6:4 a 2:1 vzdala zápas s Američankou Cori Gauffovou.

K skreči se rozhodla i kvůli tomu, aby neohrozila start na Roland Garros. "Tyhle problémy mě trápí od patnácti, šestnácti let a čas od času se ozvou," uvedla. "Byla to opravdu velká bolest, takže jsem s vědomím, že za dva týdny máme grandslam, poslechla tělo," dodala.

Nadal oplatil porážku Zverevovi

V mužské části turnaje vrátil Španěl Rafael Nadal týden starou porážku z Madridu Alexanderu Zverevovi a Němce porazil 6:3, 6:4. Antukový fenomén, jenž bude na blížícím se Roland Garros usilovat o 14. titul, postoupil v Římě do semifinále podvanácté.

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále: Nadal (2-Šp.) - A. Zverev (6-Něm.) 6:3, 6:4, Opelka (USA) - Delbonis (Arg.) 7:5, 7:6 (7:2).

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále: Karolína Plíšková (9-ČR) - Ostapenková (Lot.) 4:6, 7:5, 7:6 (7:1), Martičová (Chorv.) - Pegulaová (USA) 7:5, 6:4.

Čtyřhra - čtvrtfinále: Mladenovicová, Vondroušová (Fr./ČR) - Krejčíková, Siniaková (2-ČR) 2:6, 6:4, 10:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články