Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plíšková dala Halepové v prvním setu kanára, postup na Turnaji mistryň ale musela vydřít

Karolína Plíšková dokázala v utkání s Rumunkou Simonou Halepovou vybojovat postup do semifinále Turnaje mistryň. První set česká jednička ovládla jasně a rychle 6:0, ale ve druhé sadě se pátá hráčka vzchopila a Češku přehrála 6:2. V třetím, rozhodujícím setu hráčky ztrácely svůj servis, ale pro Plíškovou skončil vítězně výsledkem 6:4. Obhájkyně výhry v Turnaji mistryň Elina Svitolinová zvítězila i ve svém třetím utkání proti Američance Sofii Keninové 7:5 a 7:6. Běloruska tak stvrdila svůj postup z prvního místa z Fialové skupiny, přičemž neztratila ani sadu.

Karolína Plíšková slaví postup do semifinále Turnaje mistryň
zdroj: Reuters

Plíšková se v sobotním souboji o finále utká se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou z Austrálie.

"Se Simonou je to pokaždé vyrovnané, ale šla jsem do zápasu pozitivně naladěná, protože jsem předešlé zápasy hrála dobře. Nejdřív jsem byla nahoře, pak set a brejk dole, ale našla jsem cestu k postupu. Se štěstím v koncovce, ale jsem ráda," řekla Plíšková v rozhovoru po utkání na kurtu a děkovala českým fanouškům v hledišti za podporu.

První set zvládla bravurně. Za dvacet minut uštědřila Rumunce "kanára". Opírala se o servis, udělala jen jednu chybu a vyhrála 27 z 37 výměn. Na úvod druhé sady ale podání ztratila a vývoj se otočil. Ze stavu 0:2 se ještě dostala do hry a srovnala na 2:2, ale následující pasáž patřila rázem sebevědomé Halepové, která po kurtu "létala" a hrála nepříjemné liftované údery. Plíšková prohrála šest gemů v řadě, takže ve třetím setu ztrácela 0:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková porazila v klíčovém duelu Halepovou

Bojující rodačka z Loun se chytila při svém podání, Halepová trošku vypadla z rytmu, víc chybovala a hlasitě povzbuzující parta fotbalistů Vysoké školy ekonomické v hledišti pomohla k obratu. Plíšková nedominovala jako v prvním setu, ale dobře podávala a dokázala hrát dlouhé míče. Dostala se do vedení 5:2. Za stavu 5:3 sice nedokázala utkání dopodávat, ale při servisu Halepové duel ukončila.

Při mečbolu trefila pásku, ale míček měl dost razance a přepadl na stranu soupeřky. Sedmadvacetiletá Plíšková hrála semifinále Masters loni i předloni, ale dál se nedostala.

Se svojí semifinálovou soupežkou Bartyovu má bilanci 2:3. "Má skvělý rok, bude to super těžké, ale je to velká výzva. Nemám co ztratit," řekla Plíšková.

Svitolinová přehrála náhradnici Keninovou

V druhém utkání skupiny nastoupila Sofia Keninová, 12. hráčka světa, jež se do soutěže podívala jako náhradnice za zraněnou Biancu Andreescuovou z Kanady. Souboj se Svitolinovou byl pro ni jediným zápasem na elitním turnaji, na který přicestovala po vypadnutí ve skupině na "malém Turnaji mistryň" v Ču-Chaji. Svitolinové vzdorovala se ctí, v druhém setu padla až v tie-breaku 10:12.

"Jsem hrozně ráda, že se mi povedlo zápas ukončit ve dvou setech. Bylo to fyzicky hodně náročné, musela jsem pořád bojovat. Někdy vám to nejde nejlépe a musíte to vydřít, což byl dnešní případ," uvedla Svitolinová

Běloruská tenistka, jež měla už před dnešními zápasy jistý postup z prvního místa ve Fialové skupině, zatím v Číně neztratila ani set. O druhé postupové místo do semifinále se nyní utkají v přímém souboji Karolína Plíšková s Rumunkou Simonou Halepovou.

Výsledky Turnaje mistryň v Šen-čenu

Dvouhra - Fialová skupina:

Svitolinová (8-Ukr.) - Keninová (USA) 7:5, 7:6 (12:10), Karolína Plíšková (2-ČR) - Halepová (5-Rum.) 6:0, 2:6, 6:4,

Čtyřhra - Červená skupina:

Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.) - Mertensová, Sabalenková (1-Belg./Běl.) 4:6, 6:2, 10:5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články