Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Pětileté čekání na další titul je minulostí. Veselý triumfoval na turnaji ATP v Puné

Tažení Jiřího Veselého v indickém Puné skončilo až vítězstvím ve finále. Šestadvacetiletý tenista v něm porazil osmého nasazeného Jegora Gerasimova z Běloruska 7:6, 5:7, 6:3 a získal druhý titul na okruhu ATP v kariéře. Ve světovém žebříčku se vrátí poprvé od května loňského roku mezi nejlepší stovku.

Jiří Veselý
zdroj: ČTK/AP

"Jsem z tohoto týdne nadšený. Čekal jsem na to opravdu dlouho. Tvrdě, velice tvrdě jsem dřel na tom, abych zase získal trofej," řekl Veselý po finále. "Ukázalo mi to, jak je důležité zůstat v klíčových momentech klidný, snažit se držet svých zbraní a věřit, že mám na to, abych to dokázal," dodal.

Český reprezentant si finále elitního okruhu zahrál potřetí v kariéře a poprvé po téměř pěti letech. Naposledy usiloval o titul v dubnu 2015 v Bukurešti, dosud jedinou singlovou trofej získal v lednu téhož roku v Aucklandu.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý získal v Puné druhý singlový titul v kariéře

V Puné si rodák z Příbrami titul tvrdě vybojoval. Ve čtvrtfinále s Bělorusem Iljou Ivaškou odvrátil dva mečboly, v semifinále s druhým nasazeným Litevcem Ričardasem Berankisem dokonce čtyři. Během třísetových bitev strávil na kurtu dohromady více než pět a půl hodiny a odehrál kvarteto tie-breaků.

Do zkrácené hry šel i úvodní set finále a Veselý v něm byl takřka bezchybný. Vyrovnaný druhý set následně rozhodl jediný brejkbol v jedenáctém gemu, v němž český tenista ztratil podruhé v zápase podání. Ve třetím setu však byl při svém servisu opět suverénní, celkem nastřílel 26 es a po dvou hodinách a třinácti minutách utkání čistou hrou uzavřel.

Poslechněte si Tenis fokus podcast mimo jiné o aktuálním rozpoložení Jiřího Veselého (43:13 - 46:13):

"Musím být realista. Měl jsem tento týden i hodně štěstí, odvrátil jsem šest mečbolů ve dvou duelech za sebou. To se člověku podaří asi jednou za život. Dvakrát po sobě, navíc čtvrtfinále a semifinále, to je něco," zhodnotil vydřený úspěch. Odvrátit mečboly ve dvou střetnutích a poté na turnaji získat titul dokázal jako osmý hráč od roku 2013.

V žebříčku ATP se posune na 72. místo, hned za svého nedělního soupeře. Gerasimov si díky finálové účasti polepší na 71. příčku, což je jeho nové maximum. Veselý byl nejvýš na 35. pozici v dubnu 2015.

Monfils potřetí v kariéře kraloval v Montpellier

Gaël Monfils si na domácím turnaji v Montpellier došel už pro třetí titul. První nasazený hráč porazil ve finále Kanaďana Vaska Pospisila za hodinu a půl 7:5, 6:3 a svou sbírku rozšířil o devátou trofej z okruhu ATP.

Gaël Monfils
zdroj: ČTK/AP/Peter Dejong

Devátý hráč světového žebříčku navázal na předchozí vítězství v Montpellier z let 2010 a 2014 a potvrdil, že se zde domácím tenistům daří. V posledních devíti ročnících nevyhráli titul jen dvakrát. V roce 2012 získal trofej Tomáš Berdych, který zdolal právě Monfilse, před třemi lety uspěl Alexandr Zverev, ale i on ve finále předčil francouzského soupeře.

Tenisový turnaj mužů v Puné v Indii (tvrdý povrch:)

Dvouhra - finále:
Veselý (ČR) - Gerasimov (8-Běl.) 7:6 (7:2), 5:7, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Rungkat, Goransson (Indon./Švéd.) - Erlich, Vasilevskij (3-Izr./Běl.) 6:2, 3:6, 10:8.

Tenisový turnaj mužů v Montpellier (tvrdý povrch):

Dvouhra - finále:
Monfils (1-Fr.) - Pospisil (Kan.) 7:5, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Čačič, Pavič (Srb./Chorv.) - Kúreší, Inglot (Pák./Brit.) 6:4, 6:7 (4:7), 10:4.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články