Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Návrh změn ve Fed Cupu? Vůbec se nám to nelíbí, shodly se české tenistky

Praha – Ne hned, ale během blízkých let by mohlo dojít k zásadním změnám v herním systému Fed Cupu. Mezinárodní tenisová federace (ITF) uvažuje, že by se finále v budoucnu hrálo na předem určených místech a ve formátu Final Four. To se ovšem vůbec nelíbí českým hráčkám, které ho považují za nelogické. Podle nich by zápasy přišly o výjimečnou atmosféru.

Lucie Hradecká, Petra Kvitová, Petr Pála, Barbora Strýcová a Karolína Plíšková s trofejí pro vítězky Fed Cupu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jean-Francois Badias

Češky o víkendu završily po výhře ve Francii vítězný hattrick v soutěži družstev a získaly pátý titul za šest let. Z toho třikrát zvedly stříbrnou mísu nad hlavu v Praze před nadšeným třináctitisícovým davem a i nyní ve Štrasburku panovala skvělá nálada.

"Nejsem si jistá, že na finále Česko–Francie třeba ve Španělsku by přišlo tolik lidí a byla by taková atmosféra. Už jsem tyhle diskuze slyšela a snad se to v nejbližší budoucnosti neprosadí," řekla pětinásobná vítězka Fed Cupu Petra Kvitová.

Systém finále na jednom neutrálním místě se nelíbí ani letošní hvězdě Karolíně Plíškové. "Loni to bylo v Praze neskutečný," připomněla bouřlivou kulisu při finále s Ruskem. "Ve Final Four nevidím logiku. Nebylo by to dobrý ani pro jedno mužstvo, ani pro hráčky, ani pro sponzory, pro nikoho," konstatovala Plíšková.

Kapitán Petr Pála připustil, že by bylo dobré rozšířit Světovou skupinu ze současných osmi týmů na šestnáct. Nerad by ale přišel o možnost hrát před domácím publikem. "To by mě velmi mrzelo. Kouzlo Fed Cupu a Davis Cupu je v tom, že se země bez grandslamu vrcholně předvedou před svým publikem. Byla by to škoda. Český fanoušek si zaslouží vidět tak skvělé holky naživo," řekl Pála.

Na Španělky snad i s oporami

V příštím roce se ještě Fed Cup určitě bude hrát zavedeným způsobem a Češky v 1. kole v únoru přivítají v Ostravě Španělky. Pála věří, že bude mít k dispozici znovu nejsilnější možnou sestavu. "Věřím, že opory týmu tu stále sedí a holky ještě mají před sebou hodně tenisu," řekl a ukázal na Kvitovou, Plíškovou i Barboru Strýcovou a k nim počítal Lucii Hradeckou a letos po zranění absentující Lucii Šafářovou.

Tenistky se shodly, že jsou v zásadě připraveny dál reprezentovat, i když jejich hlavním cílem je individuální kariéra. "Ale když mě kapitán nominuje, budu ráda hrát," řekla Strýcová a Kvitová doplnila: "Když bude prostor a bude to pasovat do programu, budu ráda (hrát). Zažít taková vítězná finále se nepoštěstí jen tak někomu."

Do budoucna může Pála do týmu zapracovat další hráčky. "Bude dobře, když jim bude někdo dýchat na záda, což zvyšuje motivaci," řekl Pála a jmenoval například Kateřinu Siniakovou, která se letos vyšvihla na 53. místo světa.

A třeba se jednou i v českém fedcupovém týmu brzy sejdou sestry. Karolínu Plíškovou by mohlo doplnit její dvojče Kristýna. "Bylo by hezký mít jednou ve Fed Cupu ségru, ale o tom jsme se ještě nebavily," řekla Karolína Plíšková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články