Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nadal je po pauze zpět na okruhu ATP. S Djokovičem soucítí, ale upozorňuje na fakta

Kvůli potížím s nohou nehrál žádný turnaj ATP od loňského srpna, ale novou sezonu zahájil Španěl Rafael Nadal vítězně. V Melbourne porazil litevského kvalifikanta Ričardase Berankise 6:2, 7:5. Na tiskové konferenci mimo jiné uvedl, že soucítí s Novakem Djokovičem po jeho zadržení na letišti, ale na druhou stranu upozornil, že Srb znal stejně jako ostatní tenisté podmínky vstupu do Austrálie měsíce dopředu a mohl se jim přizpůsobit.

Rafael Nadal
zdroj: AP autor: Hamish Blair

"Mám obrovskou radost, že zase hraji. Těžko si představit pro návrat lepší místo než Austrálii. Je to teprve první zápas po dlouhé době, během které jsem si prožil těžké chvíle. Ale celkově jsem spokojený a je důležité začít sezonu výhrou," uvedl Nadal, jenž si na konci minulého roku otestoval formu ve dvou zápasech na exhibici v Abú Dhabí a oba prohrál. Během akce se navíc nakazil koronavirem.

Ve čtvrtfinále se nejvýše nasazený hráč turnaje utká s vítězem zápasu mezi domácím Alexeiem Popyrinem a Nizozemcem Tallonem Griekspoorem.

Djokovič? Do určité míry je mi ho líto

Djokovič se vydal na Australian Open po udělení zdravotní výjimky, která ho měla zbavit povinnosti být očkovaný proti koronaviru. Pro tuto situaci měl ale špatný typ víza a imigrační úředníci mu vstup do země nepovolili. Nařízené deportaci zatím unikl, protože chce s pomocí právníků zvrátit toto rozhodnutí u soudu. Aktuálně zůstává zavřený v karanténním hotelu.

"Samozřejmě se mi nelíbí situace, která se tu odehrává. Do určité míry je mi ho líto, ale na druhou stranu podmínky znal několik měsíců. Bylo to jeho vlastní rozhodnutí," řekl Nadal.

Djokovičova kauza podle pětatřicetiletého Španěla neprospívá nikomu. "Je normální, že lidé v Austrálii jsou kvůli tomuto případu velmi frustrovaní, protože prošli mnoha tvrdými lockdowny a hodně lidí se nesmělo vrátit domů. Věřím lidem, kteří se vyznají v medicíně. A pokud říkají, že je potřeba se naočkovat, tak bychom se měli naočkovat. To je můj pohled," dodal.

Mezi tenisty se ale objevují i hlasy razantně odsuzující přístup australských úřadů. "Abychom měli naprosto jasno, dvě samostatné lékařské komise schválily jeho výjimku. A politici to zastavili. Austrálie si nezaslouží hostit grandslam," napsal na Twitteru Američan Tennys Sandgren.

Jako politickou záležitost vnímá kauzu také Ukrajinec Sergej Stachovskij. "Když vám příště někdo bude tvrdit, že politika nezasahuje do sportu, vzpomeňte si na 6. leden 2022, kdy jen politické ego nedovolilo nejlepšímu tenistovi na světě vstup do země, jejíž vládní instituce mu vstup povolily," poznamenal.

Rozhořčený je pochopitelné také Djokovičův otec Srdjan. "Nesmím s vlastním synem mluvit, zacházejí s ním jako s kriminálníkem. Nemám slov k tomu všemu, co mu udělali," řekl ve středu večer srbskému listu Blic.

Tenisový turnaj mužů a žen v Melbourne:

Muži: Dvouhra - 2. kolo: Nadal (1-Šp.) - Berankis (Lit.) 6:2, 7:5, Dimitrov (3-Bulh.) - Bagnis (Arg.) 5:7, 7:6 (7:3), 6:3, Molčan (SR) - Goffin (4-Belg.) 7:5, 6:3, Ruusuvuori (Fin.) - Thompson (Austr.) 7:6 (7:3), 5:7, 6:3.

Ženy: Dvouhra - 2. kolo: Halepová (2-Rum.) - Ruseová (Rum.) 6:2, 6:1, Golubicová (6-Švýc.) - Pattinamaová Kerkhoveová (Niz.) 6:3, 6:0, Konjuhová (Chorv.) - Kanepiová (Est.) 6:2, 3:6, 6:3, Petkovicová (Něm.) - Burelová (Fr.) 7:5, 2:6, 6:4, Potapovová (Rus.) - Bondárová (Maď.) 6:4, 6:7 (4:7), 7:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články