Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Lehečku trápí zranění chodidla: Neúčast na Roland Garros si ani nepřipouštím

Tenista Jiří Lehečka se necelé dva týdny před startem Roland Garros potýká se zraněním na pravém chodidle, kde měl už před čtyřmi lety únavovou zlomeninu. Česká jednička ale věří, že do startu francouzského grandslamu bude znovu fit. Zranění podle Lehečky není vážné, 39. hráč světa k němu chce ale přistupovat s veškerou opatrností.

Jiří Lehečka
zdroj: ČTK/AP autor: Marta Lavandier

"Problém je na mém pravém chodidle a dál bych to asi nerozváděl. Je to v místě, kde jsem měl čtyři roky zpátky únavovou zlomeninu, takže to není velký problém. Řekl bych, že je to maličkost, ale z důvodu, jaké má to místo zdravotní minulost, je potřeba být hodně opatrný a nic neuspěchat," uvedl Lehečka.

Podle Lehečky vzniklo zranění kombinací náročného programu a předchozí predispozice. "To místo je samo o sobě citlivé na každou změnu povrchu a veškeré přetížení z dlouhých zápasů se pak projevuje. Před turnajem v Římě jsem měl velice náročný tréninkový týden a program, kdy jsem neměl skoro pauzu. I to je jeden z důvodů, proč se bolest projevila zrovna tam. Teď se snažím udělat vše pro to, abych se znovu uzdravil," konstatoval Lehečka.

Je nám líto, video expirovalo.
V Prostějově se objeví i Lendl s Berdychem

V Římě prohrál svůj vstupní zápas s Maďarem Fábianem Marozsánem a následně skrečoval kvalifikační duel na challengeru v Turíně, kde vzdal Ukrajinci Aleksandru Brajninovi. V úterý absolvoval vyšetření u profesora Koláře, další kontrolu bude mít v pátek.

"Díval se i přes sono, zda tam není nějaká patálie, která by mě mohla dál omezovat. Nic vážného tam naštěstí není, za což jsem rád," řekl Lehečka. "Vyzval mě přesto k velké opatrnosti s tím, že je třeba se na to znovu podívat v pátek. To bude asi den, kdy se rozhodne, co a jak. Předběžný nástřel je, že bych mohl už o víkendu pomalu trénovat a od příštího týdne se naplno zapojit," líčil český tenista.

Účast na grandslamovém Roland Garros, které začne v Paříži 28. května, podle něj ohrožená není. "To si ani do hlavy nepřipouštím. Kdyby se náhodou něco změnilo, budu to řešit přímo s Pavlem. Zatím je plán, že by se někdy v polovině příštího týdne mělo odjet do Paříže," ujistil Lehečka.

Dál sbírá zkušenosti nasazeného hráče

"Je to stoprocentně velký rozdíl. Když jsem minulý rok nebo na začátku letoška hrál na nejvyšších turnajích, byl jsem v pozici, že jsem neměl co ztratit a mohl jen překvapit. Vím, jak se v této pozici hraje příjemně. Nemáte na sebe žádný tlak, a když se něco nezdaří, kritika je skoro nulová. Díky tomu, že jsem ale hrál první čtvrtletí velice slušně, se teď tato pozice obrátila," uvedl Lehečka.

Na novou roli si Lehečka, který momentálně figuruje na 39. místě světového žebříčku, teprve zvyká. "Jsem v pozici, kdy se ode mě ty výsledky očekávají, a určitě to není nic jednoduchého. Je to ale součást sportu a čím dřív se to naučím zvládat, tím dříve budu mít šanci postupovat žebříčkem nahoru. Věřím, že se mi podaří se s tím poprat," podotkl.

Připustil, že zatím na menší zkušenosti doplácí. Na Masters v Madridu a Římě startoval vůbec poprvé. "Nechci říkat, že je to nováčkovská daň, protože mluvit o nováčkovské dani, když jsem byl nasazený na Masters 1000, mi přijde pošetilé. Zároveň na tom ale něco pravdy bude. Je to něco jiného být nasazený," konstatoval Lehečka.

Český tenista se těší na další elitní turnaje, které ho v příštích měsících čekají. Rád by se zúčastnil například Masters v Torontu a Cincinnati. "Jsou to turnaje, které jsem ještě nehrál, a bude to pro mě něco nového. Těším se na to a jsem motivovaný ty turnaje poznat. Nebude to nic jednoduchého, ale bude to v pohodě," dodal Lehečka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články