Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Kvitová v Madridu suverénně získala titul. Berdych se do finále nepodívá

Madrid - Petra Kvitová deklasovala ve finále turnaje v Madridu 6:1, 6:2 Rusku Světlanu Kuzněcovovou a získala svůj druhý titul v sezoně. Celkově se radovala z turnajového prvenství na WTA Tour pošestnácté v kariéře. Naopak Tomáš Berdych si v Madridu čtvrté finále v sezoně nezahraje. V semifinále podlehl 6:7, 1:6 skvěle hrajícímu obhájci titulu Rafaelu Nadalovi.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Ochoa de Olza

Kvitová postoupila do finále po vítězství nad Serenou Williamsovou a pohodu si přenesla i do rozhodujícího zápasu. Ruskou tenistku, jež ve čtvrtfinále vyřadila Lucii Šafářovou, zasypávala vítěznými údery, jichž předvedla celkem 33, a minimálně chybovala. Poté, co Kvitová získala první set hladce za 27 minut, nechala si Kuzněcovová obvázat levé stehno. Českou tenistku pauza nerozhodila a dostala se rychle do vedení 4:0. Ruska měla s pohybem kvůli zraněné noze viditelné potíže, byla ještě dvakrát ošetřována, ale bojovala a vyhrála při svém podání dva gamy.

"Věděla jsem, že musím hrát agresivně, protože Světlana je skvělá antuková hráčka. Loni jsem se s ní pouštěla v Paříži do výměn a prohrála jsem," pamatovala si Kvitová. "Proto jsem se snažila hrát aktivně a dávat co nejvíce vítězných míčů. Snažila jsem se i chodit pro voleje, když byla příležitost, a povedlo se," řekla.

Zvrat však Kvitová nepřipustila a získala druhý letošní titul po lednovém úspěchu v Sydney. "Vím, že Světlana nebyla úplně v pořádku, a myslím, že se necítí moc dobře, takže jí přeju hodně štěstí," uvedla Češka. Potvrdila svou vynikající bilanci ve finálových duelech, která je po dnešku 16 výher a pět porážek. "Je mi moc líto, že jsem dnes nebyla schopná předvádět takový tenis, abyste si ho užili, ale doufám, že se příští rok vrátím a budu hrát lépe," řekla Kuzněcovová.

Do turnaje sice Kvitová vstoupila dvěma třísetovými zápasy se slabšími soupeřkami, zbylé čtyři duely však vyhrála bez ztráty sady a dnes dokonce nečelila ani jednomu brejkbolu. Kuzněcovové v pátém vzájemném duelu oplatila dosud jedinou porážku z loňského Roland Garros, kde Ruska zvítězila 9:7 v třetím setu.

Dvouhra - finále:

Kvitová (4) - Kuzněcovová (Rus.) 6:1, 6:2.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

Berdych nepřešel přes Nadala

Berdych se s Nadalem utkal letos podruhé a nepodařilo se mu navázat na čtvrtfinálovou výhru z Australian Open, kde český hráč ukončil sérii sedmnácti porážek ve vzájemných zápasech. Na antuce svého španělského rivala ještě neporazil a příliš šancí neměl ani v dnešním sedmém duelu na tomto povrchu.

Berdych si nevypracoval ani jeden brejkbol a pouze jednou dotáhl game při Nadalově podání ke shodě. V prvním setu byl nicméně i on na servisu jistý a muselo se rozhodnout v tie-breaku. Ten ovládl domácí tenista 7:3 a odrazil se k druhé sadě, v níž podle expertů předvedl svůj nejlepší letošní výkon.

Český hráč držel s favoritem krok pouze do stavu 1:1, pak ho Nadal začal zasypávat sérií vítězných úderů od základní čáry, na které Berdych neměl šanci dosáhnout. Utkání nad demoralizovaným soupeřem zakončil Španěl čistou hrou a ve třiadvacátém duelu s Berdychem si připsal devatenáctou výhru.

"Posledních pár dnů hraju stále lépe a lépe, což je vždycky dobrá zpráva. Prožívám skvělý týden," prohlásil Nadal. "Hodně si také užívám, že hraju před tak báječným publikem. Podle mě jsou tady bez debat nejlepší fanoušci na světě, což mi dává spoustu pozitivní energie," dodal.

Berdych navzdory porážce potvrdil v Madridu velmi kvalitní start do sezony, jemuž zatím chybí pouze získaný titul. Na dosavadních osmi turnajích postoupil sedmkrát do semifinále a jednou vypadl o kolo dřív.

Devítinásobný šampion z Roland Garros Nadal si v neděli zahraje o 66. titul v kariéře proti Britovi Andymu Murraymu, jenž v druhém semifinále porazil 6:3, 6:4 Japonce Keie Nišikoriho. Murray až do minulého týdne ještě nehrál finále na antuce, po triumfu v Mnichově se mu to nyní podařilo na druhém turnaji po sobě.

Podobně jako Berdych ani sedmadvacetiletý Skot příliš na Nadala hrát neumí. Naposledy ho porazil v roce 2011 a na antuce nad ním v šesti zápasech nezvítězil ani jednou.

Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu: 

Dvouhra - semifinále: Nadal (3-Šp.) - Berdych (6-ČR) 7:6 (7:3), 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články