Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kvitová srovnala na 1:1, o postupu tenistek se rozhodne zítra

Brno – České tenistky hrají po úvodním dnu v 1. kole Fed Cupu s Německem nerozhodně 1:1. První bod domácího týmu získala Petra Kvitová, která ve druhé dvouhře porazila Andreu Petkovicovou 6:4 a 6:4. Obě se před dnešním zápasem utkaly pouze jednou a zvítězila česká tenistka. "Dobře servíruje. Musím ji dostat při hře do pohybu. Důležité je, že se cítím zdravotně v pořádku, nic mě netrápí," uvedla před utkáním Kvitová. V prvním zápase nestačila Lucie Šafářová na Annu-Lenu Grönefeldovou a prohrála jasně 2:6 a 2:6.

Šafářová měla začátkem týdne horečku, před utkáním se už prý ale cítila dobře. Po celé utkání ale nenašla protizbraň na důraznější a přesnější hru Grönefeldové a svoje trápení zakončila hned při prvním mečbolu soupeřky dvojchybou. Od úvodních míčků hrála Šafářová nejistě, často chybovala a její údery postrádaly razanci. Na jejím výkonu zřejmě zanechalo stopy horečnaté onemocnění, kvůli kterému v úvodu týdne netrénovala. Hůře běhala a zdálo se, že nestačí kondičně.

Ve čtvrté hře navzdory jednomu esu ztratila Šafářová poprvé podání. Grönefeldová vyhrála následky game bez ztráty míčku. Za stavu 1:4 brněnská rodačka zlepšila podání a nutila 66. hráčku světa k většímu pohybu. Díky tomu získala druhou hru, náznak ke zvratu ale Grönefeldová rázně smetla.

Do druhého setu vstoupila Němka esem. Šafářová, která je v žebříčku o 20 míst výš, se z kurtu herně vytratila. Jen s námahou odolávala tlaku své soupeřky, která často používala svou největší zbraň - křížný bekhend ven z kurtu. Na něj nestačila česká hráčka ve většině případů vůbec reagovat. Za stavu 0:3 vyhrála Šafářová dvakrát své podání, ale to bylo z její strany všechno.

Šafářová - Grönefeldová 2:6, 2:6

Esa: 2:2. Dvojchyby: 1:4. Vítězné míče: 9:10. Využité brejkboly: 0/0 - 2/2. Nevynucené chyby: 11:8. Čas: 52 min.

Kvitová náročný duel zvládla na jedničku

Stav utkání se pak pokoušela srovnat Petra Kvitová, která podle žebříčkového postavení nebyla favoritkou. Andrea Petkovicová je totiž v žebříčku WTA o 19 příček před českou tenistkou. Kvitová ale do zápasu vstoupila soustředěnou hrou, k sebevědomému výkonu přidala důrazné podání, při němž podle potřeby měnila rotaci i směr.

Důležitým okamžikem prvního setu byla za stavu 3:3 sedmá hra. Němka při vlastním podání vedla 40:0, ovšem Kvitová úspěšnými údery s přispěním chyb soupeřky postupně skóre otočila a Petkovicová zakončila game dvojchybou. Do té doby tuhá bitva se začala vyvíjet ve prospěch české hráčky. Kvitová i díky pestřejším úderům a vytrvalému tlaku do soupeřčina bekhendu vyhrála první sadu za 45 minut.

V úvodu druhého setu ještě přitvrdila a soupeřku drtila přesnými returny i jistým podáním. Připsala si na své konto další čtyři hry a utkání spělo k rychlému závěru. Houževnatou Petkovicovou ale nepříznivý stav 0:4 nezlomil. Při vlastním podání se rodačka z bosenské Tuzly vrátila k přesné hře z úvodu zápasu a začala Kvitovou prohánět po dvorci. Českou hráčku to na chvíli vyvedlo z míry, ale zvrat nepřipustila díky důraznému podání. Proměnila hned první mečbol, když její druhé podání zahrála Petkovicová do sítě.

Kvitová - Petkovicová 6:4, 6:4

Esa: 4:4. Dvojchyby: 3:4. Vítězné míče: 35:19. Využité brejkboly: 3/10 - 1/4. Nevynucené chyby: 27:22. Čas: 1:25 hod.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články