Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Kvitová si o titul nezahraje, světovou jedničkou bude Halepová

Vítězné tažení Petry Kvitové zastavila v semifinále turnaje v Pekingu francouzská hvězda Caroline Garciaová. Česká tenistka podlehla šampionce předchozího podniku ve Wu-chanu 3:6 a 5:7. Rodačka ze Saint-Germain si o druhý titul v řadě zahraje s Rumunkou Simonou Halepovou, která rovněž ve dvou setech zdolala Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska a bez ohledu na výsledek finále poskočí do čela žebříčku WTA.     

Petra Kvitová
zdroj: AP autor: Ng Han Guan

Kvitová neztratila v předchozích čtyřech zápasech v Pekingu ani set, ale tentokrát narazila na soupeřku, jež se jí vyrovnala v tvrdosti podání i úderů od základní čáry. Česká tenistka se znovu trápila s podáním, stejně jako ve čtvrtfinále proti Barboře Strýcové udělala 11 dvojchyb, ale tentokrát je nedokázala vyvážit dostatečným počtem vítězných úderů.

Sedmadvacetileté rodačce z Bílovce se vůbec nevydařil vstup do utkání a ztrátu 0:4 už navzdory snížení na 2:4 nedohnala. V druhém setu měla česká fedcupová reprezentantka našlápnuto k obratu, ale při vedení 2:0 nepotvrdila brejk a Garciaová srovnala. O osudu zápasu pak rozhodl jedenáctý game, v němž Kvitová udělala tři dvojchyby a darovala soupeřce jednoduchý brejk na 6:5. Třiadvacetiletá Francouzka poté duel v klidu dopodávala.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová se v Pekingu rozloučila v semifinále, padla s Garciaovou

Garciaová tak Kvitové oplatila dvousetovou porážku z US Open a potvrdila výbornou podzimní formu. Po sobotním triumfu na turnaji ve Wu-chanu je v druhém finále za sebou a má na kontě už deset výher v řadě.

Ženský tenis bude mít novou jedničku – Rumunku Halepovou

Halepovou dělilo jediné vítězství od pozice světové jedničky už na jaře na Roland Garros, ale v pařížském finále tehdy nestačila právě na Ostapenkovou. V Pekingu se jí odveta vydařila, soupeřce sebrala čtyřikrát podání a za hodinu a čtvrt zakončila zápas čistou hrou.  

Je nám líto, video expirovalo.
Halepová zdolala Ostapenkovou a usedne na tenisový trůn

Žebříčku WTA dosud kralovala Španělka Garbiňe Muguruzaová, která v září vystřídala v čele Karolínu Plíškovou. Muguruzaová strávila na prvním místě čtyři týdny, v čínské metropoli ale vypadla v prvním kole s Barborou Strýcovou.

V Pekingu mělo šanci sesadit Muguruzaovou z čela žebříčku více hráček, ale po pátečním vyřazení Ukrajinky Eliny Svitolinové zůstala ve hře už jen Halepová. Ta k posunu na první místo, kam se dostala jako 25. tenistka v historii a pátá v letošním roce, potřebovala postoupit do finále.

"Je to nesmírně emotivní okamžik. Myslím, že jsem na kurtu ještě nikdy neplakala," řekla Halepová, která je hráčkou elitní světové desítky nepřetržitě od ledna 2014. Využila ale až čtvrtou příležitost, aby vystoupila až na vrchol. "Je úžasné, že se mi to povedlo. Doma to každý sledoval a já bych chtěla všem poděkovat. Tohle je prostě můj den," radovala se.

Do finále čtyřhry v čínské metropoli postoupily Andrea Hlaváčková s Maďarkou Timeou Babosovou. Pár, který už má jistou účast na Turnaji mistryň v Singapuru, v semifinále vyřadil olympijské vítězky Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou. O titul se Hlaváčková a Babosová utkají s nejvýše nasazenou dvojicí Martina Hingisová, Chan Yung-jan. 

Tenisový turnaj žen v Pekingu (tvrdý povrch):

Ženy (dotace 7,027.063 dolarů):

Dvouhra - semifinále:
Garciaová (Fr.) - Kvitová (12-ČR) 6:3, 7:5, Halepová (2-Rum.) - Ostapenková (9-Lot.) 6:2, 6:4.

Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Babosová (4-ČR/Maď.) - Makarovová, Vesninová (2-Rus.) 7:5, 6:7 (4:7), 10:8, Hingisová, Chan Yung-jan (1-Švýc./Tchaj-wan) - Mirzaová, Pcheng Šuaj (3-Indie/Čína) 2:6, 6:1, 10:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články