Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Kvitová s nachlazením bojuje, na Fed Cup chce být po exhibici zdravá

Praha - Pět dnů před začátkem finále Fed Cupu ještě není česká tenisová jednička Petra Kvitová úplně fit. "Dneska bych nebyla pro, abychom začínaly Fed Cup," řekla světová osmička a její zastřený hlas prozradil přetrvávající rýmu. Jedním dechem ale optimisticky dodala, že na finále Fed Cupu bude připravena. Test jejího zdavotního stavu proběhne v dnešní exhibici s Marii Šarapovovou v Praze.

Petra Kvitová a Maria Šarapovová
zdroj: čtk autor: Kateřina Šulcová

"Můj stav ještě není úplně optimální, jak bych si představovala, nebudu lhát. Rýma pořád přetrvává," řekla Kvitová po příjezdu do metropole na večerní show s Ruskou Marií Šarapovovou v rámci exhibice Advantage Tennis V.

Vrcholem týdne ale bude víkendové finále Fed Cupu, ve kterém Češky obhajují titul a v O2 areně budou hostit Srbsko. "Jsem ráda, že je teď volnější exhibice, že si halu osahám a zkusím si to. Půjde to pomalinku a vrchol bude o víkendu. Stoprocentní by to mělo být hlavně na Fed Cup, o to se budu snažit," řekla Kvitová.

Kvitová je nemocná od úterý, kdy prohrála na Turnaji mistryň po chybách s Polkou Agnieszkou Radwaňskou. O den později odletěla s podezřením na zánět průdušek z Istanbulu rychle domů. "Měla jsem zánět nosohltanu, nebyly to průdušky, což je o dost lepší. To je pozitivní," řekla tenistka a pod dohledem lékařů měla pětidenní klid.

Šarapovovou pobídla Navrátilová

Relativně výrazně ovlivnil tenis s českým pozadím kariéru ruské tenistky Marie Šarapovové. Světová dvojka dnes může nastupující české generaci něco vrátit při pražské exhibici.

Maria Šarapovová
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Je to pro mladé šance vidět své idoly a my se pro ně snažíme jimi být, aby začali sportovat a nejlépe hrát tenis," řekla Šarapovová v Praze. "Proto ukážeme vrcholný dámský tenis od excelentních hráček a doufám, že to bude pro děti šance, jak se inspirovat. To je náš největší smysl a rozměr," řekla.

Český tenis ovlivnil Šarapovovou v několika vlnách. V pěti letech si v Moskvě všimla talentu malé Marie česká rodačka Martina Navrátilová. "Přišla k nám a řekla, že mám velkou šanci se prosadit," pamatovala si Šarapovová. I proto pak její otec Jurij i s minimem peněz vyrazil s dcerou do akademie Nicka Bollettieriho v USA.

Z Šarapovové rostla skutečná hvězda a další česká stopa přišla před jedenácti lety. V Plzni tehdy vyhrála svůj první juniorský titul kategorie ITF. "Bylo to moje první velké vítězství," řekla a z té doby jí v paměti utkvěla především návštěva Karlových Varů. "Překvapilo mě, jak silná tam byla ruská komunita," řekla Šarapovová. 

Třetí česká zastávka se datuje k roku 2002, kdy prohrála ve finále juniorky Australian Open s Barborou Záhlavovou-Strýcovou. Ale zatímco Češka je aktuálně 89. hráčkou světa a nejvýše byla 39. na WTA, z Šarapovové se stala jednička. 

Šarapovová o rivalitě s Kvitovou

A tenis s českým podpisem Šarapovovou provází i v současnosti. Díky Kvitové jsou z nich rivalky, i když letos vždy vyhrála ruská hráčka. A co by si od Kvitová vzala za tenisovou dovednost? "Celý její levácký styl, protože je pro nás praváky nepříjemný, a tvrdé údery z forhendu," zamyslela se Ruska.

Ruska prožila báječný rok

Letošní sezona patří mezi nejlepší ze všech, které má Ruska za sebou. Především proto, že triumfem na Roland Garros zkompletovala kariérní Grand Slam. Navíc poprvé hrála na olympiádě a k tomu nesla ruskou vlajku při slavnostním zahájení.

"Tyhle dva zážitky se nedají srovnat a na oba budu navždy vzpomínat. Tenhle rok vůbec byl jedním z těch, které nikdy z paměti nevymažu," řekla Šarapovová. 

Petra Kvitová, Maria Šarapovová a Lucie Šafářová
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Kvitová se na exhibici připravovala doma v Prostějově, kde ležela a jezdila do nemocnice na odběry krve. "Jediná cesta byla z bytu. Jinak jsem byla doma a odpočívala," řekla Kvitová a měla radost, že se o ni pečlivě staral přítel tenista Adam Pavlásek a přijeli ji potěšit i rodiče a bratr. Četla si knížku Hotel, kterou dostala od kouče Davida Kotyzy, a hodně spala.

Už ale především upíná pozornost na Fed Cup. Češky mají šanci poprvé získat stříbrnou trofej doma. "To by byl nezapomenutelný zážitek. Nevím, jestli to je tím, že jsem ležela v posteli a nemohla hrát Turnaj mistryň, ale už se strašně těším," řekla Kvitová, která v soutěži družstev drží sérii deseti výher.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články