Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvitová i Vondroušová jdou dál, Kristýna Plíšková končí, Veselý odstoupil

Dobře začala Petra Kvitová své účinkování na tenisovém US Open. V prvním kole grandslamového turnaje nenechala v horkém poledni v New Yorku belgické soupeřce Yanině Wickmayerové ani set, a i když ve druhém prohrávala 1:4, postoupila 6:1 a 6:4. Dva sety stačily i Markétě Vondroušové, která porazila Monu Bartelovou 6:1, 6:4. Neuspěla Kristýna Plíšková, která podlehla Kiki Bertensové 0:6, 5:7. Jiří Veselý, jediný český tenista, který měl nastoupit do dvouhry slavného turnaje, odstoupil kvůli nataženému tříslu.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: Andres Kudacki

Kvitová rozehrála zápas s Wickmayerovou suverénně. Ve vedru a vysoké vlhkosti vzduchu dala v první hře dvě esa a ukázala, že ji bolavé rameno z New Havenu nelimituje. Vyhrála úvodních šest výměn, za 17 minut vedla i díky deseti vítězným míčům 5:0 a v prvním setu povolila soupeřce jen gem.

Za stavu 1:1 ve druhém setu byl zápas na pět minut přerušen, protože se v hledišti udělalo špatně jedné z divaček a byla ošetřována.

Wickmayerová se pak snažila hrát rychleji a Kvitová se tolik nedostávala k nátlakové hře. Chybovala a prohrávala 1:4. Při svém dalším podání po dvojchybě ztrácela 15:30, vzápětí ale dala eso a rozjela se. Zápas pak dokončila stejně, jako ho začala - získala pět gemů po sobě.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová zvládla 1. kolo US Open, Plíšková chce zlepšit servis

"Hrála jsem v prvním setu skvěle. I když jsem ztratila ve druhém servis, tak jsem se snažila a nechtěla jsem hrát třetí set. Bojovala jsem," řekla Kvitová, která si připsala 45. vítězný zápas v sezoně. "Sezona je neuvěřitelná," dodala.

Její další soupeřka vzejde z utkání Slovenky Anny Karolíny Schmiedlové a Číňanky Wang Ja-fan. Kvitová už letos získala pět titulů, ale na grandslamech se jí nedaří. S Australian Open a  Wimbledonem se loučila už v prvním kole a s French Open ve třetím.

Vondroušová ano, Kristýna Plíšková ne

Po půlnoci našeho času dohrála svůj zápas prvního kola s německou tenistkou Monou Bartelovou i Markéta Vondroušová, která soupeřku porazila v klidu 6:1, 6:4.

Kristýna Plíšková na US Open na rozdíl od minulé sezony přes první kolo nepřešla. S Kiki Bertensovou z Nizozemska prohrála 0:6 a 5:7. České hráčce se v úvodním setu vůbec nedařilo na podání a za 25 minut dostala od rozjeté Bertensové "kanára". Prohrála i další tři gamy. "Nebylo by divný, kdyby to bylo dvanáct nula. To jsem asi nikdy nedostala," řekla Plíšková.

Zkusila pak více chodit na síť a hra se vyrovnala. "Začalo mi to psát," uvedla. Dotáhla na 4:4, vítězka přípravného turnaje v Cincinnati ale ve dvanáctém gamu druhým brejkem v setu rozhodla. "Ona nedá k ničemu prostor," řekla Plíšková.

Letos prohrála na všech grandslamech v prvním kole. "Aspoň se mám příští rok kde zlepšovat. Někdy se to tak sejde," komentovala silné soupeřky. V Austrálii vypadla s Polkou Agnieszkou Radwaňskou, v Paříži se Serenou Williamsovou z USA a nyní s Bertensovou. "Jediný Wimbledon byl docela hratelný," řekla, ale Rumunku Alexandru Dulgheruovou stejně v Londýně nezdolala. 

Jediného Čecha ve dvouhře vyřadilo zranění

Veselý odstoupil na poslední chvíli kvůli nataženému tříslu. V mužské dvouhře tak letos v New Yorku nebude žádný Čech. Veselý se měl v prvním kole střetnout s Francouzem Corentinem Moutetem. Místo českého daviscupového reprezentanta se do hlavní soutěže dostal poražený z kvalifikace Francouz Nicolas Mahut.

Pětadvacetiletý Veselý je 87. hráčem světa a letos má bilanci 14 výher a stejný počet porážek. V červnu na trávě v Antalyi si zahrál semifinále a ve Wimbledonu prohrál v osmifinále s Rafaelem Nadalem. Na okruhu ATP hrál naposledy v červenci. Loni na US Open vypadl Veselý v 1. kole. V polovině září by měl vést český tým v baráži Davisova poháru s Maďarskem. "Čtrnáct dní tomu chci věnovat plnou péči a doufám, že na Davis Cup už budu stoprocentně připraven," řekl Veselý.

Tříslo si poranil na antukovém turnaji v Umagu v červenci ve druhém kole s Italem Marcem Cecchinatem. "Pak jsem to nějak ne úplně správně léčil a v Německu se to zranění obnovilo," zmínil challenger v Pullachu, kde skrečoval čtvrtfinále. "Ukázalo se, že mám natržený sval. Nestihl jsem to úplně doléčit," přiznal.

Od té doby se snažil dát tříslo do pořádku. Do New Yorku přiletěl ve čtvrtek, poprvé trénoval v pátek a v neděli zkusil set se Španělem Fernandem Verdascem. "Padesát minut to bylo dobré, pak mě to zase zabolelo," odhalil Veselý.

Stále doufal, že se za pomoci fyzioterapeutů připraví a zápas dokáže slušně odehrát. Nakonec se ale rozhodl odstoupit. "Nechci, aby se to vrátilo. Musel bych odpískat celou sezonu," uvedl. Za včasné odhlášení dostane podle nových pravidel padesát procent odměny za prohru v prvním kole, tedy 27 tisíc dolarů (593 tisíc korun). 

Grandslamový US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 53 milionů dolarů)

Ženy, dvouhra - 1. kolo: Kvitová (5-ČR) - Wickmayerová (Belg.) 6:1, 6:4, Vondroušová (ČR) - Bartelová (Něm.) 6:1, 6:4, Bertensová (13-Niz.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:0, 7:5, Ósakaová (20-Jap.) - Siegemundová (Něm.) 6:3, 6:2, Curenková (Ukr.) - Van Uytvancková (Belg.) 6:3, 6:2, Wozniacká (2-Dán.) - Stosurová (Austr.) 6:3, 6:2, Ostapenková (10-Lot.) - Petkovicová (Něm.) 6:4, 4:6, 7:5, Townsendová (USA) - Anisimovová (USA) 3:6, 6:4, 6:3, Glušková (Izr.) - Niculescuová (Rum.) 3:6, 7:5, 6:4, Wang Ja-fan (Čína) - Schmiedlová (SR) 6:1, 3:6, 6:4, Larssonová (Švéd.) - Cornetová (Fr.) 4:6, 6:3, 6:2, Puigová (Portor.) - Vögeleová (Švýc.) 6:0, 6:0.

Muži, dvouhra - 1. kolo: Gasquet (26-Fr.) - Sugita (Jap.) 6:3, 6:1, 6:3, J. Sousa (Portug.) - Granollers (Šp.) 6:2, 6:2, 6:3, Struff (Něm.) - Smyczek (USA) 7:6 (7:2), 6:4, 6:3, Djere (Srb.) - Mayer (Arg.) 6:4, 6:4, 4:6, 2:1 skreč, Čilič (7-Chorv.) - Copil (Rum.) 7:5, 6:1, 1:1 skreč, Carreňo (12-Šp.) - Džazírí (Tun.) 7:5, 6:2, 6:2, Sandgren (USA) - Troicki (Srb.) 6:3, 6:4, 6:2, Millman (Austr.) - Brooksby (USA) 6:4, 6:2, 6:0, Djokovič (6-Srb.) - Fucsovics (Maď.) 6:3, 3:6, 6:4, 6:0, Schwartzman (13-Arg.) - Delbonis (Arg.) 6:2, 7:6 (8:6), 6:2, Benneteau (Fr.) - Cecchinato (22-It.) 2:6, 7:6 (7:5), 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články