Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvitová bude hrát tenisovou extraligu

Prostějov - Světová dvojka a wimbledonská vítězka Petra Kvitová, spolu s ní kompletní česká špička a další zvučná jména se objeví od 14. do 20. prosince v tenisové extralize. Největšími favority jsou obhájci titulu z Prostějova, ale silné zahraniční posily získaly Přerov i pražské I. ČLTK. Na soupiskách deseti extraligových týmů je celkem sedmadvacet hráčů a hráček z elitních stovek žebříčků dvouher, přičemž třináct jich patří do první padesátky.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Sestavy jsou bombastické. Jestli budou sedět, tak to bude úžasné a neváhal bych říci, že budeme mít nejlepší extraligu na světě," řekl manažer I. ČLTK Vladislav Šavrda. "Sestavy vypadají ďábelsky a kvalita soutěže tak bude enormní," prohlásil Petr Huťka, šéf Přerova a prezident Asociace extraligových tenisových klubů. Nejsilnější sestavu tradičně postavil Agrofert Prostějov. Hlavními hvězdami jsou Kvitová a sedmý hráč světa Tomáš Berdych. Na soupisce je stejně jako loni napsaná i světová jednička Dánka Caroline Wozniacká, ale její start je letos nepravděpodobný. "Vypadá to, že letos zůstane jenom na soupisce," řekl za Prostějov Tomáš Cibulec.

Prostějov nemusí případná neúčast Wozniacké mrzet. Sestavu by měli vyšperkovat třeba Němec Florian Mayer (27. ATP), Ital Andreas Seppi (38.), Slovenka Daniela Hantuchová (24.), Lucie Šafářová (25.) nebo Petra Cetkovská (31.). "Naší prioritou je samozřejmě titul, chceme vítězství obhájit," prohlásil Cibulec. Oproti předchozím ročníkům ale posílili také soupeři Prostějova. Důvodem je i zvýšení dotace soutěže na čtyři miliony korun, z čehož vítězný výběr získá 1,5 milionu a poražený finalista 800 tisíc. "Naděje na zisk umožnila klubům víc investovat do hráčů a termín je taky výhodný," řekl Huťka. "A dalším důvodem je image klubu. Beru to tak, že jde i o souboj managementů. Kluby chtějí dát najevo svoji sílu," přidal Šavrda.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová si zahraje extraligu

Proto I. ČLTK, který dosud sázel na odchovance, získal zahraniční posily. Přijedou Rakušan Jürgen Melzer (33.) a Němec Philipp Petzschner (63.), kteří spolu loni vyhráli debl ve Wimbledonu a letos na US Open. Melzer navíc přidal tento rok na londýnské trávě titul i v mixu s Ivetou Benešovou, svou současnou přítelkyní. Do dvouher má I. ČLTK vedle Benešové (54.) ještě Lucii Hradeckou (52.). Sílu chce ukázat i Precolor Plus Přerov, proto angažoval Srba Viktora Troického (22.) a vedle české trojky Lukáše Rosola (70.) ještě Uzbeka Denise Istomina (73.).

Pravidla tenisové extraligy ukládají, že v utkání musejí nastoupit do dvouher minimálně dva domácí hráči a nejvýš čtyři cizinci. Extraliga začne 14.-16. prosince ve dvou základních skupinách v Praze a v Liberci, ze kterých vítězové postoupí k nasazeným týmům do dvou semifinálových skupin (17.-19. prosince) v Přerově a Prostějově. O titul se bude hrát 20. prosince v prostějovském areálu mezi nejlepšími týmy ze semifinále.

Mezi ženami má v týmu světovou třicítku Moniku Niculescuovou z Rumunska (30.). "Všichni by měli dorazit, takže to letos bude hodně dramatické a vyrovnané," řekl Huťka. Do pražské Sparty přestoupil Radek Štěpánek (28.), kterého doplní Chorvat Ivan Dodig (36.), Klára Zakopalová (41.) a Barbora Záhlavová-Strýcová (44.). LTK Liberec má na soupisce Bulharku Cvetanu Pironkovovou (46.) a další pražský klub TK Neridé spoléhá mimo jiné na body z rakety Poláka Lukasze Kubota (57.).

Program tenisové extraligy 2012:

Základní skupiny (14.-16. prosince): Skupina C (Praha): TK Spartak Jihlava, TK Neridé, TCF Purum Mariánské Lázně. Skupina D (Liberec): Liberec, LTC Pardubice, TK Olymp-Orel Praha.

Semifinálové skupiny (17.-19. prosince): Skupina A (Prostějov): TK Agrofert Prostějov, TK Sparta Praha, vítěz skupiny C. Skupina B (Přerov): TK Precolor Plus Přerov, I. ČLTK Praha, vítěz skupiny D.

Finále (20. prosince, Prostějov): vítěz skupiny A - vítěz skupiny B.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články