Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Euroliga žen 2024/2025

Krejčíková a Muchová postoupily v Ning-po do čtvrtfinále, Lehečka je ve stejné fázi v Antverpách

Tři postupy a dvě vyřazení hlásí čeští tenisté. Na turnaji v Ning-po slaví výhry a účast ve čtvrtfinále Barbora Krejčíková a Karolína Muchová, mezi nejlepší osmičkou je také Jiří Lehečka v Antverpách. Naopak Marie Bouzková dohrála v Ósace a ve 2. kole skončil také Tomáš Macháč, jenž musel v Almaty duel skrečovat kvůli zdravotním potížím.

Barbora Krejčíková
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

Zápolení v Ning-po je pro Krejčíkovou přípravou na Turnaj mistryň. Den po potvrzení účasti v Rijádu se trápila s nenasazenou Ma Jie-sin dvě hodiny. V první sadě přišla dvakrát o servis, ale dvěma brejky set dovedla do tie-breaku. V něm prohrávala ještě 3:5, ale poté už dominovala. Po vyrovnaném začátku druhého dějství od stavu 2:3 už nezaváhala a proměnila hned první mečbol. Nakonec Krejčíková vyhrála 7:6 a 6:3.

Příští soupeřkou wimbledonské šampionky bude sedmnáctiletá Ruska Mirra Andrejevová, devatenáctá hráčka žebříčku WTA. Krejčíková letos odehrála pět čtvrtfinálových zápasů a uspěla jen ve Wimbledonu, kde vybojovala nečekaný titul. Ve čtvrtek by v Ning-po měla odehrát ještě čtyřhru.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Krejčíková je ve čtvrtfinále turnaje v Ning-po

Muchová vyřadila Rumunku Jacqueline Cristianovou po výsledku 6:2 a 6:1. Osmadvacetiletá Muchová zvládla duel se 73. hráčkou světa za hodinu a 18 minut. Šestkrát se jí povedl brejk, sama přišla o servis jednou. O dva roky mladší Rumunku vyřadila podruhé v krátké době, na konci září ji porazila také v Pekingu. Ve čtvrtfinále narazí Muchová na nasazenou sedmičku Rusku Annu Kalinskou.

Olomoucká rodačka měla od začátku vývoj ve svých rukách. V prvním setu se díky dvěma brejkům ujala vedení 4:0 a sadu doservírovala. Na začátku druhého setu Muchová přišla o servis, od stavu 1:1 ale získala pět her a při soupeřčině podání využila druhý mečbol. Připsala si 13. vítězství z posledních 15 zápasů.

Lehečka se na kurtu zdržel 75 minut

Lehečka porazil při debutu na belgickém European Open Němce Daniela Altmaiera 6:4 a 6:3. Dvaadvacetiletý český reprezentant zvládl první vzájemný zápas za hodinu a čtvrt. Soupeři třikrát sebral podání, sám naopak všechny tři brejkové hrozby odvrátil. Dál tak může pomýšlet na zisk druhého letošního i kariérního titulu.

O třetí semifinálovou účast v sezoně, kterou mu narušila dlouhá pauza zaviněná frakturou bederního obratle, se utká s druhým nasazeným Stefanosem Tsitsipasem. Řecký tenista vyhrál takřka dvě a půl hodiny dlouhou bitvu s Brazilcem Thiagem Seybothem Wildem 7:6, 4:6, 7:5.

S Tsitsipasem si Lehečka zahraje počtvrté. Letošní duel na Masters v Indian Wells vyhrál hladce ve dvou setech a snížil bilanci vzájemných zápasů na 1:2. První dvě utkání v letech 2022 a 2023 vyhrál zkušenější Řek ve třech setech.

Šestadvacetiletá Bouzková usilovala o čtvrté čtvrtfinále v sezoně, ale proti Rumunce Ane Bogdanové začala "kanárem". Bogdanové se poté vyrovnala, druhou sadu s rozjetou kvalifikantkou dotáhla do tie-breaku, ale ztratila ho poměrem 5:7. Ani potřetí proto nesebrala Bogdanové set a prohrála 0:6 a 6:7.

Turnaj tak pro rodačku z Prahy skončil, protože do 2. kola ve čtyřhře s kolumbijskou spoluhráčkou Kamilou Osoriovou nenastoupily. Už o finále ve čtvrtek hrála další česká tenistka Anna Sisková, ale s Italkou Angelicou Moratelliovou podlehly jednoznačně 1:6, 3:6 japonsko-německé dvojici Ena Šibaharaová, Laura Siegemundová.

Macháč viditelně nebyl v pořádku

Čtyřiadvacetiletý Macháč, který se před týdnem probojoval do semifinále silně obsazeného turnaje v Šanghaji, nenavázal v Almaty na vítězství z úvodního kola, kde porazil jiného zástupce Kazachstánu Timofeje Skatova. Bejbitovi Žukajevovi, kterému patří v žebříčku 213. místo a na turnaji startuje díky divoké kartě, vzdal za stavu 1:3 v prvním setu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Macháč vzdal duel se Žukajevem

Český tenista přišel ve čtvrté hře o servis a viditelně se necítil na kurtu fit. Poté, co Žukajev získal za stavu 3:1 při svém podání další fiftýn, vyžádal si Macháč pauzu na ošetření. Po následné konzultaci se supervizorem utkání vzdal.

"Do čtvrtfinále jsem se dostal poprvé v životě. Jsem překvapený. Sehráli jsme jen čtyři gemy, než vzdal. Jsem rád, že jsem postoupil, ale také přeji Tomášovi hodně štěstí. Snad bude brzy v pořádku," řekl Žukajev.

Tenisový turnaj žen v Ning-po (tvrdý povrch):

Dvouhra – 2. kolo: Krejčíková (4-ČR) – Ma Jie-sin (Čína) 7:6 (7:5), 6:3, Muchová (ČR) – Cristianová (Rum.) 6:2, 6:1, Kalinská (7-Rus.) – Jüan Jüe (Čína) 6:3, 6:3, Haddadová Maiaová (6-Braz.) – Boulterová (Brit.) 7:6 (7:2), 7:5.

Tenisový turnaj mužů v Antverpách (tvrdý povrch):

Dvouhra – 2. kolo: Lehečka (5-ČR) – Altmaier (Něm.) 6:4, 6:3.

Tenisový turnaj mužů v Almaty (tvrdý povrch):

Dvouhra – 2. kolo: Žukajev (Kaz.) – Macháč (5-ČR) 3:1 skreč.

Tenisový turnaj žen v Ósace (tvrdý povrch):

Dvouhra – 2. kolo: Bogdanová (Rum.) – Bouzková (4-ČR) 6:0, 7:6 (7:5), Parryová (7-Fr.) – Minnenová (Belg.) 6:4, 6:2.

Čtyřhra – 2. kolo: Niculescuová, Bucsaová (4-Rum./Šp.) – Bouzková, Osoriová (ČR/Kol.) bez boje. Semifinále: Šibaharaová, Siegemundová (3-Jap./Něm.) – Sisková, Moratelliová (ČR/It.) 6:1, 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články