Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kaderka: Do Orlanda letíme s vírou a nadějí, že nesmyslné změny v Davis Cupu neprojdou

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka doufá, že se příští týden na kongresu Mezinárodní tenisové federace (ITF) v Orlandu podaří odvrátit vedením navrhovanou změnu Davisova poháru. Na základě nového modelu by soutěž o slavnou "salátovou mísu" měla už od příštího roku vrcholit jako finálový turnaj 18 družstev během jednoho týdne a na jednom místě.

Ivo Kaderka
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Otázka zní, proč hrabat do noblesní vlajkové lodi, co funguje přes sto let? Jakési zlepšení je potřeba, určitě víc peněz, protože nároky hráčů jsou vyšší, ale určitě ne měnit podstatu, co ji činí nadpozemskou," řekl Kaderka.

Návrh vzbuzuje vášně v celém tenisovém světě a Kaderka hovoří o lehce globální válce. "Všichni říkají, že nikdy v rámci ITF taková situace nenastala. Je to vyostřený boj o tvář toho, jak bude vypadat to nejcennější, co v ITF máme," uvedl Kaderka.

Kaderka podle svých slov tlakům odolává a je jedním z hlavních iniciátorů boje za zachování stávajícího Davisova poháru. Se stejně smýšlejícími šéfy dalších národních federací mnoho týdnů vymýšleli, jak uspět.

"Do Orlanda letíme s vírou a nadějí, že to zvrátíme, aby ty podle nás nesmysly neprošly. Je samozřejmě možné, že nám nakopou, ale mám určitý vnitřní pocit, že by se nám to mělo podařit," doufá Kaderka.

Je nám líto, video expirovalo.
Kaderka doufá, že změna systému DC na kongresu neprojde

V Davisově poháru má aktuálně jeden z týmů výhodu domácího prostředí, což je považováno za základního ducha soutěže. "Neumím si představit, že bychom už nehráli doma," řekl čtyřiapadesátiletý Kaderka.

Podle ITF by 1. kolo DC 2019 hrálo 24 celků a vítězové by postoupili do finále, které by se hrálo na nejmenovaném místě v Evropě. Na 18 celků by je doplnili letošní semifinalisté a dva týmy na divokou kartu.

Vzniklo by šest skupin po třech, z nichž by vítězové a dva nejlepší z druhých míst prošli do čtvrtfinále. Každý zápas by se hrál jeden den a skládal by se ze dvou dvouher a čtyřhry na dva vítězné sety.

Podle Kaderky má návrh mnoho rizik. "Že si to s nadsázkou naše partyzánská skupina vyhodnotila jako něco, co by poškodilo strategické zájmy federací. Federace produkují hráče, kteří pak vydělávají hlavně díky grandslamům a profesionálním investorům na túře."

Situace je podle něho natolik vyhrocená, že nejde dohodnout kompromis. "Přesně tak, nic mezi tím. Boj se odehraje v Orlandu," konstatoval Kaderka a věděl, jak by reagoval, kdyby se změna prosadila.

"Přijel bych domů hodně nasr..., že nám sebrali něco, co jsme milovali, a už s tím nemůžeme nic dělat. Pro mě je něco nepředstavitelného, že by měl skončit Davis Cup a byl na jednom místě v resortu u moře."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články