Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Jedna tenistka měla před turnajem v Praze pozitivní test na covid, akci to neohrozí

Nejmenovaná tenistka měla před turnajem v Praze, který bude od soboty náhradou za kvalifikaci US Open, pozitivní test na koronavirus. Hráčka nemá žádné příznaky a zůstává na svém hotelovém pokoji. O dalším postupu se rozhodne podle výsledku kontrolního testu, který bude k dispozici v sobotu. 

Tenis
zdroj: ČTK

Turnaj WTA série 125K s dotací 3,075 milionu dolarů (zhruba 67,674 milionů korun) tím nebude nijak ohrožen. "Hráčka se s nikým nepotkala. Je to důkaz, že procesy, které máme nastavené, fungují," řekl ředitel turnaje David Trunda.

Všechny hráčky i jejich doprovod musejí okamžitě po příjezdu do Prahy na testy a následujících 24 hodin musejí strávit v izolaci na pokoji, kde čekají na výsledek. Zatím byl ze zhruba tisícovky testů pozitivní na covid-19 jen tento jeden.

Do Prahy na dosud největší akci WTA v Česku dorazilo na dvouhru i čtyřhru celkem 150 hráček ze druhé a třetí stovky žebříčku, které mají dohromady 300 členů doprovodu. Testy pro aktérky turnaje i organizační tým se budou opakovat každých pět dní, celkem jich bude zhruba dva a půl tisíce.

Dotace i startovní listina pro turnaj se zdvojnásobily

Vítězka turnaje si vydělá 48 000 dolarů, v přepočtu přes milion korun. Do pavouku pro 128 tenistek ze druhé a třetí stovky žebříčku se z českých hráček přímo dostaly Denisa Šátralová, Miriam Kolodziejová a Jesika Malečková.

Dalších osm českých tenistek dostalo divokou kartu. Jsou mezi nimi například mladičké naděje Linda Fruhvirtová a Nikola Bartůňková, které si v koronavirové pauze zahrály na exhibičních akcích s českou elitou.

Dotaci přes tři miliony dolarů hradí Americká tenisová asociace (USTA). Turnaj TK Sparta Prague Open 2020 měl mít původně 64 hráček ve dvouhře a poloviční dotaci, protože se počítalo se souběžnou akcí v rakouském Portschachu. Ta ale byla nakonec zrušena a startovní pole i dotace v Praze se zdvojnásobily.

Ve dvouhře tak turnaj rozsahem odpovídá grandslamu. Navíc bude 32 párů ve čtyřhře. Kvůli tomu se bude hrát na antuce nejen v areálu ve Stromovce, ale do středy také v areálu I. ČLTK na Štvanici. "Celkově je rozsahem všeho zhruba 70 procent navíc oproti běžnému turnaji, skoro dvojnásobek," poznamenal ve videokonferenci ředitel turnaje David Trunda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články