Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Jako kdyby české béčko porazilo Real Madrid, našel přirovnání Rosol

Londýn - V transu dohrával tenista Lukáš Rosol své životní utkání. Na centrkurtu ve Wimbledonu šokoval v druhém kole výhrou nad Španělem Rafaelem Nadalem v pěti setech. Doufá, že podobný výkon ještě někdy zopakuje a vítězství se pozitivně odrazí v jeho kariéře. Šestadvacetiletý Rosol před zápasem plánoval, že s Nadalem odehraje tři vyrovnané sety.

Lukáš Rosol ve svém životním zápasu
zdroj: Isifa/Rex Features

"Chtěl jsem hrát důstojně a nedostat 0:6, 1:6 a 1:6, ale tohle jsem nečekal. Jsem nadšený, pořád tomu nemůžu uvěřit," řekl po zápase. Po mečbolu nejdříve poklekl a následně si lehl na trávu. Neležel ale na zádech, jak bývá zvykem, ale čelem k zemi. "Jen jsem věděl, že jsem vyhrál, že to mám za sebou, a byl jsem plný emocí a radosti," popisoval své pocity.

Pátý set předtím odehrál v transu. Dostal se do něj po brejku, který získal hned v první hře rozhodující sady. S chýlícím se koncem zápasu a možností získat skalp velkého hráče se mu kolena nerozklepala. Naopak, utkání ukončil esem. "Nepřemýšlel jsem, že ho můžu porazit, a to mě možná zachránilo. Třeba bych se roztřásl, ale já se jen soustředil na balonek a hrál na riziko," řekl Rosol.

Rosol: Nadal hrál špatně, protože jsem ho k ničemu nepustil

V utkání měl 65 vítězných úderů, z toho 22 es, a agresivním stylem dokázal Nadala zcela rozhodit. "Nechtěl jsem s ním hrát výměny, aby se nedostal do svého rytmu, pak by byl nebezpečný na returnu," řekl Rosol. Nadal tvrdil, že tři sety nehrál dobře. "Hrál špatně, protože jsem ho k ničemu nepustil," reagoval český tenista.

Rosol po prohraném tie-breaku prvního setu vyhrál druhou sadu a ve třetí získal rychle brejk. Dvojnásobný vítěz Wimbledonu Nadal si pak stěžoval u rozhodčího, že ho Rosol rozptyluje při podání. "Asi tím, že jsem si odfukoval. Rozhodčí mi pak něco říkal, ani nevím co, odkýval jsem mu to a šel hrát dál," řekl Rosol.

Rosol tušil, že se ho Nadal pokusí rozhodit

O dvě hry později při výměně stran došlo k lehké srážce u sítě. "Pouštěl mě, ale pak zrychlil. Uhýbal jsem, ale trefil mě. Překvapilo mě, že to udělal ve Wimbledonu, ale jenom jsem se tomu zasmál," řekl Rosol. "Chtěl rozhodit moji koncentraci. Mluvil na mě a věděl jsem, že něco přijde, ale já se soustředil na svoji hru. Myslím, že tohle je ale normální," řekl Rosol.

Po čtvrtém setu museli hráči 40 minut čekat, než se zatáhne střecha, což Rosolovi malinko pomohlo. Nadal totiž vyhrál čtvrtý set, rozjížděl se a navíc v nastupujícím chladu nelétal servis českého hráče tak rychle jako předtím. "O pauze jsem si dal sprchu, byl v péči fyzioterapeuta a vrátil se v pohodě," řekl Rosol, 100. hráč světa. Pro svoji výhru nad dvojkou žebříčku a dvojnásobným wimbledonským šampionem našel přirovnání: "To je, jako kdyby české fotbalové béčko porazilo Real Madrid."

Zvítězila dobrá týmová taktika

V trenérské lóži ho povzbuzovali jeho kouč Ctislav Doseděl se synem, deblový partner Kazach Michail Kukuškin a rodina, u které v Londýně bydlí. "Sláva sledoval pár jeho zápasů na videu a řekl mi, co a jak dělat. Určil dobrou taktiku, tohle byla dobrá týmová práce," řekl Rosol.

Ve třetím kole čeká Rosola Němec Philipp Kohlschreiber, který porazil Nadala letos na trávě v Halle. Český hráč věří, že je schopen hrát dál výborně. "Výhru nad Nadalem budu mít pořád v sobě, a když takhle budu hrát jen z osmdesáti procent, tak to bude dobré a jsem schopen Kohlschreibera porazit," řekl Rosol.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články