Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Plavání 2024

Italské finále ovládla Pennettaová a vzápětí oznámila konec kariéry

New York - Italské finále na US Open vyšlo lépe Flavii Pennettaové. Třiatřicetiletá tenistka porazila v rozhodujícím souboji krajanku Robertu Vinciovou 7:6, 6:2 a získala první grandslamový titul v kariéře. Čtvrtfinálová přemožitelka Petry Kvitové tak v souboji dvou debutantek v grandslamovém finále potvrdila roli papírové favoritky. Po obdržení vítězné trofeje prohlásila, že se po skončení sezony rozloučí s vrcholovým tenisem.

Flavia Pennettaová
zdroj: USA TODAY Sports autor: Robert Deutsch

"Rozhodla jsem se pro to už dříve, tohle je nejlepší způsob, jak říct tenisu sbohem," řekla Pennettaová při závěrečném ceremoniálu, jenž byl v podání dlouholetých kamarádek plný legrace a špičkování

Její o rok mladší soupeřka Vinciová nedokázala navázat na páteční výkon ze semifinále proti Američance Sereně Williamsové, kterou senzačně připravila o šanci na kalendářní Grand Slam.

Turnajová šestadvacítka získala první sadu po vítězství 7:4 v tie-breaku, v němž Vinciová udělala čtyři chyby. V předchozím průběhu setu prohrávala nenasazená Vinciová už 2:4, třemi získanými gamy v řadě se ale dokázala vrátit do hry.

Psychickou výhodu po zisku setu využila Pennettaová v nástupu do druhé sady a dostala se do výrazného vedení 4:0. Vinciová se stejně jako v předchozím setu pokusila o zvrat, ale podařilo se jí vyhrát pouze následující dva gamy. Pennettaová ukončila zápas před zraky italského premiéra Mattea Renziho čistou hrou při podání soupeřky nechytatelným forhendem.

Pennettaová se stala nejstarší hráčkou v tzv. open éře, které se podařilo vyhrát premiérový grandslamový titul.

Za první singlový grandslamový titul získala vítězka šek na 3,3 milionu dolarů a měla by se ve světovém žebříčku posunout na osmou pozici. Rodačka z Brindisi se tak ve 33 letech, na samém konci své kariéry, dočká nejlepšího žebříčkového postavení, jakého kdy dosáhla.

Perfektní moment pro uzavření kariéry

"Můj život je dokonalý. Dokonalý. Tohle bylo mé poslední US Open a těžko jsem to mohla zakončit lépe," řekla Pennettaová, jež se pro ukončení kariéry vnitřně rozhodla už během srpnového turnaje v Torontu. "Už je pro mě těžké pořád bojovat. Musíte hrát 24 týdnů v roce a každý z těch týdnů bojovat. A pokud nebojujete každý týden tak, jako jsem bojovala teď, je to špatné. A cítím, že já už na to sílu ztrácím," vysvětlila Pennettaová, kterou v posledních letech trápila zranění. "Tohle je perfektní moment na ukončení kariéry, řekla bych. Bylo to těžké rozhodnutí, ale jsem ráda, že jsem ho udělala. Jsem opravdu šťastná a na sebe hrdá," řekla Pennettaová.

Dvouhra žen - finále:

Pennettaová (26-It.) - Vinciová (It.) 7:6 (7:4), 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články