Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hry, sady, zápasy, Djokovič, Kvitová

Praha – Tenisové sezoně v roce 2011 vévodí dvě jména – Novak Djokovič a Petra Kvitová. Srbský tenista byl zpočátku k nezastavení, svým odvěkým rivalům Rafaelu Nadalovi a Rogeru Federerovi nedával šanci. Právem se letos stal světovou jedničkou. Už předešlý rok 2010 naznačil, že by do elity mohla vtrhnout česká tenistka Petra Kvitová. Experti jí po účasti v semifinále Wimbledonu předpovídali zářnou budoucnost. Předpoklady začala naplňovat rodačka z Bílovce letos. Skvělý start do sezony a tři vyhrané turnaje, triumf ve Wimbledonu a závěr snů s titulem na Turnaji mistryň a vítězstvím ve Fed Cupu. Výsledkem je druhé místo ve světovém žebříčku a titul nejlepší tenistky světa.

Petra Kvitová - nesmělý uragán

Hned 8. ledna vybojovala Kvitová svůj první letošní titul. V Brisbane to bylo teprve její třetí finále na okruhu WTA. Kvitová se vyhoupla na 28. místo v žebříčku a parádní jízda právě začala. První porážku utrpěla rodačka z Bílovce až ve čtvrtfinále na Australian Open, kdy skončila na raketě druhé nasazené Rusky Věry Zvonarevové. Přesto zanechala výborný dojem, tvrdě bojovala, zvláště v osmifinále proti Italce Flavii Pennettaové, kdy předvedla 43 nevynucených chyb, a přesto zápas otočila. Po turnaji, který vyhrála nestárnoucí Belgičanka Kim Clijstersová, poskočila Petra Kvitová na 18. místo v žebříčku.

Právě s belgickou hráčkou se Kvitová utkala ve finále v Paříži. Staronové světové jedničce nedala šanci a na konto si připsala sedmnáctou výhru v sezoně. Jednadvacetiletá tenistka pak vyhrála i antukový turnaj v Madridu. Na otázku, zda je připravená vyhrát grandslamový turnaj, odpověděla Kvitová po klání ve španělské metropoli takto: "Připravená?" zopakovala si pro sebe Kvitová a zasmála se. "Jestli jsem připravená, to uvidíme v příštích měsících. Možná. Je to top turnaj a velkou roli hrají nervy," dodala. O tom, jak prorocká slova to byla, vypovídá srovnání dvou následujících grandslamů v Paříži a Londýně.

Kvitovou ve čtvrtém kole na French Open, v duelu proti pozdější vítězce Číňance Li Na, zradila psychika. Ve třetím setu neudržela vedení 3:0 a prohrála. "Ve třetím setu mi asi něco ruplo v hlavě a nezvládla jsem to psychicky," řekla Kvitová. Ve Wimbledonu si už v roce 2010 zahrála semifinále a letos přišel pohádkový úspěch. Kvitová ve finále porazila ruskou tenistku Marii Šarapovovou a v londýnském All England Clubu navázala po třinácti letech na triumf Jany Novotné. V žebříčku WTA se probojovala už na sedmé místo. "Musím se pochválit, že jsem to zvládla docela dobře psychicky. Bylo mi jasný, že to bude o hlavě, že to bude hrát tu největší roli," prohlásila Kvitová po finále.

Nutno dodat, že Wimbledon dopadl pro český tenis nadmíru výtečně. Vedle triumfu Kvitové vyhrála čtyřhru se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou i Květa Peschkeová a ve smíšené čtyřhře s Rakušanem Jürgenem Melzerem Iveta Benešová.

Po Wimbledonu doléčovala Kvitová zraněný stehenní sval. Po vyřazení ve třetím kole turnaje v Cincinnati si stěžovala na nevolnost a křeče v břiše plynoucí z únavy. V generálce před US Open ji stejně jako předtím v Torontu zastavila už ve druhém utkání Němka Andrea Petkovicová. "Přechod na beton pro mě nebyl úplně jednoduchý. Je taková šňůra, kdy se potýkám se zdravotními problémy. Trochu jsem to protrpěla, nebylo to nic příjemného, ale už to mám za sebou," prohlásila Kvitová před posledním grandslamem sezony. Ten jí však vůbec nevyšel, nečekaně vypadla hned v prvním kole. "Co tě nezabije, to tě posílí," komentovala po porážce s rumunskou tenistkou Alexandrou Dulgheruovou.

Náznak zlepšující se formy byla účast v semifinále turnaje v Tokiu. V Japonsku si Kvitová vybojovala jistotu účasti na Turnaji mistryň a poskočila v žebříčku už na pátou příčku. V Istanbulu na konci října pak Kvitová ukázala světu všechen svůj um. Ve skupině vyřídila nepříliš oblíbenou soupeřku Věru Zvonarevovou a posléze i světovou jedničku Caroline Wozniackou. Poradila si s Polkou Agnieszkou Radwaňskou a v semifinále ve třech setech přehrála i vítězku US Open Samanthu Stosurovou. V dramatickém finále pak porazila světovou čtyřku Bělorusku Viktorii Azarenkovou. Vítězstvím na Turnaji mistryň si zajistila pozici světové dvojky. A před českou tenistkou byl poslední vrchol – finále Fed Cupu. Při zmínce o možné výhře, na kterou český tým čekal od roku 1988, s úsměvem v Istanbulu po vítězném finále doplnila: "To by byla krásná tečka za sezonou."

Fed Cup - radost po 23 letech

Tečka to byla opravdu nádherná. Češky přitom cestu do moskevského finále neměly vůbec snadnou. V prvním kole přehrály domácí Slovenky a v semifinále při neúčasti Clijstesové i domácí Belgičanky. Oba duely skončily výsledkem 3:2, ale zápas v Charleroi rozhodovala až závěrečná čtyřhra. Také Rusky se musely obejít bez týmové jedničky Zvonarevové a také finále rozhodoval až závěrečný debl.

Je nám líto, video expirovalo.
Cesta za vítězstvím po 23 letech

Vítězný bod získaly Květa Peschkeová s Lucií Hradeckou. Hrdinkou fedcupové jízdy týmu kapitána Petra Pály se stala Kvitová, vítězka šesti svých dvouher v ročníku. Po finále všechny hráčky vpadly do místnosti pro tiskové konference s nadšeným popěvkem: "My tu mísu stejně vyhrály!"

Novak Djokovič - o třídu výš

Srbský tenista Novak Djokovič vstoupil do sezony excelentně. Po třech letech vyhrál první grandslam sezony Australian Open a až do semifinále French Open nenašel přemožitele. Čtyřiadvacetiletý Srb skončil až po 41 zápasech na raketě Rogera Federera a přišel o možnost vyrovnat rekord Američana Johna McEnroea, jenž od začátku roku 1984 vyhrál 42 duelů za sebou.

Djokovičovo tažení však neztrácelo na síle. Srbský tenista opanoval Wimbledon. Ve finále porazil španělského obhájce titulu a do té doby světovou jedničku Rafaela Nadala. Djokovič měl v té chvíli úctyhodnou bilanci 48 vítězství a jediné porážky. Po turnaji v All England Clubu se Djokovič poprvé stal světovou jedničkou místo svého španělského rivala.

A stále to nebylo všechno. Kraloval i v Montrealu, kde získal už svůj devátý letošní titul. "Hraju neuvěřitelně. Ale jsem normální smrtelník, to vám můžu odpřísáhnout," smál se Djokovič po finále. Jako první v historii vyhrál Srb v jedné sezoně pět turnajů série Masters.

Kromě French Open, které pošesté v kariéře vyhrál Rafael Nadal, triumfoval Djokovič na ostatních grandslamech. Na US Open porazil suverén sezony ve finále v souboji dvou nejlepších hráčů světa pošesté za sebou Nadala a oplatil mu loňskou prohru. Djokovič se tak stal teprve šestým mužem v takzvané Open éře, jenž vyhrál tři grandslamové turnaje v jednom roce.

Jeho snem je získat takzvaný kariérní Grand Slam, čímž by se vyrovnal mimo jiné svým velkým soupeřům Nadalovi i Federerovi. K tomu Djokovičovi chybí získat Pohár mušketýrů na Roland Garros. "Bylo by úžasné zkompletovat Grand Slam, vyhrát French Open. To je rozhodně můj cíl, ale bude to asi nějaký čas trvat," uvedl Djokovič po US Open. "Dá se říct, že tohle je můj rok, nebo rok, v němž jsem předváděl nejlepší výkony na grandslamových turnajích. Bude to chtít mimořádnou námahu zopakovat příští rok byť jen polovinu toho, co jsem letos dokázal," uvedl tehdy bělehradský rodák.

Tomáš Berdych - jeden titul a podařený závěr

Tomáš Berdych nezačal sezonu vůbec špatně. Několikrát se mu však do cesty postavil fenomenální Djokovič. Poprvé to bylo ve čtvrtfinále Australian Open. Český hráč opouštěl Melbourne Park spokojený. Poprvé v kariéře si zahrál čtvrtfinále úvodního grandslamu sezony. "Tohle jsem si před turnajem přál, minimálně se dostat do čtvrtfinále. Mám za sebou velice solidní začátek sezony," řekl tehdy Berdych.

Rodák z Valašského Meziříčí hrál po většinu sezony vyrovnaně a pravidelně se na turnajích dostával minimálně do čtvrtfinále. Největší výpadek zaznamenal na French Open. V prvním kole grandslamového Roland Garros, kde loni došel až do semifinále, překvapivě prohrál s domácím Stéphanem Robertem, byť vedl 2:0 na sety a měl mečbol. Ve Wimbledonu se Berdychovi nepodařilo zopakovat finálovou účast a v osmifinále podlehl výborně servírujícímu Mardymu Fishovi. V posledním grandslamu sezony zastavilo českého tenistu zranění už ve třetím kole.

Na závěr roku však Berdych dokázal vyladit formu. Na začátku října nedal na turnaji v Pekingu soupeřům šanci a ukončil dvouapůlroční čekání na turnajový titul, který naposledy získal v roce 2009 v Mnichově. "Od mého posledního titulu uplynulo hodně týdnů a měsíců, proto si tenhle úspěch budu velmi dobře pamatovat," usmíval se Berdych při slavnostním vyhlášení.

Další důvody k úsměvům měl na Turnaji mistrů v Londýně. Prohrál sice svůj úvodní zápas se světovou jedničkou Djokovičem, pak však dokázal udolat ve třech setech Janka Tipsareviče i Davida Ferrera a postoupil z prvního místa ve skupině do semifinále. V něm unavený a se zvýšenou teplotou nestačil na Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu. Turnaj nakonec pošesté ovládl Švýcar Roger Federer.

Davis Cup - český výbuch a španělská tradice

Zatímco Češky vybojovaly po 23 letech Fed Cup, mužům se v Davis Cupu příliš nedařilo. Čeští tenisté prohráli v utkání prvního kola Davisova poháru s nováčkem Světové skupiny Kazachstánem 2:3, přestože doma vedli 2:1. Tým bez nemocného Radka Štěpánka nezvládl v Ostravě roli favorita, sedmému hráči světa Tomáši Berdychovi scházela výraznější podpora z druhé vlny. Oba hráči alespoň zajistili Česku účast v příštím ročníku Světové skupiny v baráži na rumunských kurtech. Salátovou mísu získali po roční pauze španělští tenisté, kteří slavnou trofej získali také v letech 2000, 2004, 2008 a 2009.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články