Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Výtečná Šafářová porazila Šarapovovou a je ve čtvrtfinále

Paříž - Lucie Šafářová postoupila na Roland Garros poprvé v kariéře do čtvrtfinále. Vyřadila obhájkyni titulu Marii Šarapovovou po výhře ve dvou setech 7:6 a 6:4. Její další soupeřkou bude Španělka Garbiňe Muguruzaová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih zápasu Šafářová - Šarapovová

Šafářová předvedla proti světové dvojce Šarapovové jeden z nejlepších výkonů v kariéře. Trefovala vítězné údery z forhendu i bekhendu, dobře podávala. Výborně předvídala hru soupeřky a všude byla včas. "Maria je skvělá hráčka. Věděla jsem, že musím hrát agresivně a jít si pro to. Jsem nadšená a přešťastná. Byl to nádherný zápas," řekla Šafářová na dvorci. Postup do čtvrtfinále by ji měl posunout poprvé v životě do světové desítky.

S jednadvacátou nasazenou Muguruzaovou, která porazila v osmifinále Italku Flavii Pennettaovou 6:3, 6:4 a postupem do čtvrtfinále zopakovala svůj loňský úspěch, se Šafářová ještě nestřetla. Jejich zápas bude na programu již v úterý.

Šafářová neztratila koncentraci po celý zápas

Na začátku zápasu odvrátila za stavu 0:1 dva brejkboly a naopak sama šla do brejku a vedení 3:1. Náskok sice neudržela, protože Šarapovová zvýšila intenzitu svých úderů, ale česká tenistka dál hrála výtečně. V tie-breaku mimo jiné trefila roh z bekhendu, dala vítězný míč z forhendu a zkrácenou hru ovládla 7:3.

Maria Šarapovová o hře Šafářové:

"Hrála agresivněji a byla schopná hrát na vyšší úrovni většinu zápasu. Nedopřála mi čas, hrála výborně do stran, a já ne. To byl rozdíl."

V prvním setu Šafářová předčila Šarapovovou ve vítězných úderech 20:10 a v nastoleném trendu pokračovala ve druhé sadě. Podruhé v zápase vzala dvojnásobné vítězce turnaje servis, své podání uhájila a vedla 3:0. Podobně jako v první sadě ale o náskok přišla, a to i kvůli dvojchybě při brejkbolu Rusky.

Lucie Šafářová
zdroj: ČTK/AP

Znovu mohla Šafářová vzít Šarapovové podání v šesté hře, ale nahraný míč při brejkbolu poslala do autu a soupeřka game uzavřela dvěma esy. Česká hráčka dál držela míč u základní čáry a Rusku pod tlakem. Za stavu 5:4 udělala Šarapovová dvojchybu a nabídla Šafářové první mečbol, který ještě odvrátila. V dalších dvou výměnách už Šafářová vítěznými míči zápas nekompromisně ukončila.

Šafářová vzápětí zvládla postup i ve čtyřhře

Po výhře nad Šarapovovou zvládla Šafářová po krátkém odpočinku i čtyřhru. S Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s kterou vyhrály letošní Australian Open, porazily ve 3. kole česko-švýcarskou dvojici Kateřina Siniaková, Belinda Bencicová 6:4, 6:3 a postoupily do čtvrtfinále.

V mužské dvouhře zvládl osmifinálovou dohrávku s domácím Gaëlem Monfilsem švýcarský spolufavorit Roger Federer a ve čtvrtfinále se utká s krajanem Stanem Wawrinkou. Atraktivní čtvrtfinálovou dvojici utvoří také Brit Andy Murray se Španělem Davidem Ferrerem.

Mezi nejlepšími osmi je v ženské dvouhře světová jednička Serena Williamsová z USA, i když v nepřesvědčivých výkonech na letošním Roland Garros pokračovala i v osmifinále proti krajance Sloane Stephensové. Ve třetím utkání po sobě prohrála první set, ale i tentokrát se jí podařil vítězný obrat. Dvojnásobná šampionka turnaje vyhrála 1:6, 7:5, 6:3 a čeká ji Italka Sara Erraniová.

Je nám líto, video expirovalo.
Serena Williamsová i Roger Federer prošli do čtvrtfinále French Open


Výsledky French Open

Dvouhra - osmifinále: Šafářová (13-ČR) - Šarapovová (2-Rus.) 7:6 (7:3), 6:4, Muguruzaová (21-Šp.) - Pennettaová (28-It.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy