Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP horských kol 2024

V Paříži vítězili favorité i déšť, Vondroušová s Bouzkovou dohrají zápasy zítra

Déšť trápí pořadatele French Open. V zápasech, které se stihly odehrát na zastřešených kurtech, postupovali favorité, mezi nimiž byli i Alcaraz, Sinner a Šwiateková. Kvůli počasí odložili v Paříži i rozehraná utkání 2. kola Markéty Vondroušové s Američankou Katie Volynetsovou a Marie Bouzkové s Chorvatkou Janou Fettovou. Hrát se má ve středu už jen na kurtech Phillipa Chatriera a Suzanne Lenglenové, které mají zatahovací střechu. Ostatní zápasy se dohrají nebo začnou ve čtvrtek.

Je nám líto, video expirovalo.
V Paříži úřadoval ve středu především déšť

Zápas turnajové pětky Vondroušové s Volynetsovou na kurtu číslo 14 byl přerušen za stavu 0:6, 4:1 z pohledu české tenistky. Bouzková před deštěm vyhrála na "devítce" nad Fettovou první set 6:2 a ve druhém vedla 1:0.

Program na dvorcích, které nemají střechu, však byl poté kvůli dešti přerušen. Po více než pětihodinovém odkladu se organizátoři rozhodli zápasy přeložit na čtvrtek. Fanoušci tak mají nárok na vrácení vstupného.

Vedle Vondroušové a Bouzkové měla nastoupit také Kateřina Siniaková. Turnajová dvaatřicítka se měla utkat s domácí Chloé Paquetovou na třetím největším dvorci Simonne Mathieuové.

Šwiateková odvracela mečbol

Obhájkyně titulu Polka Iga Šwiateková odvrátila proti Japonce Naomi Ósakaové mečbol, vyhrála 7:6, 1:6, 7:5, je ve 3. kole, v němž může narazit na Marii Bouzkovou. 

Šwiateková prošla do 3. kola Roland Garros i při šesté účasti v hlavní soutěži. Proti čtyřnásobné grandslamové vítězce Ósakaové, která se letos vrátila po mateřské přestávce a v Paříži startovala díky takzvanému chráněnému žebříčku, otočila ve třetím setu vývoj ze stavu 2:5 na 7:5. Postup vybojovala po třech hodinách hry. Po triumfech na turnajích v Madridu a Římě si připsala 14. vítězství v řadě.

"Tenhle zápas byl opravdu náročný. Mnohem víc, než bych na druhé kolo čekala. Příště budu lépe připravená. Naomi hrála úžasně a měla skvělou ruku," řekla v rozhovoru na kurtu Šwiateková.

Trojnásobná vítězka pařížského grandslamu sice přišla v prvním setu o vedení 4:2, v závěru ale odvrátila setbol a ve zkrácené hře uspěla jasně 7:1. O čtyři roky starší Ósakaová ale ve druhé sadě srovnala. Díky výborné hře na přijmu prolomila třikrát soupeřčin servis a vynutila si třetí set.

V jeho úvodu ztratila Šwiateková podání, Ósakaová poté odvrátila šest brejkbolů a vedla 5:2. V deváté hře polská hráčka čelila při servisu Japonky mečbolu, ale povedeným returnem křížem jej odvrátila. Poté Šwiateková získala další tři hry po sobě a hned první mečbol využila. Ósakaové v utkání nepomohlo ani osm es a 54 vítězných míčů.

De Jong Alcaraze nezastavil 

Třetí hráč světa Španěl Carlos Alcaraz postoupil přes Nizozemce Jespera de Jonga 6:3, 6:4, 2:6, 6:2. Dalším soupeřem loňského semifinalisty bude Američan Sebastian Korda nebo Korejec Kwon Sun-u. Jejich duel byl za stavu 5:4 v prvním setu pro Kordu odložen kvůli dešti na čtvrtek.

Jednadvacetiletý Alcaraz postoupil do 3. kola pařížského grandslamu počtvrté za sebou. Proti 176. hráči světa De Jongovi, který do soutěže prošel z kvalifikace, zaznamenal 35 vítězných míčů. Udělal ale také 47 nevynucených chyb a poprvé na turnaji ztratil set. Duel se hrál kvůli dešti pod zataženou střechou hlavního kurtu Philippea Chatriera a trval přes tři hodiny.

"Už jsem říkal mnohokrát, že každý soupeř vás může dostat do problémů. Nezáleží na umístění v žebříčku, musíte se vždy soustředit na každý bod. Je dobře, že jsem získal trochu rytmus, ale raději trávím na kurtu méně času," řekl Alcaraz v pozápasovém rozhovoru na dvorci.

Dál jde také vítěz letošního Australian Open Sinner. Turnajová dvojka porazila Francouze Richarda Gasqueta 6:4, 6:2, 6:4 a připsala si 30. vítězství v sezoně. Po druhém grandslamu sezony se může stát světovou jedničkou. "Určitě jsem se dnes cítil lépe než v prvním kole. Vím, že se mohu ještě trochu zlepšit, a pracuji na tom," uvedl Sinner.

Grandslamový turnaj French Open (antuka, dotace 53,5 milionu eur):

Muži:

Dvouhra – 2. kolo: Alcaraz (3-Šp.) – De Jong (Niz.) 6:3, 6:4, 2:6, 6:2, Rubljov (6-Rus.) - Martínez (Šp.) 6:3, 6:4, 6:3.

Ženy:

Dvouhra – 2. kolo: Šwiateková (1-Pol.) – Ósakaová (Jap.) 7:6 (7:1), 1:6, 7:5, Gauffová (3-USA.) – Zidanšeková (Slovin.) 6:3, 6:4, Džábirová (8-Tun.) – Osoriová (Kol.) 6:3, 1:6, 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články